Formule 1

Lewis Hamilton wint op drie banden, Max Verstappen komt net te kort voor de overwinning + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 2 augustus 2020 15:04

Silverstone – De Grand Prix van Groot-Brittannië heeft als verwacht een overwinning opgeleverd voor Lewis Hamilton, al werd het in de slotfase enorm spannend. Zowel Valtteri Bottas als Lewis Hamilton liepen een lekke band op, maar waar de Fin terugviel naar P11, kon de Britse regerend wereldkampioen op drie banden de finish bereiken. Max Verstappen ging een ronde eerder nog naar binnen voor zachte banden om de snelste raceronde te rijden, maar als hij dat niet gedaan had, had de Red Bull-coureur de zege nog gestolen ook. Nu kwam de Limburger, die verder een anonieme race reed, 5 seconden te kort voor de overwinning.

Max Verstappen


Na het applaus voor de NHS, de Britse gezondheidszorg, liet Max Verstappen kort voor de start zien over de nodige humor te beschikken. “Het klaarmaken van de auto was een stuk relaxter dan vorige race”, liet hij aan zijn team weten, doelend op zijn crash in de opwarmronde in Hongarije. Voor de start was er dramatisch nieuws voor Nico Hulkenberg. De Duitser zou zijn rentree maken als vervanger van de met corona besmette Sergio Perez, maar Racing Point zag bij het uitrijden van de pitbox op weg naar de startgrid een probleem met de bolide van Hulkenberg en dat euvel kon voor aanvang van de race niet meer gerepareerd worden.

Bij de start was Max Verstappen goed weg, maar de Nederlander werd even later wel voorbij gestoken door Charles Leclerc op het moment dat Verstappen moest liften voor een afremmende Valtteri Bottas. Eén bochtencombinatie later had de Red Bull-coureur de derde positie al weer terug in handen.

Bij het opkomen van het rechte stuk aan het einde van de eerste ronde raakten Alex Albon en Kevin Magnussen elkaar. De Deen ging te hard over de kerbstones, waardoor Albon zijn kans schoon zag binnendoor te steken, maar Magnussen had die move waarschijnlijk niet verwacht, sneed Albon af en werd de vangrail in gelanceerd. De Brits-Thaise Red Bull-coureur kon zijn weg wel vervolgen, maar zou later wel een tijdstraf van 5 seconden krijgen. Er volgde een safety car en opvallend genoeg kwam de teamgenoot van Verstappen pas de pits in toen de safety car al weer binnen was. Slechte timing van Red Bull Racing.

In de dertiende ronde kwam de safety car opnieuw de baan op na een zware crash van Daniil Kvyat. De Rus was als negentiende gestart, maar was inmiddels opgeklommen naar de twaalfde plaats. Ook de AlphaTauri-coureur kwam hard in aanraking met de vangrail. Dat was het teken voor veel coureurs om hun eerste pitstop te maken. Het complete veld wisselde naar de harde compound.

In het middendeel van de race gebeurde er bijzonder weinig. De enige coureur die opviel, was Romain Grosjean. De Haas-coureur was als enige niet gestopt tijdens de safety car en meldde zich in de strijd met de bolides van McLaren, Racing Point en Renault. Tot twee keer toe bewoog de Fransman tijdens het remmen. Na zijn actie op Carlos Sainz kreeg hij de wit met zwarte waarschuwingsvlag. Even later deed hij hetzelfde bij Daniel Ricciardo, maar na zijn pitstop viel Grosjean terug naar de laatste plaats. Max Verstappen had op dat moment zijn lolbroek weer aan, verveelde zich een beetje en vroeg aan de pitmuur of de teamleden wel genoeg dronken.

Waar de race als een nachtkaars leek uit te gaan, zat het venijn in de staart. In de laatste twee ronden gebeurde er van alles. Valtteri Bottas liep een lekke band op, waardoor Max Verstappen door het gelukje opschoof naar de tweede plaats. De Red Bull-coureur ging op dat naar binnen voor een setje zachte banden om op jacht te gaan naar de snelste ronde, maar dat hij beter niet kunnen doen. In de laatste ronde reed ook Lewis Hamilton lek, maar op drie banden wist de Brit met 5 seconden voorsprong op Verstappen de finish te bereiken. De Limburger pakte wel de snelste raceronde en verzamelde zo 19 punten. Bottas werd elfde en scoorde geen punten, waardoor Verstappen in de WK-stand flink inloopt op de Fin. Tussendoor had ook Carlos Sainz nog lek gereden, waardoor in een paar ronden tijd het hele veld door elkaar werd geschud.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië:

POS	DRIVER	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 70 laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 5.856
3 Charles Leclerc MON Ferrari + 18.574
4 Dan. Ricciardo AUS Renault F1 Team + 19.650
5 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 22.277
6 Esteban Ocon FRA Renault F1 Team + 26.937
7 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 31.188
8 Alexander Albon THA Red Bull Racing + 32.670
9 Lance Stroll CAN Racing Point + 37.311
10 Seb. Vettel GER Ferrari + 41.857
11 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 42.167
12 George Russell GBR Williams Racing + 52.004
13 Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team + 53.370
14 Ant. Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 54.205
15 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 54.549
16 Romain Grosjean FRA Haas F1 Team + 55.050
17 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo +1 lap
DNF Daniil Kvyat RUS AlphaTauri 13 laps
DNF Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team 1 lap
DNS Nico Hulkenberg GER Racing Point

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS