Formule 1

Mercedes ruilt Petronas in voor een Saoedische sponsor

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2021 19:01 • Print artikel

Mercedes is klaar voor een grote verandering van zijn kleurstelling in 2022, waarbij langetermijnpartner Petronas wordt ingeruild ten gunste van een nieuwe sponsor uit Saoedi-ArabiŽ. Mercedes is van plan om lange termijn sponsor en leverancier Petronas te laten vallen, met een nieuwe sponsorovereenkomst voor 2022. Mercedes gaat een deal maken met de Aramco-oliemaatschappij van Saudi-ArabiŽ. Deze contractondertekening zou een einde maken aan Mercedes' langdurige overeenkomst van meer dan een decennium met Petronas, het Maleisische bedrijf dat een sponsor van Mercedes was sinds de terugkeer van het Duitse merk naar de F1 als een fabrieksteam in 2010.

Petronas_sponsor_F1_Mercedes

Fabrieken bouwen
INEOS, een mede-eigenaar van het Mercedes-team, met Sir Jim Ratcliffe die een gelijk derde van het Mercedes F1-team bezit naast Toto Wolff en Daimler, tekende in 2019 een deal met Saudi Aramco en het Franse Total-bedrijf en bouwde drie fabrieken in het Koninkrijk Saudi-ArabiŽ. Een nieuwe ultramoderne INEOS-fabriek is momenteel in aanbouw en zal in 2025 operationeel worden, evenals twee andere fabrieken, allemaal voor de verwerking van verschillende materialen en brandstoffen.

Petronas beŽindigt sponsoring
INEOS heeft in de twee jaar daarna fors geÔnvesteerd in de regio en heeft banen gecreŽerd in Saoedi-ArabiŽ omdat ze daarmee toegang krijgen tot concurrerende grondstoffen en energie, aldus een bericht van Racingnews365. De ontwikkeling rondom INEOS, Petronas en Aramco is niet geheel onverwachts, want Petronas heeft onlangs aangekondigd dat ze ook van plan zijn om eind 2021 hun MotoGP-titelsponsoring te beŽindigen en daarmee het Yamaha SRT-team te verlaten.

Wie is Aramco?
Saudi Aramco is het Saoedische nationale koolwaterstofbedrijf, de naam is afgeleid van de samentrekking van Arabian American Oil Company. Met een productie van meer dan 10 miljoen vaten per dag is Saudi Aramco een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en de belangrijkste financier van de Saudische overheid, voor bijna 100 procent eigendom van laatstgenoemde. Vanaf 2020 boekte de onderneming een omzet van ongeveer $230 miljard, waarmee het volgens de Fortune Global 500-lijst van hetzelfde jaar het veertiende grootste bedrijf ter wereld is qua omzet. Sinds 2020 is het wereldwijde partner van het Wereldkampioenschap Formule 1, aldus Wikipedia.

Aramco-Mercedes_F1-sponsor

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS