Formule 1

Lewis Hamilton oppermachtig in Portugal en schrijft geschiedenis, Max Verstappen naar podium + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 25 oktober 2020 15:10

De Grand Prix van Portugal op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimăo is gewonnen door Lewis Hamilton. Valtteri Bottas volgde op P2. Max Verstappen maakte met zijn derde plaats het podium compleet. De start verliep chaotisch en sensationeel, maar was na 7 ronden weer gestabiliseerd. De snelste raceronde was voor Hamilton in een tijd van 1:18.750. Bovendien verbeterde de Brit het absolute record van GP-zeges en staat nu op eenzame hoogte met 92 overwinningen.

F1 2020 Max Verstappen

De start verliep onder dreiging van regen, er vielen wat druppeltjes. De beginfase was spannend met diverse wisselingen op de gladde piste. Lewis Hamilton was slecht weg vanaf pole positie. Valtteri Bottas sloeg gelijk toe en pakte de leiding, terwijl Max Verstappen mee ging naar P2. Hamilton vocht zich gelijk terug en daar profiteerde Sergio Perez ook van, maar de Racing Point coureur raakte Verstappen en spinde van de baan. Verstappen zelf kon door vanaf P5. De man met de beste start was Kimi Raikkonen die 10 posities pakte en op P6 reed achter de Nederlander. Carlos Sainz ging met grote stappen naar voren.

Maar na een chaotische beginfase leek de rust wedergekeerd met Bottas, die de leiding terug had overgenomen van Sainz. Hamilton volgde op 1,7 seconde achterstand. Ondertussen maakte Verstappen een actie op Sainz en nam P3 terug. Lando Norris sloot de top vijf af. In ronde nummer 12 maakte Raikkonen zijn eerste pitstop en zakte terug van P8 naar de achterhoede van het veld. Charles Leclerc ging Sainz voorbij en kon nu vanaf P4 op jacht naar P3.

Max Verstappen vroeg wederom om een pitstop omdat zijn linkervoorband op was. In ronde 15 wisselde Daniel Ricciardo naar de medium band en kwam terug in de race op P19. Lance Stroll toucheerde Lando Norris in ronde 18. De Canadees verdedigde via de buitenkant en liep zo schade op. Ook de McLaren coureur had schade en moest naar de pits. Hamilton kon ondertussen beginnen aan een aanval op Bottas voor de leiding van de wedstrijd. Norris zakte door zijn stop naar P19 achter Raikkonen. Stroll kwam ook binnen en zakte naar P20. Hamilton verschalkte ondertussen zijn teamgenoot in ronde 20. Alex Albon werd binnen geroepen om te wisselen naar de gele band. Hamilton reed wederom de snelste ronde in 1:21.134.

In ronde 24 maakte Max Verstappen zijn pitstop en wisselde naar de medium band. De Nederlander kwam terug in de race op P6 achter Carlos Sainz. Lance Stroll ontving op zijn beurt een tijdstraf van 5 seconde voor het incident met Norris. Sainz maakte zijn eerste stop waardoor de Nederlander opklom naar P5 met achter hem de Renault van Esteban Ocon.

Hamilton had inmiddels een voorsprong van 6 seconden op Bottas. Charles Leclerc op P3 reed in niemandsland. Pierre Gasly maakte vanaf P4 zijn pitstop en de Fransman kwam achter George Russell terug. Een tweede 5 seconden straf voor Stroll volgde wegens overschrijding van de baan limiet. In ronde 34 wisselde Ferrari bij Leclerc naar de harde band, maar door de stop klom Verstappen terug naar P3 en de Monegask zakte terug naar p4 voor Sergio Perez.

In raceronde 41 kwam leider Hamilton binnen en wisselde naar de harde band. Door de wissel nam Bottas de leiding over van zijn teamgenoot. Verstappen lag nu op P3 met een verschil van 18,6 seconden op de Brit. De Fin maakte een ronde later zijn pitstop en kreeg ook de witte band onder zijn Mercedes geschroefd. De leiding kwam zo weer terug bij Hamilton. Verstappen kwam zo dichterbij, maar de harde band leek bij Mercedes goed uit te pakken. De snelste tijd wisselde tussen Hamilton en Bottas waar de Fin de snelste was in 1:19.22. In ronde 54 kwam Stroll naar binnen en parkeerde zijn Racing Point bolide in de garage. Daarmee was hij de eerste uitvaller.

Met nog 10 ronden te gaan reed Lewis Hamilton wederom de snelste raceronde. De Brit deed het in 1:19.502. In de slotfase van de race bleef Hamilton ruim aan de leiding voor Valtteri Bottas en won zo de race. Zijn 92e zege en hij schreef hiermee geschiedenis door het record van Michael Schumacher te verbeteren. Max Verstappen reed gedegen naar het podium met Leclerc op P4. Sergio Perez sloot zijn inhaalrace af met een knappe top 5-finish.