Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Daan van Dam doet het gewoon: alles of niets-actie wordt beloond met overwinning!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 mei 2023 20:44

GENK – Voor karttalent Daan van Dam was het alles of niets in de laatste ronde van de finale van de Honda Cadet-klasse. Het werd alles! De tienjarige coureur uit IJsselstein pakte tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series opnieuw de overwinning in de Honda Cadet. Daarmee verzekerde de rijder van topteam DFK zich van zijn vierde overwinning in zijn nog prille carričre. Dat deed hij met de poleposition en winst in twee van de drie races. Met name de zege in de derde race, toen drie karters naar de eindstreep denderde, was ultiem genieten! Daan ging juichend over de streep!

Daan van Dam

“Dit voelt goed. Mijn vierde overwinning, dus ik wist al hoe het voelt”, zei een meer dan tevreden Daan. “Ik had wel verwacht dat ik het podium zou halen, maar tijdens de laatste ronde van de laatste race dacht ik: dit ga ik niet meer redden. Maar uiteindelijk heb ik dus toch nog de nummer één gepakt.”

Hoe hij het hem geflikt had? “Foutjes bij je tegenstander afstraffen, kijken waarvan je kunt profiteren. En dat lukte precies in de laatste bocht. Ik was natuurlijk blij. Ik kon het niet geloven. De vorige ronde van de GK4 Kart Series had ik ook gewonnen. Ik sta nog steeds bovenaan.” Zijn ambitie voor dit seizoen liet zich dan ook raden: “Ik wil kampioen worden!”

Zijn weekeinde begon al uitstekend met de poleposition in de kwalificatie. Daardoor kreeg hij het bewijs dat zijn strategie had gewerkt. “We hadden de tactiek om achteraan te starten, vrije baan te hebben, zodat niemand kon profiteren van mijn slipstream. Dat lukte, en toen reed ik de snelste tijd. Het was mijn eerste poleposition van het jaar, dus daar was ik best wel blij mee.” Een echt grote verrassing was die pole overigens niet: “Tijdens de trainingen had ik de tweede tijd.”

Na die zo succesvolle kwalificatie mocht Daan van poleposition in de eerste race en had daarin een uitstekende start. “Ik reed meteen van de rest weg en pakte uiteindelijk de overwinning. De tweede race was helaas wat minder goed. Daarin werd ik zevende, door een tijdstraf van 10 seconden. Ik zat niet goed op te letten bij de start en ging iets te vroeg weg.”

Maar niet getreurd: in de finale race mocht Daan weer van poleposition starten. “In het begin van de race dacht ik: dit gaat me lukken. Toen kwamen Roan (Boerema) en Lieuwe (Lathouwers) erbij en ik dacht: dit gaat toch nog moeilijk worden. Maar ik pakte de koppositie in de laatste bocht en won ik de race toch nog!”

Daan van Dam

Dat die zege al zijn vierde in zijn nog prille carričre betekent, is razendknap. Want Daan begon vorig jaar pas met wedstrijden rijden. “Ik ben op mijn achtste begonnen met karten. Ik wilde dat graag omdat ik altijd boos was dat ik niet auto mocht rijden toen ik heel klein was. Toen zei mijn vader op een dag: dan gaan we een keer karten. Dat was in Lelystad en ik vond dat zó leuk. Vooral de snelheid was cool.”

Hij vervolgde: “We gingen vaak in huurkarts rijden, elk weekend wel en uiteindelijk heb ik lessen genomen. Ik ging op een gegeven moment naar de F1 Summer School in Zwolle. Ik was veruit de jongste deelnemer, dus mijn ouders zeiden: reken er maar niet op dat je gaat winnen. Maar toen won ik toch. Dat was heel tof. Ik mocht mijzelf toen de Max Verstappen van Zwolle noemen en een race meerijden bij een kartteam.”

Dat dat geen toevalstreffer was, laat Daan al voor het tweede seizoen op rij zien. Om zoveel mogelijk ervaring op te doen, rijdt hij behalve de GK4 Kart Series dit seizoen ook de clubraces in Venray. “Daar rijd ik in de Mini Parilla-klasse. Ik wil zo snel mogelijk leren en zo veel mogelijk winnen! Afgelopen zomer heb ik zelfs tijdens onze vakantie in Namibië een race gereden in Windhoek. Op een voor mij nieuw circuit, en een onbekende kart werd ik daar zelfs tweede. Dat was ook echt supergaaf en motiveert mij nog meer om verder te groeien.”

Daan bedankt zijn monteur Simon Kemp, DFK Racing en zijn vader en moeder.

Daan van Dam wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Klompven Projects BV.

Bezoek eens de goedverzorgde website van Daan van Dam

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS