Formule 1 • MOTO GP

Motorracen op kartbaan De Landsard in Veldhoven

Uitgegeven door HJ van Keulen • 27 mei 2024 21:01

Motorracen op een kartbaan! Dat kan, maar dan moet het weer ook meezitten. Matthew Luisman heeft de tweede wedstrijd van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam geschreven. Op het door regen geteisterde kartcircuit De Landsard in Veldhoven wisten zowel hij als Lars Weterings ieder een race op hun naam te schrijven maar ging Luisman er met de dagzege vandoor.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Langdurige regenval op vrijdag en zaterdag liet de tweede wedstrijd van het NK Junior Moto Racing in Veldhoven bijna letterlijk en figuurlijk in het water vallen. De regen werd minder op zaterdagochtend en de organisatie deed haar uiterste best om de wateroverlast te bestrijden. Water werd van de baan afgezogen met groot materieel, maar het water in het gras om de baan heen stond zo hoog dat in de laagste bochten water de baan op bleef komen. Er werd besloten de oorspronkelijke lay-out aan te passen zodat er toch gereden kon worden met een ingekort programma. Na een korte vrije training volgde er een kwalificatiesessie waarin Matthew Luisman zijn favorietenrol waarmaakte en polepositie opeiste. Lars Weterings, Erik Bruns en JayJay den Hoed waren aan elkaar gewaagd en eindigden binnen een tiende van een seconde van elkaar op een respectievelijke tweede, derde en vierde plek. Een fraaie vijfde startpositie was er voor Daniek van Loon.

Race 1
Lars Weterings verzilverde zijn polepositie maar achter hem ging het al snel mis: in de tweede bocht was er een valpartij waarbij meerdere coureurs betrokken waren. Het duurde even voordat alle rijders en motoren weer op de been waren en daarom besloot de wedstrijdleiding de race met de rode vlag stil te leggen. Goed nieuws voor de coureurs die opnieuw hun startpositie in konden nemen maar niet voor JayJay den Hoed, die met een afgebroken clip-on het rennerskwartier op moest zoeken.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Er volgde een herstart over zeven ronden waarin Weterings wederom het beste van zijn plek was en de leiding in handen nam. Luisman sloot dit keer direct aan maar Weterings zette alles op alles om zijn koppositie te behouden. Dat lukte en Weterings kwam na zeven ronden als eerste over de streep. Er ontstond verwarring toen er niet afgevlagd werd en Luisman even later de kop overnam. Hij kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door, maar later zou blijken dat dit de achtste ronde betrof. Weterings werd bij de doorkomst na zeven ronden als winnaar geklasseerd. Bruns reed een sterke race en leek op een podiumpositie af te stormen, maar kwam ten val waarbij hij een behoorlijk nat pak incasseerde. Hij kon zijn weg vervolgen maar finishte net naast het podium op een vierde plaats, achter Van Noppen die knap derde werd. De vijfde plaats was voor rookie Arne de Rop, Dyon van der Bie werd zesde.

Race 2
Wederom ging de strijd om de overwinning tussen Weterings en Luisman. Weterings was het beste weg en voerde het veld in de beginfase aan maar Luisman zette de aanval op de koppositie dit keer eerder in. Hij nam de leiding over om die niet meer af te staan en als winnaar over de streep te komen voor Weterings. Den Hoed ging de strijd om de laatste podiumplaats aan met Bruns, maar zag het bijna misgaan toen hij bij het uitkomen van een bocht met een highsider uit het zadel werd geworpen. Hij wist zijn Yamaha nog wel op te vangen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plaats. Bruns werd derde, Van Noppen vierde en Van Loon vijfde.

Dagklassement
Weterings en Luisman eindigden met gelijke punten door beide een race te winnen en een race tweede te worden. De dagzege gaat dan naar de winnaar van de tweede race. Ook Bruns en Van Noppen eindigde met gelijke punten. Bruns mocht dankzij zijn derde plaats in de tweede race mee naar het podium. De Rop mocht de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Lars Weterings won zijn eerste race.
“Mijn plan voor vandaag was uiteraard om sowieso te blijven zitten, maar dat ik de eerste race op kop kon rijden was eigenlijk een beetje boven verwachting. Het ging in de regen best goed, en toen Matthew in de laatste ronde een inhaalactie inzette had ik al de gedachte dat de race gefinished was. Op mijn pitbord zag ik dat er zeven ronden voorbij waren en dat bleek achteraf ook zo te zijn. In de tweede race zette Matthew de aanval eerder in, en ik heb nog wel een poging gedaan om hem terug te pakken maar ik raakte daarbij een nat stuk op de baan en ging bijna onderuit. Je wilt natuurlijk liever winnen, maar met deze tweede plaats ben ik ook zeer tevreden.”

Daniek van Loon scoorde voor eigen publiek een fraaie zesde plaats.
“Op vrijdag kon ik tijdens een vrije training al kennis maken met de baan onder zeer natte omstandigheden, het was toen eigenlijk de kunst om de machine rechtop te houden. Het bleek een goede voorbereiding op de wedstrijddag, ik hoefde alleen aan de andere lay-out te wennen. Dat ging boven verwachting en ik heb in het begin van de kwalificatie een tijd lang op P1 gestaan! Uiteindelijk was ik met de vijfde startpositie en een mooie zesde plaats in het dagklassement ook zeer tevreden. Extra leuk om dat tijdens mijn thuisrace te doen, met mijn sponsors, vrienden en familie langs de baan.”

Uitslagen Veldhoven 25 mei
Race 1
1 Lars Weterings
2 Matthew Luisman
3 Hugo van Noppen

Race 2
1 Matthew Luisman
2 Lars Weterings
3 Erik Bruns

Dagklassement
1 Matthew Luisman
2 Lars Weterings
3 Erik Bruns

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

De volgende wedstrijddag is op zaterdag 15 juni op de TT Junior Track in Assen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS