Karting • Chrono

Karttopper Dion van Werven breidt leiding in NK uit na eerste zege ooit! "Goed gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2023 02:47

EINDHOVEN – Hij had er zo naar gehunkerd, zondag in Eindhoven was het zover: de eerste overwinning voor Dion van Werven was een feit. Het veertienjarige karttalent uit Hulshorst domineerde tijdens de tweede ronde van het NK Rotax Max in de Senioren-klasse. Hij pakte de poleposition en won zowel de prefinale als de finale.

Dion van Werven

“Mijn eerste overwinning ooit! Ik ben hier zeker blij mee”, zei een uitgelaten Dion die met zijn zege op circuit De Landsard zijn leidende positie in het NK verder uitbouwde. Echt onverwacht kwam zijn overwinning niet. “Dit baantje ligt me wel. Ik had van tevoren al een goed gevoel over de wedstrijd. Twee weken eerder was ik tijdens het BMC-kampioenschap in Kerpen ook snel geweest.”

Al in de trainingen liet Dion zien dat hij op de Brabantse piste de snelheid had om mee te doen om de overwinning. Die snelheid verzilverde hij in de kwalificatie door naar de poleposition te snellen. “Samen met mijn teamgenoot wachtte ik op een open plek op de baan. Uiteindelijk pakte ik pole met vier duizendsten van een seconde op mijn teamgenoot. Samen waren we twee tienden van een seconde los op de nummer drie.”

Dion mocht de prefinale dus van poleposition beginnen. Nadat hij bij de start P1 had behouden, was er geen houden meer aan. De snelle Gelderlander behield de rest van de race de leiding en ging dan ook als eerste voorbij het zwart-wit geblokt. Dat hij de hele race op kop reed, was niet echt spannend geweest, zei hij. “In de finale in Berghem had ik ook al een race op kop gereden. Ik vind in het middenveld rijden spannender. Als je aan kop rijdt, controleer je de wedstrijd en maak je het tempo.”

Vanwege zijn topresultaat in de prefinale mocht hij ook in de finale op poleposition starten. In een ommezien had hij een gat geslagen van anderhalve seconde. “Maar toen kwam er een code slow door een crash. Toen we weer konden racen, kwam ik wel goed weg, maar ik had weinig grip. Ik moest dus verdedigen.”

Dion van Werven

Rondenlang werd hij op de hielen gezeten door een flinke groep, en uiteindelijk slaagde de nummer twee erin Dion in te halen. “Daarna heb ik goed geknokt in het treintje. Toen de nummer twee in de laatste ronde een stuurfoutje maakte, ging hij wijd en kreeg hij vuil op zijn banden. Ik pakte hem en dacht: nu vasthouden.”

Bang dat hij de leiding in de slotronde nog kon verliezen, was Dion niet. “Toen ik de koppositie terugpakte, ging ik net het gedeelte in waar je niet kunt inhalen.” Zodoende knalde hij opnieuw als eerste over de finish en was de dagzege een feit. En zijn eerste overwinning als karter. “Ik was opgelucht. Ik heb er hard voor gewerkt en voor mijn gevoel heb ik dit ook echt wel verdiend.”

Tijdens de eerste ronde van het NK won hij het dagklassement niet (die is in het NK voor de winnaar van de finale), maar scoorde hij wel de meeste punten van iedereen. In Eindhoven breidde Dion zijn voorsprong in het NK fors uit met het maximale aantal punten. “We hebben een gat gecreëerd van dertig punten met de nummer twee. Daar ben ik echt blij mee. Ik ga voor de titel. Gaan we gewoon proberen.”

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Harry Frens Vastgoed BV, Riwald Recycling, JHM Goep Bincx, Heicom, Jabe Reclame, Van Werven Infra & Recycling, Van Espelo auto’s, Frix Fysio & Performance en Manege Belvedère.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS