Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Boaz Maximov knalt naar de zege in Genk: "Ik had een heel mooie undercut"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2021 16:01

GENK – Als een veelvraat reed hij afgelopen weekeinde in de rondte op het kartcircuit van Genk. Tijdens de vijfde ronde van het Rotax Max BMC-kampioenschap won Boaz Maximov alles in de Rotax Max Micromax-klasse: de warming-up, de kwalificatie, de heat, de prefinale én de finale. En dat deed de negenjarige Steenwijker op indrukwekkende wijze.

Boaz Maximov

“Het gaat lekker”, zei Boaz met gevoel voor understatement. “In het Belgisch kampioenschap sta ik op de eerste plaats, in het NK van Chrono ben ik tweede in de tussenstand, net als in de BNL. Eerlijk gezegd had ik wel verwacht om hier in Genk vooraan te rijden.”

Met het zelfvertrouwen van het jonge talent zit het dus wel snor. Hoewel hij pas negen is, lijkt hij al precies te weten wat-ie wil. Zo wil Boaz uiteraard het BMC winnen. De kans om dat kampioenschap te winnen, is groot. Boaz’ voorsprong in het algemeen klassement op de nummer twee is enorm.

Boaz Maximov

Toch gaat het hem niet altijd gemakkelijk af. “Voor mijn gevoel ging het in de kwalificatie en in de heat wél makkelijk, maar in de prefinale en in de finale was het wat moeilijker”, zei Boaz. “Toen kwam er telkens iemand in mijn buurt.”

Net zoals in de heat vertrok Boaz in de prefinale vanaf pole. Hij leidde van start tot finish, maar het werd in die race toch nog spannend op het asfalt van het circuit in Genk. “In de laatste ronde was ik voor de tribune aan het verdedigen”, aldus de talentvolle Overijsselaar. “De nummer twee maakte gebruik van mijn slipstream. Hij ging bij mij buitenom. Toen we de laatste bocht bij de pitstraat ingingen, had ik een heel mooie undercut. En op het rechte stuk was ik net iets sneller.”

Dankzij zijn overwinning in de prefinale startte Boaz ook in de finale op pole. Na twee rondjes reed de veelvraat ineens niet meer op kop. “Zo had ik even slipstream en kon ik wegrijden. Ik was niet bang dat ik niet meer op kop zou kunnen komen. Op een gegeven moment zag ik een gaatje. Ik dacht meteen: nu eroverheen.”

Hij vervolgde: “Het verschil tussen mij en mijn achtervolger bleef daarna klein. Ik was toen wel een beetje bang dat hij gebruik kon maken van míjn slipstream. Maar ik was geen moment héél bang. Dat zou ook niet goed zijn. Je moet vertrouwen hebben. Ik had er veel vertrouwen in dat ik zou winnen.”

Boaz’ volgende race staat komend weekeinde op het programma. In Eindhoven rijdt hij de vijfde ronde van het NK van organisator Chrono. Hij heeft in het algemeen klassement een achterstand op de leider te overwinnen. “Maar het kan nog steeds”, zei de karter met overtuiging in zijn stem. “En in de laatste wedstrijd tellen de punten dubbel. Als de koploper in het klassement een paar keer derde wordt of zo, dan kan ik hem nog voorbij.”

Boaz Maximov wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Max Machinery en Boss Machinery./Fotos Oswald Paret

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS