Karting • WSK

Luuk Taal boekt eerste zege in dienst van Energy Corse: “Mijn doel om dit jaar een grote WSK-beker te winnen”

Uitgegeven door Bart • 24 juni 2022 11:02

Luuk Taal heeft zijn eerste overwinning te pakken in dienst van het fabrieksteam van Energy Corse. De altijd nog maar 10-jarige karter uit Oud-Beijerland kiest voor de zware route van de sterk bezette Italiaanse WSK en maakte de afgelopen weken twee uitstapjes naar Zweden. In de SKCC eindigde Luuk twee weken geleden in Växjö in de Mini-klasse op de vijfde plaats en afgelopen weekend mocht hij bij de wedstrijd in Klippan de hoogste trede van het podium beklimmen.

Luuk Taal


De Italiaanse kartkalender kende een kleine pauze, waardoor Luuk op zoek ging naar alternatieve races. Van de Zweedse importeur van Energy Corse Alex Dahlberg kwam de uitnodiging om twee weekenden in de Zweedse SKCC te rijden. Ondersteund voor het team AD Motorsport en monteur Hugo Holm toonde Luuk ook in Zweden zijn snelheid.

“Het was heel leuk om een keer in Zweden te rijden”, vertelt Luuk na terugkomst in Nederland. “We zijn donderdag middenin de nacht daar aangekomen en vrijdag volgde al de eerste training. Op zaterdag hadden we een racedag met een kwalificatie, twee heats en een finale en op zondag nog een keer hetzelfde. Het niveau was best hoog, want ik kwam meerdere jongens tegen die ook in de WSK rijden. Het waren goede races om in het ritme te blijven.”

Op zaterdag kon Luuk zich nog niet mengen in de strijd om het podium. “Het leek wel een ‘penalty day’. Drie of vier keer heb ik een straf gekregen. In de kwalificatie werd ik bestraft voor het overschrijden van de track limits, maar ik wist niet dat die er waren. Ook in de races kreeg ik tijdstraffen. In de finale kon ik nog wel van de 26e plaats opklimmen naar P17, dat was wel positief.”

De zondag verliep een stuk beter en dat begon al in de kwalificatie. “Ik wilde natuurlijk beter presteren dan op zaterdag en dat lukte met de vijfde tijd in de kwalificatie. In beide heats kon ik van P5 naar P2 rijden. Daardoor mocht ik in de finale vanaf de tweede plaats vertrekken. De start ging wel oké, al verloor ik daarna wel een plekje. Die kon ik snel terugpakken, maar toen was er wel een gat naar de leider Erik Poulsen. Dat gat heb ik dicht gereden en in de voorlaatste ronde heb ik hem in de een-na-laatste bocht ingehaald. Ik moest nog één rondje volhouden en met mijn vuist omhoog kwam ik over de finish. Ik wees met mijn vinger naar de rest van het team. Ze hebben heel goed gepresteerd, want ook bij de senioren, de junioren en in de schakelklasse heeft Energy Corse gewonnen.”

Luuk Taal

Na het succes in Zweden gaat de blik weer op Italië. Op 14 juli gaat de WSK Euro Series van start op het circuit van South Garda Karting in Lonato. Luuk is in de Mini-klasse van de sterk bezette WSK één van de jongste deelnemers. “Het is een heel leuke ervaring om in de WSK te rijden. Er doen meer dan 100 deelnemers mee in mijn klasse. Het is heel lastig, maar de wedstrijden gaan goed. De laatste tijd reed ik bijna iedere race in de top 15. Het team is tevreden met hoe het gaat, maar het kan altijd beter. In de WSK hebben ze hele grote bekers en het is mijn doel om dit jaar nog zo’n grote beker te winnen.”

Luuk wil graag zijn team Energy Corse bedanken en ook zijn school OSB De Klinker dat hij dispensatie krijgt om wedstrijden in het buitenland te kunnen rijden. Daarnaast dankt Luuk al zijn sponsoren en dat zijn: Gulf Oil, Gulf Nederland, Kia De Beer, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon, Enjoy Apartments, Schaften Trucks, IFQS, IMT, Das Kaiserblick, Voorwinden Groep, Zegwaard en Gezonde Praktijken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS