Karting • CIK-FIA

Karter Christiaan de Kleijn doet waardevolle ervaring op in EK KZ2 in Spanje

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2023 20:00

ZUERA – Karter Christiaan de Kleijn heeft een leerzaam weekeinde achter de rug in het EK KZ2 van organisator CIK-FIA. De achttienjarige coureur uit Bosch en Duin debuteerde in het kampioenschap op het circuit van Zuera in Spanje en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijftigste plek. Dat hij in Superheat B van de 32ste naar de 16de plaats snelde, toonde dat hij aan het eind van het weekeinde een uitstekende snelheid had.

Christiaan de Kleijn


“Het was wel lastig, moet ik zeggen”, zei Christiaan. “Ik kom natuurlijk niet voor de vijftigste plek. Achteraf was het ook weer niet zo heel slecht, want in de superheat reed ik van de 31ste naar de 16de plek. De snelheid was toen echt goed, Ik zat maar twee tienden achter de snelste rijder op de baan. Het was alleen een beetje te laat.”

Wat niet in Christiaans voordeel was, was dat hij nooit eerder had gereden op de Spaanse piste. “De tweede sector was technisch, daar had ik wel wat moeite mee. En ik wist dat heel veel rijders twee weken eerder er al hadden getraind. Ik had dus een achterstand op hen.”

Het officiële EK van CIK-FIA betekende dat het niveau met 88 rijders zeer hoog was. Dat had Christiaan ook verwacht, zei hij. “Ik heb vorig jaar aan het WK meegedaan en veel jongens die daar meededen, reden hier ook mee.”

Voor Christiaan, die in 2022 kampioen werd in het DKM, stonden de trainingssessie in het teken van het leren kennen van de baan. Daarna werd hij in de kwalificatie dertiende in zijn groep. Dat betekende dat hij in de vijf heats de ene keer als zeventiende en de andere keer als achttiende moest starten. Hij reed daarin achtereenvolgens naar de 22ste, 22ste, 16de, 14de en 26ste plek. Het resultaat van de laatste heat had ermee te maken dat hij achteraan moest beginnen omdat zijn motor bij de start was afgeslagen.

Daarmee belandde hij uiteindelijk bij de beste 72 en een startplaats in de Superheat B, de B-finale. “Het mooie was dat ik nog naar de zestiende plaats heb kunnen rijden. De snelheid was dus goed en dat geeft vertrouwen voor komend weekend.

chrisitaan de Kleijn


Dan rijdt Christiaan in Mülsen (Duitsland) de eerste ronde van het DKM-kampioenschap. Dit jaar komt hij met zijn KZ2-kart uit in de DSKM, de hoogste categorie voor die klasse karts. Hij blikte er gretig op vooruit. “Vorig jaar ging ik in Mülsen heel hard in de DKSC-categorie. Daar won ik de tweede finale. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat ik daar weer hard kan gaan, ook al rijd ik een klasse hoger.”

Tegelijkertijd weet hij daardoor hij niet precies wat hij komend weekeinde kan verwachten. “Ik hoop dat ik er goed vooraan bijzit. Natuurlijk hoop ik op een podiumplaats. Dat gaat we wel zien. Maar de snelheid is er. Dat weet ik van vorig jaar!”

Christiaan bedankt al zijn sponsoren, Dennis van CRG, zijn monteurs Dennis de Bruin en Michel Vacirca, zijn vader en moeder.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS