Autosport BE • Formule Renault 1600

Kevin Demaerschalk heeft koppositie in FR 1.6

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2007 19:10

Na een lange pauze konden de deelnemers aan het Belgisch kampioenschap Formula Renault 1.6 de tweede helft van het seizoen beginnen op het circuit van Zolder, in het voorprogramma van de 24 Uur.

start van de wedstrijd


Met de eerste vier van de stand in het kampioenschap op de eerste twee startrijen kon men zich voorbereiden op een tweetal spannende races van de jonge wolven (en wolvinnen) van de Formula Renault 1.6.

Kevin Demaerschalk verzilverde met een perfecte start zijn pole positie en ging als eerste door de ‘Eerste linkse’, voor Niels Cox en Doru Sirius Sechelariu, die Karline Stala te vlug af was. De jonge Letse was vastbesloten de derde plaats te heroveren, maar ging iets te overhaast te werk, en sleurde bij de tweede doorkomst haar rivaal mee naast de piste in de Jacky Ickx-bocht. Deze aanrijding had grote gevolgen in het kampioenschap.


Kevin Demaerschalk is de nieuwe leider


Voorin controleerde Kevin Demaerschalk de race, met een seconde voorsprong op Niels Cox. Daarachter volgde een trio bestaande uit een sterke Gary Hauser, Eliott Bachelart en David De Saeger, die aan een sterke inhaalrace bezig was. “In de eerste bocht kwam ik op het vuile gedeelte van de Bianchi-bocht en verloor ik heel wat plaatsen”, legde de jonge Brusselaar achteraf uit.

Gedurende heel wat ronden bleven de posities hetzelfde, maar beetje bij beetje wist Niels Cox de kloof met de leider te dichten, af en toe zelfs in staat tot een intimidatiepoging. Achter hem kwam ook Eliott Bachelart in het spoor van Gary Hauser.

Alles werd beslist in de laatste ronde. Niels Cox wachtte tot de laatste mogelijkheid om een aanval op de leider te wagen, maar hij remde te laat en raakte zijn rivaal achterop. De twee wagens belandden naast de piste, die van Demaerschalk gaat rechts in de vangrail, terwijl die van Cox vast komt te zitten in de grindbak. Ondanks de schade wist Demaerschalk toch zijn weg te vervolgen, om uiteindelijk de zege te behalen. Gary Hauser en een heel blije Eliott Bachelart completeerde het podium. “Schitterend, echt een resultaat dat heel veel deugd doet,” aldus de jonge Luxemburger. De rookie uit de States uitte eveneens zijn vreugde: “Al bij mijn eerste wedstrijd in de Formula Renault 1.6 kan ik op het podium! Schitterend, toch?”

Eliott Bachelart bij debuut op podium


En de winnaar? Die had wat gemengde gevoelens. “Ik kom nog goed weg, hoewel ik alles had kunnen verliezen. Voor het kampioenschap doe ik zelfs een uitstekende zaak, want mijn directe tegenstanders scoren niet. Mijn wagen werd echter beschadigd en ik vrees dat ik bij de tweede race minder competitief zal zijn.”

De ereplaatsen gingen naar David De Saeger en drie debutanten: Arthur Pic, Jordy Dodémont en Nicolas Dervisaj.

Bij zijn eerste ervaring in de Formula Renault 1.6 mocht Jordy Dodemont van pole vertrekken voor de tweede race. Dat voordeel kon hij echter niet lang vasthouden, want al in de eerste bocht moest hij het hoofd buigen voor David De Saeger, die als een raket was vertrokken. De tegenstanders zagen de rijder van Delahaye Racing pas terug op het podium. “Toch was de slotfase heel moeilijk, want de remmen waren op en ik zag mijn voorsprong op Bachelart en Demaerschalk smelten als sneeuw voor de zon. Ik was heel blij toen ik het zwart-wit geblokt zag.”

Karline Stala


Achter de winnaar verbeterde Eliott Bachelart met een tweede plaats zijn prestatie van de eerste race. Al na twee ronden had hij die positie veroverd en wist deze de hele race te verdedigen. “Ik kies voor de Formula Renault 1.6 en ik zal er alles aan doen om ook aan de twee races in Francorchamps deel te nemen”, stelde hij onder een geëmotioneerde blik van vader Eric.

Arthur Pic ging als vierde over de lijn, voor Niels Cox, Doru Sirius Sechelariu, Gary Hauser en Karline Stala.

In het kampioenschap is Kevin Demaerschalk, wiens wagen blijkbaar niet zozeer was beschadigd, de grote winnaar van de Limburgse meeting in Zolder, want hij neemt de leiding over, met zes punten voorsprong op Niels Cox (die na de race nog een voorwaardelijke uitsluiting kreeg, voor de aanrijding in de eerste race), terwijl Karline Stala nu op de derde plaats prijkt. Ook David De Saeger mag zich tevreden tonen, want hij komt tot op drie punten terug van Doru Sirius Sechelariu en kan dus op de topvijf mikken.

Niels Cox op weg naar de titel?


Dezelfde conclusie geldt in de Renault Stars Challenge, waar Demaerschalk de leiding overneemt, voor Niels Cox en David De Saeger. Dat belooft veel voor de volgende race in Spa-Francorchamps, in het kader van Francorchampagne.

Race 1: 1. Demaerschalk, 13 ronden in 22.11.963; 2. Hauser, op 3.986; 3. Bachelart, op 4.661; 4. De Saeger, op 4.824; 5. Pic, op 5.888; 6. Dodemont, op 9.872; 7. Dervisaj, op 16.028; 8. Piper, op 20.416; 9. Roggeman, op 22.301; 10. Cox, op 40.892; 11. Theuwissen, op 1 ronde.

Race 2: 1. De Saeger, 13 ronden in 22.04.047; 2. Bachelart, op 1.295; 3. Demaerschalk, op 1.438; 4. Pic, op 4.020; 5. Cox, op 2.555; 6. Sechelariu, op 7.177; 7. Hauser, op 9.340; 8. Stala, op 10.287; 9. Grandsire, op 11.309; 10. Dodémont, op 12.633; 11. Roosens, op 22.276; 12. Piper, op 26.370; 13. Theuwissen, op 1.44.478.

Kampioenschap: 1. Demaerschalk 128 punten; 2. Cox 122; 3. Stala 107; 4. Hauser 94; 5. Sechelariu 88; 6. De Saeger 85; etc.

Renault Stars Challenge : 1. Demaerschalk 42 punten; 2. Cox 37; 3. De Saeger 26; 4. De Crem 15 etc.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS