Autosport NL • BMW M2 Cup

Knap autosportdebuut Jayden Post in de competitieve BMW M2 Cup: "Heerlijke klasse"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2022 06:32

Jayden Post heeft afgelopen weekend op het CM.com Circuit van Zandvoort zijn autosportdebuut gemaakt. Dit deed de pas 17-jarige coureur uit Rockanje in de competitieve BMW M2 Cup, waarin vele ervaren en gelouterde coureurs racen. En toch verraste de geboren Schiedammer, die in 2021 nog in de kartsport actief was, bij zijn eerste meters in de autosport door zich goed te kunnen meten met de sterke concurrentie. De coureur van Ferry Monster Autosport liet zien dat hij zich snel heeft aangepast aan de potente BMW en toonde aan dat het met de snelheid wel goed zit.

Jayden Post

Afgelopen weekend stond voor de VRM-organisatie in het teken van de start van het nieuwe raceseizoen. Onder de VRM-organisatie vallen de Super Car Challenge, de Ford Fiesta Sprint Cup, de Mazda MX-5 cup en dus ook de BMW M2 Cup waarin Post in actief is. “Ik vind de BMW M2 Cup een heerlijke klasse en ik heb het naar mijn zin. Er zijn enorm veel leuke mensen hier op de baan. Wat ik vooral leuk aan de klasse vind, is dat de coureur in deze klasse echt het verschil kan maken.”

De jonge coureur, die uitkomt voor het team van Ferry Monster Autosport, heeft al de wat kilometers in de M2 gemaakt. Zo testte hij begin februari ook al op het Noord-Hollandse circuit. Toch geeft een raceweekend een andere sfeer en dat brengt druk met zich mee: “Omdat het een raceweekend is, staat er meer druk op je. Je moet nu natuurlijk wel laten zien dat je het echt kunt, dus dan rij je op de limiet. Er kunnen een hoop dingen fout gaan, maar gelukkig is dat ons voor het grootste gedeelte bespaard gebleven.”

Tijdens de training wist de concurrentie direct al dat Post niet meedoet aan de M2 Cup om mee te rijden als veldvulling. Hij liet direct zijn ware snelheid zien en kon zo goed meekomen met de ervaren heren dat hij er zelf ook een beetje van onder de indruk was: “De trainingen op vrijdag gingen echt super, ik werd twee keer derde. Dat vond ik wel leuk natuurlijk, maar ik wilde niet naast mijn schoenen gaan lopen en té enthousiast hierover zijn. Ik dacht dat ze niet het achterste van hun tong zouden laten zien. Dat laten ze natuurlijk pas tijdens de kwalificatie zien.”

Jayden Post BMW M2

Post wist de 450 pk sterke BMW goed onder controle te houden en leek op weg naar een goede startpositie voor de race. De kwalificatie verliep door het wisselende weer echter vrij chaotisch: “De omstandigheden tijdens de kwalificatie waren lastig. Het weer was heel wisselvallig. We reden naar buiten op regenbanden en eigenlijk in het eerste rondje zag ik al dat er best wel een droge lijn was. Ik dook naar binnen voor slicks en toen begon het weer te hagelen.” Hierdoor wist Post geen competitieve tijd te noteren en kwam hij niet verder dan de negende positie.

“Race 1 was echt een super race. Bij de start was de baan nog half nat. Het eerste deel van de race reden we eigenlijk allemaal achter elkaar aan en heb ik mijn banden gespaard. Daarna ben ik als een malle iedereen gaan inhalen en ben ik door een tijdstraf als zevende overall geëindigd en als vijfde van de Nederlanders.” Door deze solide prestatie in zijn eerste race mocht hij de tweede race op zondag vanaf de achtste positie aanvangen.

“Ik was iets minder tevreden over de race op zondag. Ik zat achter een andere coureur en ik wist dat ik gewoon veel sneller was. Ik was de hele tijd aan het seinen dat ik er langs wilde en om hem te waarschuwen. Ik werd de hele tijd geblokkeerd en besloot er extra dicht op te gaan zitten. Toen raakte hij in een slip voor de bocht en kleunde ik mijn auto erin omdat ik hem niet meer kon ontwijken. Ik vroeg aan mijn engineer of ik door moest rijden en hij zei: ‘Het ziet er oké uit, maar ik weet niet hoe je intercooler er aan toe is.’ Ik rij door en nog voor de eerste bocht zie ik alle lampjes op het dashboard knipperen en ook die van de intercooler. Deze was dus ook stuk, waardoor ik de auto aan de kant moest zetten.”

Jayden Post BMW M2 Cup CM.com Circuit Zandvoort

Voor Jayden Post was het een weekend met pieken en dalen, maar de kop is eraf: “Mensen weten wie ik ben en ik weet wie zij zijn.” Post zal zeker een factor zijn om rekening mee te houden tijdens de volgende race in Hockenheim die plaatsvindt in het weekend van 15, 16 en 17 mei. “Gelukkig ken ik de baan al en ben ik al druk bezig met de simulatie training.”

Jayden wil deze gelegenheid gebruiken om zijn ouders en zijn sponsoren te bedanken. Daarnaast spreekt hij ook zijn dankbaarheid uit richting het team van Ferry Monster Autosport voor de goede service en John voor de mentale steun tijdens het weekend.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS