Autosport NL • BMW 130i Cup

Luuk Glansdorp blijft toppers de baas in extreme weersomstandigheden

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 9 oktober 2008 14:48

ZANDVOORT – Autocoureur Luuk Glansdorp heeft tijdens het A1GP weekend op Circuit Park Zandvoort veel indruk achter gelaten. De achttienjarige rijder uit Leiderdorp hield in de eerste wedstrijd de kampioenschapleider uit de Samsung BMW 130i Cup knap achter zich en finishte als derde. De tweede race die onder zeer verraderlijke weersomstandigheden werd gehouden, wist de voormalig wereldkampioen karting zelfs te winnen na een mooi gevecht met toppers als Jan Lammers en Tim Coronel.

Luuk Glansdorp

Dat een jong talent als Glansdorp eigenlijk in de single-seaters hoort te zitten is duidelijk. In karting won Glansdorp elk jaar wel een NK-titel vanaf de Honda Cadet tot aan de Rotax Max. De internationale bekroning kwam in 2005, toen hij in Maleisië wereldkampioen Rotax Max Senioren werd. Vervolgens won hij de scolarship van BMW om een start te maken in de Formule BMW. Wegens gebrek aan budget kon het grote talent dit jaar niet uitkomen in een formule klasse. Een goed alternatief werd gevonden in de BMW 130I Cup. En dat talent komt boven drijven bleek letterlijk in Zandvoort tijdens de verregende BMW-race, waar Glansdorp als rookie de race overtuigend won.

Na in de kwalificatie een vierde startplek te hebben veroverd, vond zaterdag de eerste race plaats. Luuk Glansdorp vestigde zich sterk op de vierde positie en nadat de leider in de wedstrijd een drive through penalty had gekregen, schoof de rijder van het Certainty Racing Team op naar een podiumplaats. Deze kreeg hij echt niet cadeau. Voor de laatste zeven ronden wist Glansdorp kampioenschapleider Bas Schothorst knap achter zich te houden. Na veel bumper-aan-bumper gevechten en uitstekend verdedigen, eindigde de wedstrijd in een ‘close-finish’ dat in het voordeel van Luuk werd beslist.

De eerste acht rijders werden voor de tweede race op de grid omgedraaid. Dit betekende dat Luuk Glansdorp vanaf de zesde plaats zijn wedstrijd van zondag mocht vertrekken. Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, gingen de rijders van start op een zeer nat circuit. Glansdorp zat er direct goed bij en kwam de eerste ronde als derde door. De voormalig kartkampioen bleef in het spoor van de leiders in de wedstrijd en leverde een mooi gevecht met Tim Coronel die later de koppositie zou overnemen. Luuk zag voor hem de nodige positiewisselingen en wachtte rustig af. In de twaalfde ronde ging het mis na een crash van Jan Lammers en het stilvallen van Coronel. Glansdorp nam van de gelegenheid gebruik zijn teamgenoot Dillon Koster te verschalken en zodoende de leiding in de wedstrijd over te nemen.

Op het spekgladde circuit draaide Luuk Glansdorp goede rondetijden en zag vervolgens als eerste de finishvlag. Hoewel hij al vaker won in de BMW Drivers Trophy, een categorie voor minder ervaren coureurs, was dit de eerste zege van de jonge rijder in het algemeen klassement.

“Dit was een fantastische race met mooie gevechten en ook de baancondities maakten het speciaal”, blikte Luuk Glansdorp terug. “Er lag zoveel water op het circuit; dat als je achter iemand reed eigenlijk niks zag. Na de goede race van zaterdag is het winnen voor vele tienduizenden mensen ontzettend gaaf. Ik hoop dat ik eind oktober tijdens de finaleraces mijn seizoen in de BMW 130i Cup een mooi einde kan geven. Ik zal het onderste uit de auto halen voor opnieuw een goede prestatie.”

Luuk bedankt de volgende bedrijven voor de ondersteuning: BMW Amsterdam, Karnekamp Autoschade, Luchtleiding.nl en Autojobs.

Kijk eens op de website van www.luukglansdorp.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS