Autosport NL • Radical Cup

Junior Strous in de clinch met Tom Coronel: "We raakten elkaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2011 12:59 • Print artikel

ZANDVOORT – Junior Strous mag zich de eerste kampioen van het Dutch Radical Championship 2011 noemen. Strous pakte zijn titel in stijl door tijdens de met 18.000 toeschouwers drukbezochte Finaleraces op Circuit Park Zandvoort beide wedstrijden te winnen. Daarvoor moest de kersverse kampioen echter wel eerst afrekenen met mannen als Kelvin Snoeks (Formule 2), Yelmer Buurman (Superleague Formula) en Tom Coronel (WTCC). “Met je eigen team de titel winnen is helemaal super", aldus Strous "Daarbij is het extra leuk dat toppers als Yelmer Buurman en Tom Coronel erbij waren, want van dat kaliber rijders winnen, geeft de titel extra glans.”

Radical met Junior Strous aan kop voor Tom Coronel


Titel in stijl

De eerste race over vijftig minuten werd in eerste instantie aangevoerd door de van pole position vertrokken Yelmer Buurman. Om plaats twee ontspon zich al snel een fraai duel tussen Kelvin Snoeks en Junior Strous dat de leider van het kampioenschap uiteindelijk in zijn voordeel besliste. Na de verplichte pitstop toonde Strous opnieuw aan waarom hij dit jaar de te kloppen man is want in fraaie stijl nam Strous de leiding over van Toon van de Haterd die het stuur had overgenomen van Buurman, om vervolgens foutloos naar de overwinning te rijden.

Met zijn zege was Strous in de titelstrijd onbereikbaar geworden voor de concurrentie en mocht hij zich op het podium meteen laten kronen tot eerste kampioen van het Dutch Radical Championship. “Met je eigen team de titel winnen is super. Achter Kelvin heb ik in eerste instantie mijn kans afgewacht en na de pitstop vol doorgetrapt. Kampioen worden met een wedstrijdoverwinning is het mooiste wat er is”, aldus de dolgelukkige Strous. In de strijd om plaats twee deed Snoeks goede zaken maar kreeg het in de laatste ronden nog zwaar te stellen met een ontketende Marth de Graaf. “Ik zat in de laatste ronden zo dicht achter Snoeks dat ik het nog een keer geprobeerd heb, maar toen ik bij het aanremmen voor de S-Bocht scheef ging heb ik maar geen risico maar genomen”, meldde een tevreden De Graaf, die opnieuw een sterk duo vormde met Tim van Gog. De vierde plaats werd na een mooie inhaalrace uiteindelijk een prooi van Erik Zwart die daarmee de equipe Tom Coronel/Bart van Os aftroefde. In de Radical Promo Cup ging de winst naar Co Koppejan, voor Karlina Stals en Roger Hodenius.

Close racing
In de tweede race werd het publiek getrakteerd op een aantal fraaie duels. Veertien ronden lang had de van pole position vertrokken Strous het aan de stok met Tom Coronel waarbij het tweetal diverse keren bochtenlang naast elkaar reed en elkaar zelfs licht raakte. Met lichte schade moest Coronel uiteindelijk opgeven waarna Strous onbedreigd naar zijn tweede zege van het weekeinde reed. Strous: “Het gevecht met Tom was top. Je weet dat je geen foutje mag maken want een rijder van zijn kaliber profiteert meteen. We raakten elkaar drie maal en ik stond een keer zelfs helemaal dwars. Daarna stond mijn stuur scheef en was ik dik twee seconden per ronde langzamer. Mijn voorsprong was echter groot genoeg om ook de laatste overwinning te pakken.”

Het leidende duo werd in eerste instantie op de voet gevolgd door De Graaf maar helaas voor hem moest de nummer drie uit race één met een probleem de pits opzoeken. Een ander fraai duel was dat tussen Marc Koster en Erik Zwart dat de laatste in zijn voordeel besliste. Daardoor eiste Zwart de tweede plaats voor zich op. Ook de derde plaats was niet voor Koster weggelegd. In de eindfase kwam namelijk Buurman sterk opzetten en na een rondenlang durende strijd waarbij Koster zijn verdedigende kunsten toonde wist de ontketende Buurman zijn concurrent toch te passeren en mocht daarmee in de laatste wedstrijd van het seizoen samen met Van de Haterd op de derde plaats van het podium plaatsnemen. In de Promo Cup gingen de winst naar Hodenius, voor Koppejan en Jan van Kuijk.

Uitslagen Finaleraces, 15 en 16 oktober 2011, Circuit Park Zandvoort:

Race 1:

1. Junior Strous 29 ronden in 51:08.082, 2. Kelvin Snoeks op 5,581 seconden, 3. Marth de Graaf/Tim van Gog op 8,380, 4. Erik Zwart op 22,267, 5 Bart van Os/Tom Coronel op 26,736, 6. Yelmer Buurman/Toon van de Haterd op 31,923, 7. Henk Thuis op 1:04,496, 8. Co Koppejan op 1:29,876, 9. Karina Stals op 1:30,428, 10. Roger Hodenius op 1:30,800, 11. Jan van Kuijk op 1 ronde.

Race 2:

1. Junior Strous 29 ronden in 51:38,189, 2. Erik Zwart op 5,729 seconden, 3. Yelmer Buurman/Toon van de Haterd op 12,052, 4. Marc Koster op 22,214, 5. Roger Hodenius op 56,101, 6. Co Koppejan op 1:25,380, 7. Jan van Kuijk op 1 ronde.

Eindstand kampioenschap:

1. Strous 191 punten, 2. Sanders/Koster 131, 3. E.Zwart/K.Zwart 75, 4. De Graaf/Van Gog 71, 5. Thuis 41, 6. Snoeks 32, 7. Van de Haterd/Buurman 28, 8. Dubois/Grouwels 17, 9. Kopppejan 16, 10. Wheldon/Abbott 16.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS