Karting • Belgisch Kampioenschap

Leonard Hoogenboom toont talent en doorzettingsvermogen in Genk en pakt WK-ticket

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2015 14:24

GENK - Voor Leonard Hoogenboom was de derde en laatste ronde in de BNL de bevestiging dat hij bezig is aan een ijzersterk debuutseizoen in de Rotax Max senioren-klasse. Het pas vijftienjarige racetalent uit Numansdorp, die het hele seizoen al toont dat hij bij de snelste rijders hoort, eiste in Genk een fraaie vierde plaats op in het dagklassement. Dat betekende de tweede plaats in de eindstand en werd daarmee beloond met een ticket voor de Rotax Max Grand Finals in Portugal!

Leonard Hoogenboom heeft wat te vieren

Gelukkig had Hoogenboom tijdens de voorgaande races al topklasseringen, want het weekeinde in Genk verliep voor de snelle karter helaas niet zonder problemen. Al leek er in eerste instantie weinig aan de hand. “Vrijdag tijdens de training waren we op het laatst snel”, blikte hij terug. “In de kwalificatie op zaterdag reed ik zo de tweede tijd.”

Helaas zouden zijn races die dag getekend worden door technische problemen. Zo kreeg hij in de eerste heat te maken met een elektrisch probleem en ook tijdens de tweede heat liep zijn kart niet optimaal. “Het toerental bleef steken bij 12.000 toeren”, zei Hoogenboom. “Ik dacht: ik rijd door.” In de finale kreeg hij opnieuw te maken met problemen. “Toen door problemen met de kabelboom.” Desondanks was de doorzetter toch nog goed voor de zesde plaats. Helaas waren de problemen aan de kart van Hoogenboom zondag nog steeds niet opgelost. Tijdens de heats hield de motor in en dat resulteerde in P6 en P10. Jammer genoeg had hij er ook in de finale last van. “Dat was vervelend natuurlijk, maar ik wilde niet van opgeven weten.”

Voor de rijder van Daems Racing komt langzamerhand het einde van het seizoen in zicht. Volgende week rijdt hij nog het EK in Genk, op een Sodikart. Normaal gesproken rijdt Hoogenboom op een Tonykart, maar hij wil wennen aan de Sodikart omdat tijdens de Rotax Max Grand Finals alle deelnemers in de klasse Rotax Max senioren op dat merk moeten rijden. Hij ziet reikhalzend uit naar zijn WK-debuut. Het wordt het voorlopige hoogtepunt in zijn kartcarrière die ondanks zijn jeugdige leeftijd toch al negen jaar duurt. Want Hoogenboom rijdt al sinds zijn zesde in karts. “Mijn vader racete in een auto en hij had een vriend; Bert de Heus, die een kartje had voor zijn zoon. Zo ben ik met het racen in aanraking gekomen. Ik mocht een keer rijden en ik was meteen snel, maar ook gelijk verkocht. Zo is het begonnen.”

Sport zit bij hem sowieso in het bloed, zo blijkt als naar zijn hobby’s wordt gevraagd. Zijn voorliefde is uiteraard karten, maar ook skiën, windsurfen en mountainbiken doet hij graag. Het is die zucht naar sport en spektakel die heeft hem gebracht tot waar hij nu staat. Om in Portugal goed voorbereid op de startgrid te verschijnen, bezocht Hoogenboom deze week de Nederlandse importeur van Sodikart. “Het wordt veel trainen en testen op de Sodi. Ik kijk er naar uit. Ik ken de baan in Portimao niet, maar ik heb er filmpjes van gezien en mijn eerste indruk is dat het een uitdagende baan is met een mooi en lang recht stuk.” Hoogenboom noemt het bij voorbaat al een mega-evenement. “Iedereen komt, de beste karters uit de hele wereld. Het lijkt me geweldig om op het WK te rijden!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS