Karting • CIK-FIA

Laurens van Hoepen erg knap als een van de jongste rijders naar het podium bij EK: "Het voelde goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juni 2021 01:15 • Print artikel

WACKERSDORF – Karter Laurens van Hoepen heeft afgelopen weekeinde opnieuw zijn talent getoond. De pas vijftienjarige coureur uit Wassenaar werd op het circuit van Wackersdorf tweede in de prestigieuze KZ2-klasse. Als één van de jongste deelnemers in de schakelkarts was hij tijdens de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap het hele weekeinde voorin te vinden. Hoepen komt uit voor het kartteam van Ferrari-F1-coureur Charles Leclerc, dat geleid wordt door Jordon Lennox-Lamb.

Laurens van Hoepen podium

“Het voelde goed om het podium te halen”, zei Laurens voldaan. “We hadden van tevoren getest op het circuit van Wackersdorf. Dat ging goed. Ik was erg snel. We gingen dit weekend daarom voor het podium. Ik ben blij dat het gelukt is. Wel baalde ik ervan dat ik in de finale Giacomo Pollini net niet kon pakken, maar het is een goed resultaat na een goed weekend. Dit is heel goed voor de stand in het kampioenschap.”

Laurens debuteerde dit jaar in de 125cc-schakelkarts na een succesvolle periode in de OK junior en OK-klasse. Daarin werd hij vorig jaar heel knap zevende in het WK. Nu, nog een stapje hoger op de kartladder, bewijst de rijder van topteam Leclerc by Lennox Racing opnieuw bij de besten te horen. “Tot nu toe gaat het erg goed, elke race rijd ik aardig mee en geregeld in de top vijf.”

Laurens is een voormalig Nederlands kampioen in de Mini Junioren-klasse. De laatste jaren rijdt hij steevast in de zwaarste competities: EK’s en WSK en WK’s. Daarin was hij vaak voorin te vinden in de OK Junior- en OK-klasse.

Dit seizoen rijdt hij de WSK in Italië en de FIA EK- en WK-wedstrijden. “In de WSK rijd ik tussen de grote jongens, dat is in de KZ1-klasse. Die rijders hebben zoveel ervaring. Maar elke heat is het me nog gelukt naar voren te rijden. Ik leer nog elke race.”

Afgelopen weekeinde in Duitsland plukte hij daar overduidelijk de vruchten van. “Donderdag was de kartafstelling meteen goed, we hoefden alleen wat dingen te finetunen. Vrijdag hadden we drie trainingssessies en één kwalificatie. In de tweede training was ik al snel en de kwalificatie ging erg goed. Ik werd tweede en had gelijk een goed gevoel voor de rest van het weekend.”

Daarna reed hij vier heats op zaterdag en één op zondag. Daarin eindigde hij respectievelijk op de vierde, derde, tweede en twee overwinningen. “Je racet tegen ervaren jongens. Gelukkig gaat het racen erg goed. Daar ben ik blij mee. In de eerste twee heats had ik een slechte start, maar ik heb me goed teruggevochten”, zei hij over zijn respectievelijk vierde en derde plaats. “Bas Lammers (oud-wereldkampioen, red.) heeft me daarna nog uitgelegd hoe ik het beste kon starten. Er lag zoveel grip. Gelukkig had ik in de twee heats daarna een goede start.”

Dat zorgde ervoor dat hij tijdens de heat op zondag een ronde aan de leiding reed. Laurens: “En toen kwam Senna van Walstijn me voorbij.” De getalenteerde Zuid-Hollander liet zich niet gek maken en finishte uiteindelijk als tweede achter Senna. “Ik had een goede reeks uitslagen en het was goed om voorin te rijden.”

In de finale moest Laurens als derde starten. Hij had een goede start, maar viel helaas toch een plekje terug. Laurens slaagde er evenwel in de derde plek te heroveren. De tweede plaats bleef helaas nét buiten bereik, hij werd op drie tienden van een seconde derde. Daar was hij terecht trots op. “Ik ben één van de jongste rijders, als vijftienjarige in het Europees kampioenschap van de KZ2. Nu kijk ik uit naar de volgende ronde van het EK in Adria.”

Laurens van Hoepen Charles Leclerc kart

Als rijder van het team Leclerc by Lennox Racing weet Laurens zich verzekerd van een topteam. Hij voelt zich er thuis. “De sfeer is heel goed. Iedereen helpt elkaar, ik krijg bijvoorbeeld goede tips van Matteo Vigano (oud-winnaar van de WSK International Series, red.) en de monteurs zijn top.”

Zijn team is het officiële fabrieksteam van Ferrari-Formule 1-coureur Charles Leclerc. Laurens: “Hij is vorig jaar twee keer wezen kijken. Dat was heel gaaf. Gaaf ook dat hij zei dat hij KZ fysiek heel zwaar vindt. Hij racet in de F1...”

Die richting zou Laurens natuurlijk ook graag op willen, maar eerst nog veel ervaring opdoen in de kartsport. Normaal gesproken debuteert hij volgend jaar in de autosport. “We hebben er bewust voor gekozen een jaar in een schakelkarts te rijden. Het is een goede ervaring, goed voor de autoport.”

Laurens bedankt zijn ouders en de teamleden, monteur Roberto Faccini, Jordan Lennox Lamb en Matteo Vigano.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS