Autosport BE • Formule Renault 1600

Nieuwe Formule 16, nieuwe kansen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 januari 2008 12:47

Gedurende de laatste vijf jaar heeft het Belgisch Kampioenschap Formule Renault 1.6 een belangrijke rol gespeeld bij de eerste stappen van verscheidene jonge piloten. Het is niet per toeval dat talenten zoals Jérôme D'Ambrosio, Bertrand Baguette en Maxime Soulet er hun sporen hebben verdiend, voor hun carrière echt van de grond kwam.

Nieuwe start Formule 16

In 2008, en dit voor minstens drie jaar, verandert er wel wat aan het concept, maar blijven dezelfde wagens behouden. Onder de noemer 'Formula 16' blijft het doel behouden: jongeren de kans geven om via een toegankelijke en betaalbare klasse de eerste stappen in het formule-racen te zetten.

"Aan de definitieve reglementen wordt voorlopig nog de laatste hand gelegd", vertelt William Watté, eigenaar van Talent Promotion Belgium en promotor van de nieuwe klasse, "maar er zijn toch al een paar nieuwigheden die we kunnen vrijgeven."

Een eerste grote wijziging is dat de wagens dit jaar op Bridgestone-banden zullen rijden. Dit geeft een nieuwe uitdaging aan de bestaande teams om terug op zoek te gaan naar de beste afstelling; het laat aan de nieuwe teams toe om op hetzelfde niveau te starten als de rest.

Tweede wijziging, is dat de klasse niet meer alleen zal rijden, maar samen met de Formule Gloria. Het klassement blijft wel volledig gescheiden en waarschijnlijk zal er zelfs met een gescheiden startgrid worden gewerkt, maar door meer wagens tegelijk de baan op te sturen is er meer spektakel voor het publiek.

Kampioene Karlina Stala; girlpower in 2007

De grootste verrassing zit echter in de kalender, want het zijn er meteen twee. Er komt een "Belgian Challenge" van zes races (drie weekends) en een "Dutch Trophy" van acht races (vier weekends). Beide kalenders zijn zo opgesteld dat eenzelfde piloot zonder probleem aan beide series kan deelnemen. Op het einde van het jaar worden alle punten van alle veertien races samengeteld om te bepalen wie gaat lopen met de "Overall Formula 16" titel.

De voorlopige kalenders (onder voorbehoud van goedkeuring van de Nationale federaties) zien er als volgt uit:

Belgian Challenge:

29-30 maart Francorchamps
17-18 mei Zolder
5-6 juli Colmarberg (Luxemburg)

Dutch Trophy:

14-15 juni Zandvoort
2-3 augustus Zandvoort
12-13 september Oschersleben (Duitsland)
18-19 oktober Zandvoort

De wedstrijden zijn toegankelijk voor houders van een Europese circuit licentie van vijftien jaar of ouder. Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt op de nieuwe website www.formula16.be

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS