Karting • Rotax Euro

Karttalenten Nick en Tim Gerhards komen boven drijven in verraderlijke omstandigheden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 augustus 2020 02:40

GENK – Twee regenraces waren het genadeloze decor voor de kartende tweelingbroertjes Nick en Tim Gerhards (13) uit Amsterdam om te laten zien wat zij waard zijn. Tijdens de eerste ronde van de Euro Trophy reed Nick zondag in race één vanaf de 17de plaats een fenomenale inhaalrace naar P2 in de Rotax Max Junioren-klasse. De tweede race werd knap gewonnen door Tim. Voor beiden een tour de force, vooral omdat zij die prestaties neerzetten tijdens races van de Europese elite.

tweelingbroertjes Nick en Tim Gerhards


Even was er zondagmiddag consternatie in de pitstraat, vlak voor het begin van de eerste Junioren-finale op het circuit van Genk. Hoewel het een broeierige zomerdag was, begon het ineens te gieten. En daar had niet iedereen rekening mee gehouden; sommige rijders stonden op slicks. Zo niet Nick en Tim. Zij hadden in overleg met hun vader en hun team SP Motorsport besloten om op regenbanden te starten. Een meesterzet, want het hemelwater kwam weldra dusdanig hevig naar beneden dat rijden met slicks bijna onmogelijk was.

“De baan was nat en werd niet zo snel droog omdat het bewolkt was”, blikte een tevreden Nick terug, die dankzij een razendsnelle reflex de eerste meters van de race had overleefd. “Bij de start had een jongen een probleem met zijn motor. Ik kon hem net nog ontwijken.” Daarna kon hij laten zien wat hij in huis had. “Ik reed naar een groepje toe en haalde ze allemaal in.”

Even later ging het vlak voor hem opnieuw mis. Zijn broer Tim was bij een crash betrokken. “Dat gebeurde met een achterblijver. Ik kon Tim inhalen, lag toen derde en probeerde naar degene voor me toe te rijden. In de laatste twee ronden liep ik in op hem. Het gat was uiteindelijk nog ongeveer anderhalve seconde.”

Toen Nick eenmaal over finish kwam, was de tweede plaats een feit. “Dit was wel mijn mooiste race van het jaar”, zei hij opgetogen. “Ik zei de hele tijd tegen mezelf: naar voren, naar voren! Mijn vader was trots op me.” Overigens had de talentvolle Amsterdammer eerder dit jaar al bewezen dat een inhaalrace wel aan hem besteed is. In het BNL-kampioenschap reed hij al eens van 35 naar 15. Jawel, dat was ook in de regen. “Ik weet niet waarom ik zo goed ga in de regen. Het lukt gewoon”, zei de bescheiden karter, die na twee races zesde was geworden in het dagklassement.

Tim Gerhards


Achter Nick eindigde zijn broer in de eerste race op de derde positie. Dat was eveneens een opvallende prestatie, en niet alleen vanwege die mooie uitslag. Want door zijn crash met een achterblijver was zijn kart ineens krom. “Zij remde vroeg en toen klapte ik op haar”, blikte hij terug op het incident. De stuurstang en spoorstang van zijn Kart Republic-kart waren verbogen.

“Ik heb de race nog wel kunnen uitrijden. Achteraf bleek ook mijn chassis krom, dat merkte ik pas in de tweede finale.” Die werd ook in de regen verreden en Tim liet daarin op overtuigende wijze zien dat hij net als zijn broertje Nick een goede regenrijder is. “Ik heb die race met een krom chassis zelfs nog gewonnen", zei de talentvolle rijder, die als tweede eindigde in het dagklassement.

Nick Gerhards

De volgende EK-race van de tweeling is de tweede ronde van de Euro Trophy. Die wordt in het eerste weekeinde van september gehouden op het circuit van Wackersdorf in Duitsland, een baan die Nick en Tim nog niet kennen. Tim: “We hebben al filmpjes van de baan gekeken, hij ziet er supergaaf uit. We hebben er ook goede verhalen over gehoord. Het wordt wel spannend. Het is leuk om nieuwe baan te leren kennen. Dat is ons de vorige keer in Campillos ook goed bevallen. We waren gelijk snel.” Nick: “Het zou te gek zijn als we in Wackersdorf weer op het podium kunnen komen!”

Tim en Nick Gerhards worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Nyetimber, Parker & Williams, Joe Merino en Smit Cruyff.

Bezoek eens de website van Tim en Nick: timgerhards.nl en nickgerhards.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS