Karting • Belgisch Kampioenschap

Karttalent Vic Van Campenhout pakt Belgische titel én ticket voor Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2022 09:54

GENK – Na het hele seizoen dominant te zijn geweest in het BMC-kampioenschap was het zondag al wel duidelijk dat Vic Van Campenhout de felbegeerde titel in de Rotax Max Micromax-klasse zou winnen. Het elfjarige karttalent uit Humbeek, die uitkomt voor SFP Racing, hoefde in Genk nog maar één puntje te pakken tijdens de vierde en laatste ronde van de titelstrijd. Hij werd tweede, goed voor 45 punten en dus ruimschoots de verdiende winnaar. Dankzij die Belgische titel won hij óók nog een ticket voor deelname aan de Grand Finals!

Vic Van Campenhout

“Ik ben heel blij”, was de eerste reactie van Vic vlak voor de huldiging. “De titel zat er wel een beetje aan te komen en toch was ik wat zenuwachtig voor het weekend. Maar het is goed gegaan. Ik ben kampioen geworden en ik heb met de Belgische vlag mogen rondrijden.” Hoe mooi kan deze droom waar geworden zijn.

De Belgische driekleur wapperde fier in zijn handen toen hij voor een ereronde over het fameuze circuit reed. Vic had ervan genoten. “Het was al de tweede keer dat ik dit mocht ervaren. Vorig jaar ook, dan wel met de Nederlandse vlag als beste rookie. En ook dat was best heel leuk.”

Dat hij die ereronde reed, was zeker geen verrassing. Vic hoefde immers tijdens de laatste race van het BMC-kampioenschap nog slechts één punt te behalen om de titel te pakken. “Ik wist wel dat ik kampioen was toen ik over de finish kwam, ook al ben ik maar tweede geworden”, verwoordde hij een lichte teleurstelling.

Want zoals het een kampioen met een uitgesproken winnaarstemperament betaamt, wil hij zoveel mogelijk winnen. Bovendien was hij zondag al de snelste geweest in de kwalificatie, de heat en de prefinale en dan smaakt het toch een beetje zuur als er in de finale dan net naast de opperste gaai wordt gegrepen. “Maar alle verdienste voor Ryan Rijvers, we waren aan elkaar gewaagd en ook hij reed een sterke koers.”

“Na de start reed ik lang op poleposition toen ik in volle strijd een paar beuken kreeg”, blikte hij terug op de finale. “Toen ben ik twee plekken verloren. Daarna heb ik nog één rijder terug ingehaald en zo kwam ik uiteindelijk en alsnog als tweede over de finish.”

Hoe dan ook, Vic had – terecht – een heel tevreden gevoel over zijn seizoen. Hoe hij erin geslaagd was dit seizoen steeds zo sterk voor de dag te komen? “We hebben specifiek getraind op rijvaardigheden met oog voor de fijnste details van afstellingen. Verder ben ik ten opzichte van vorig jaar ook rustiger in de race en heb ik meer leren happen op het juiste moment, al blijft het spel van aanvallen en verdedigen natuurlijk het mooiste wat er is. Ook in de paddock voel ik me beter, minder spanning dan vorig jaar, en met Tristen heb ik een fijne teamgenoot.” Hij is eerder rustig en ik soms wat hevig… En toch begrijpen we elkaar. Supertof is dat.”

Daarnaast deed hij veel ervaring op dankzij een druk programma. Vic reed dit jaar de BNL en BMC-kampioenschappen in België en het NK van Chrono Karting in Nederland. Daarvan heeft hij veel geleerd. “Naast beter piloteren, leerde ik fysiek sterker te rijden, maar ook mentaal evenwichtiger te zijn. Dat betekent slim rijden”, legde hij desgevraagd uit.

Vic Van Campenhout

“Daar helpt Carl me bij; hij is mijn mental coach. Ook Franky leert me heel veel. Ik noem hem papa-kart omdat we samen al veel bereikten. Hij is er net voor en na de race in parc fermé altijd voor mij. Tot juist ervoor om me nog wat vertrouwen te geven of tot rust te brengen, erna om te vieren bij winst of te troosten bij teleurstelling. Ik heb heel veel (ALLES) aan hem te danken.”

Door zijn titel in het BMC-kampioenschap won Vic zondag een ticket voor deelname aan de Grand Finals. Dat is het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat medio deze maand wordt gehouden in Portimão. Er verschijnen daar een kleine vierhonderd rijders uit zo’n tachtig landen aan de start.

“Het wordt mijn eerste keer dat ik aan het WK mag deelnemen. Vorig jaar had ik ook een ticket, maar toen had ik corona en moest ik noodgedwongen thuisblijven. Ik ben blij dat ik nu alsnog naar het WK kan. We gaan ernaartoe met de juiste focus, maar ook om ervaring op te doen, te genieten van dit evenement én ik zie het als de eindbeloning van de Micromax-periode.”

Vic ziet zijn deelname aan de Grand Finals als de kers op de taart in de Micromax-klasse. “Dit is mijn laatste jaar in de Micromax. Het is uitzonderlijk mooi geweest. Gestart om te leren, getraind om beter te worden en geracet om sterker te presteren. Straks heb ik 30 wedstrijden achter de rug en ik reed al 23 keer in de prijzen. Dit had ik nooit durven denken en heb hier alles aan Franky en Gilles van SFP Racing te danken. Volgend jaar ga ik Minimax rijden. Ik heb dit jaar al een paar keer in zo’n kart wedstrijden gereden. Dat was in de Euro Trophy in Genk, Mariembourg en Val d’Argenton. Dat ging al meteen best goed. Ik werd vijftiende in Genk, in Val d’Argenton werd ik veertiende en in Mariembourg achtste.”

Alvorens hij definitief de overstap naar de Minimax maakt, rest hem behalve de Grand Finals ook nog de laatste ronde van het NK begin November. Daarin kan hij zijn tweede plaats in de titelstrijd veiligstellen en dat is hij dan ook vast van plan. Vic: “Ik wil graag naast Belgisch kampioen en vice-kampioen in de BNL-cup ook daar nog vice-kampioen worden!”

Vic wil graag zijn mama en papa danken, zijn coach Franky, zijn familie, vrienden en supporters die er altijd waren. Die hem steunden bij goed en slecht weer. Beter en sterker worden is immers een traject met ups en downs en daar heb je mensen voor nodig die in jou geloven en achter de schermen er vaak alles aan doen om te slagen. Al deze mensen zijn zo belangrijk voor hem... zonder het ene, nooit het andere.

Vic Van Campenhout wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bodycomplex.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS