Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Leonard Hoogenboom proeft het zoet van succes: eerste podiumplaats in de Formule 4!

OSCHERSLEBEN - De vierde ronde van het ADAC Formule 4-kampioenschap is er één waar Leonard Hoogenboom voor de rest van zijn leven graag op zal terugkijken. Op het circuit van Oschersleben scoorde de zestienjarige coureur uit Numansdorp met de tweede plaats zijn eerste podium in de autosport én kreeg hij de beker voor beste rookie.


De Zuid-Hollander deed zodoende goede zaken voor het rookieklassement van het sterk bezette Duitse kampioenschap. Vanzelfsprekend was Leonard 'heel blij' met zijn eerste podiumplaats. "Dit is echt super", zei de coureur van Van Amersfoort Racing uitgelaten. "Dit is heel goed voor mijn zelfvertrouwen. Als ik nu nog mijn kwalificaties verder kan verbeteren, dan kom de rest ook wel goed."

Die kwalificatie, die in twee groepen wordt afgewerkt, ging afgelopen weekeinde overigens heel behoorlijk. Leonard bracht in de tweede groep in natte omstandigheden een keurige vijfde tijd op de klokken. Gecombineerd met de tijden van de eerste groep betekende zijn tijd de tiende startplaats in de eerste race. Uiteindelijk kwam Leonard op een keurige negende plaats voorbij het zwart-witgeblokt gedenderd.

In de tweede race startte Leonard van de achtste plaats, maar jammer genoeg kwam Leonard niet optimaal van zijn plek. Daardoor viel hij terug naar de twaalfde plaats. "Dat was zonde", toonde hij zich licht teleurgesteld. "Maar daarna is me ook niemand meer voorbijgekomen."


Het beste had Leonard - die vorig jaar nog met succes in karts reed - echter voor het laatst bewaard. In de derde race gestart van de tweede plaats (in het Duits kampioenschap wordt voor de start van de derde race de zogenaamde reversed grid gebruikt) slaagde de talentvolle rijder erin die positie vast te houden tot de finish. "Wel moest ik veel verdedigen." Zo moest hij aanvallen van onder anderen Mick Schumacher afslaan. De zoon van Formule 1-legende Michael Schumacher drong in de slotfase nadrukkelijk aan, maar Leonard hield het gat vakkundig dicht. Daarmee verzekerde hij zich van de tweede plaats.

Een fraaie opsteker die zijn doel voor dit seizoen weer een stap dichterbij bracht: zo hoog mogelijk in het rookie-kampioneschap eindigen. Leonard: "En ik hoop ook nog races te winnen. Ik wil natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen in het kampioenschap."


Bij zijn team Van Amersfoort Racing is dat alleszins mogelijk, denkt Leonard. Zijn samenwerking met de equipe van Frits van Amersfoort, waarvoor Max Verstappen nog maar twee jaar geleden uitkwam, verloopt voorspoedig. Leonard voelt zich er op zijn gemak en de wetenschap dat hij voor een topteam uitkomt, sterkt hem in zijn vertrouwen dat hij dit seizoen nog meer mooie dingen moet kunnen laten zien.

"De samenwerking verloopt echt heel goed. Daardoor word ik steeds beter in het vertalen van mijn gevoel in de auto naar hetgeen we aan de afstelling moeten veranderen. Daar leer ik heel veel van. Het is sowieso een jaar waarin ik veel leer, want de stap van karten naar autosport is natuurlijk een grote. Hard rijden is niet zo moeilijk, maar die laatste seconde vinden is een stuk lastiger. Ik kom al in de buurt. Het gaat beter en beter."

De volgende race van Leonard is de vierde ronde van het Italiaans Formule 4-kampioenschap. Die wordt van 15 tot en met 17 juli gehouden op het circuit van Mugello.