Formule 1

Max Verstappen wint - Jos Verstappen wint ook!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2023 04:07

Het bleek een succesvol raceweekend voor de familie Verstappen! Max Verstappen won de GP van Japan, terwijl Jos Verstappen zijn eerste rally won in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Na zijn sterke optreden in de Hellendoorn Rally 2023 heeft Verstappen samen met copiloot Renaud Jamoul de East Belgian Rally gewonnen. De 51-jarige limburger heeft zijn nieuwe liefde gevonden in de vorm van de Rallysport. Jos the Boss verzilverde dat met een eerste overwinning in het BRC.

Jos Verstappen #rally #rallysport

Jos Verstappen reed sterk in zijn Skoda Fabia RS Rally2-auto en was de hele zaterdag met Cédric Cherain in een intens gevecht om de koppositie verwikkeld. Met een verschil van zeven tienden van een seconde in het voordeel van Jos begon het strijdende duo aan de allerlaatste klassementsproef in Sankt-Vith. Cherain was daar de snelste, maar slechts met twee tienden voorsprong op Jos. Zodoende veroverde Verstappen met een luttele halve seconde verschil zijn eerste overwinning in het Belgian Rally Championship, nadat hij eerder dit jaar al de beste was in de regionale Monteberg Rally.

“Mijn eerste overwinning in het Belgische rallykampioenschap, daar ben ik echt heel blij mee”, steekt Jos van wal. “We hebben de hele dag alles moeten geven en echt goed gereden. Het was spannend tot het laatste moment. Ik ben heel blij. Ik had niet gedacht dat ik dit seizoen al zou kunnen strijden tegen een ervaren topper als Cédric Cherain, zeker niet omdat hij de proeven hier als zijn broekzak kent. Maar dankzij de perfecte notes van Renaud, mijn navigator, heb ik veel progressie gemaakt. Zelfs in het donker had ik het vertrouwen in de notes om maximaal te blijven pushen. Echt, dit is een overwinning van het hele team."

De East Belgian Rally bestond uit vier verschillende klassementsproeven - luisterend naar de namen Bullingen, Butgenbach, Amel en Sankt-Vith - die ieder drie keer verreden werden. Daarmee stonden er dus in totaal twaalf stages op het programma, wat de totale afstand tot 152,1 kilometer bracht.

Jos begon in de vroege ochtend de eerste ronde met een derde, eerste tweede en tweede plek, hetgeen hem op 4,7 seconden achterstand van Cherain zette. Maar Verstappen wist in de tweede ronde direct zijn opgedane ervaring om te zetten in een sneller tempo. Na achtereenvolgens vier keer snelste te zijn geweest, wist Verstappen zijn achterstand om te buigen in een voorsprong van 4,4 seconde. “In de tweede ronde zal het wel een beetje harder gaan. In de eerste ronde moest ik het parcours ontdekken en hebben we bepaalde notes wat nauwkeuriger gemaakt. We gaan in de aanval”, voorspelde Jos al. En hij hield dus woord.

De derde ronde over de vier proeven zou dus de beslissing gaan brengen in de tweestrijd. Nu herpakte Cherain zich echter en moest Jos genoegen nemen met drie tweede plaatsen, al bedroeg het verschil per stage niet meer dan twee tellen. Maar zo stond Jos na elf van de twaalf klassementsproeven eerste op slechts 0,7 seconden voorsprong van Cherain en zijn copiloot Damien Withers.

De twaalfde en laatste stage zou dus allesbeslissend worden. In het donker gingen beide voor de overwinning strijdende coureurs wederom hard. Cherain rondde de proef als snelste af, echter met slechts 0,2 seconden voorsprong op Verstappen. Zodoende had Jos aan het einde van de dag nog een halve seconde over. Nét genoeg om de East Belgian Rally op zijn naam te schrijven.

Onlangs deed Jos Verstappen mee aan de Eurol Hellendoorn Rally. Daar reed hij na tijdverlies op vrijdagavond na een uitstapje een ijzersterke inhaalslag naar P4 en won bijna alle proeven.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS