Autosport NL • Radical Cup

Kelvin Snoeks niet eens met tijdstraf: "Erg discutabel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 april 2011 12:55 • Print artikel

ZANDVOORT – En dat is vier uit vier! Nadat Formule 2 coureur kelvin Snoeks in november tijdens de Radical World Series op het circuit van Abu Dhabi al overtuigend beide races op zijn naam schreef, mocht de 23-jarige coureur uit Zwaanshoek dit weekend tijdens de Kruidvat Gilette Paasraces weer twee podiumfinishes aan zijn c.v. toevoegen. In het debuutweekend van de Radical Benelux Cup werd Snoeks, respectievelijk op zaterdag en maandag, in tweede en derde positie afgevlagd. Een discutabele tijdstraf na afloop van de openingsmanche wierp hem echter op zaterdag terug naar de vijfde stek.

Kelvin Snoeks

Na een overweldigend gastoptreden eind vorig in Abu Dhabi, waar Snoeks samen met zijn F2 collega Benjamin Bailly beide nachtraces overtuigend op zijn naam schreef, waren de Kruidvat Gilette Paasraces afgelopen weekend voor de 23-jarige Noord-Hollander het toneel voor zijn tweede kennismaking met deze populaire prototype. Op het 4,3 kilometer lange duinencircuit benutte Snoeks op de vrije trainingen op donderdag en vrijdagochtend om zich weer wegwijs te maken in de 260 PK sterke Radical SR3 RS die dit weekend gerund werd door Ronald Heiligers in samenwerking met Coronel Racing.

In de daaropvolgende dubbele kwalificatiesessie op vrijdagmiddag liet Snoeks geen twijfel bestaan over zijn ambities voor dit weekend. Door in de twee tijdtrainingen respectievelijk de tweede en derde snelste tijd te noteren, mocht Snoeks beide 50 minuten durende races op zaterdag- en maandagochtend vooraan aanvangen.

Kelvin Snoeks

KELVIN SNOEKS: “De vrije trainingen verliepen wat chaotisch door dat we de baan met meerdere klassen moesten delen. Toch waren ze erg nuttig, daar we tussen de sessies door veel dingen aan de auto hebben kunnen veranderen. Ik reed dit weekend namelijk in een gehuurde auto, die niet goed was afgesteld toen we hem kregen. Ook liep de motor niet helemaal lekker, hij rookte enorm bij het wegrijden, omdat deze onder slechte omstandigheden was ingereden. Naarmate de sessies vorderden ging het gelukkig steeds beter. Ik ben dan ook tevreden met de tweede en derde startplaats voor de races op zaterdag en zondag!”

RACE 01 + 02
Het racedebuut van de Radical Benelux Cup kent op zaterdag een spectaculaire start wanneer de safety-car maar liefst twee keer moet uitrukken. Vanaf de tweede startplaats komt Snoeks goed uit de startblokken, maar raakt hij in de openingsfase betrokken bij een race-incident wanneer Chris Hillaby een te enthousiaste uitremactie waagt op Snoeks in de Kumho-bocht. Ondanks dat bedien wagens elkaar raken, kan Snoeks zijn weg vervolgen terwijl de Engelsman de strijd moet staken.

Nadat de verplichte pitstops ingelost zijn, ligt Snoeks op de derde positie achter equipe Koster/Sanders en Junior Strous. Door Strous in de laatste ronde op spectaculaire wijze in te halen, verzekert Snoeks zich bij het vallen van de vlag van de tweede positie. Ondanks dat de Formule 2 coureur op het podium de bijbehorende trofee en champagne in ontvangst mag nemen, krijgt hij na de wedstrijd toch een tijdstraf van 30 seconden aan zijn broek vanwege het eerdere voorval. In de einduitslag valt Snoeks hierdoor terug naar de vijfde plaats.

Ook in de tweede 50 minuten durende manche op 2e Paasdag zit het venijn in de staart. Nadat Snoeks de eerste helft van de race redelijk behoudend heeft gereden, vindt hij na de verplichte serie pitstops aansluiting bij de op leiders van de wedstrijd, Junior Strous en Marc Koster. Omdat hij niet het gehele seizoen zal uitkomen in de Benelux Radical Cup besluit Snoeks geen onverantwoorde risico’s te nemen om zijn teamgenoot Koster koste wat kost in te halen. Door als derde te eindigen mag Snoeks echter wel weer voor de tweede keer dit weekend het podium betreden.

KELVIN SNOEKS: “Ik heb genoten van beide races en het voelt natuurlijk altijd lekker om ze beiden ook nog op het podium te eindigen. De beslissing van de wedstrijdleiding om mij zaterdag na de race toch een tijdstraf te geven is erg discutabel, maar ik leg me er maar bij neer. Al met al kan ik terugkijken op weer een competitief weekend en kijk ik uit om straks weer achter het stuur van mijn Formule 2 wagen te kruipen!

UITSLAG RACE 01 RADICAL BENELUX CUP – ZANDVOORT, 23.04.2011
01. Marc Koster / Bertus Sanders NED 50 minuten
02. Junior Strous NED + 08.880s
03. Richard Carver GBR + 18.622s
05. Kelvin Snoeks NED + 38.323s

UITSLAG RACE 02 RADICAL BENELUX CUP – ZANDVOORT, 25.04.2011
01. Junior Strous NED 50 minuten
02. Marc Koster / Bertus Sanders NED + 04.677s
03. Kelvin Snoeks NED + 05.261s

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS