Autosport NL • BMW 130i Cup

Luuk Glansdorp sluit succesvol raceseizoen af met podiumplaats

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 31 oktober 2008 09:21

ZANDVOORT – De achttienjarige autocoureur Luuk Glansdorp heeft zijn raceseizoen in de Samsung BMW 130i Cup succesvol afgesloten met een podiumplaats in de BMW Drivers Trophy, een categorie voor minder ervaren rijders. De coureur uit Leiderdorp kende in de kwalificatie en de eerste race tijdens de Formido Finaleraces op Zandvoort enige tegenslag, maar knokte zich in de tweede wedstrijd zoals vanouds terug naar de top.

Glansdorp kan tevreden terugkijken op een leerzaam seizoen in de toerwagens waarin hij in het algemeen klassement als de beste rijder uit de BMW Drivers Trophy eindigde en het opnam tegen de gevestigde orde die onder andere bestond uit Tim Coronel, Duncan Huisman en voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. Hoogtepunt was de tweede wedstrijd tijdens het A1 Grand Prix-weekend op Zandvoort waarbij de getalenteerde piloot in de stromende regen de overall zege pakte.

Vol goede moed begon de rijder dan ook aan de kwalificatie voor zijn laatste raceweekend van het seizoen. Helaas verliep de sessie niet volledig naar wens. “In mijn eerste snelle ronde maakte ik een klein uitstapje, waardoor een achterwiel wat scheef kwam te staan. Hierdoor kon ik niet zo snel rijden als gebruikelijk en dat was erg jammer” , vertelde Glansdorp die uiteindelijk de zevende startplek veroverde.

De voormalig kartkampioen vond na de start de aansluiting bij de top en deed op een regenachtig circuit enkele pogingen om verder naar voren te komen. Alleen was het na vier ronden al over en uit. “Op het rechte stuk plofte mijn band. De regenbanden zijn minder betrouwbaar dan de slicks, waardoor zoiets kan gebeuren. Maar ik kon gezien de weersomstandigheden moeilijk op slicks gaan rijden. Omdat er verder niemand voor mij was uitgevallen, werd ik als laatste geklasseerd”, aldus een balende Luuk Glansdorp.

Gebrand op succes schoot de rijder van het Certainty Racing Team vanaf de laatste startplaats uit de startblokken en stormde naar voren. Liggend op de zesde positie werd zijn opmars gestaakt door een sterk rijdende Duncan Huisman. “Ik reed snel naar hem toe en ik was een stuk sneller, maar de slechte weersomstandigheden maakte de race wel een stuk moeilijker. Daarbij opgeteld dat Duncan erg veel ervaring heeft en erg goed verdedigde,” ervaarde Glansdorp die tijdens het voorgaande evenement kampioen Bas Schothorst meer dan zeven ronden tot aan de finishvlag knap achter zich hield.

Luuk Glansdorp heeft zich de voorgaande jaren bewezen een groot talent te zijn. Na het behalen van diverse Nederlandse titels in de karting, werd hij in 2005 gekroond tot wereldkampioen in de Rotax Max Senioren. Na het winnen van een BMW scolarship was de overstap naar de Formule BMW een logische keuze. Wegens gebrek aan budget kon het talent dit jaar niet uitkomen in een formule klasse, maar werd er een uitstekend alternatief gevonden in de BMW 130i Cup waarin een mix van jonge rijders het opneemt tegen ervaren leermeesters. “Dit was een leerzaam jaar in een leuke klasse waar kansen zijn om te winnen. In de BMW 130i Cup ben je niet afhankelijk van het beste team omdat de auto’s gelijkwaardig zijn en daarom kun je je als coureur onderscheiden” , lichtte Luuk toe. “Het verraste me dat ik me erg snel aan de toerwagen kon aanpassen en daardoor was het ook gaaf om tegen heel ervaren coureurs te rijden. Maar mijn passie ligt bij de formule auto’s.” Afgelopen zomer testte Glansdorp voor Formule Renault 2.0 team MP Motorsport en was op dezelfde dag zelfs sneller dan de nieuwe Nederlandse Superleague Formula-ster Paul Meijer.

Zonder steun van zijn sponsors kon Luuk Glansdorp dit jaar niet racen. “Graag wil ik BMW Amsterdam, Karnekamp Autoschade, Luchtleiding.nl en Autojobs bedanken voor de ondersteuning. Zonder hen was dit avontuur niet mogelijk geweest.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS