Karting • GK4 Kartseries

Jim Ringelberg heeft karting als uitlaatklep en kan nog steeds winnen: “Eenmaal in de flow..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2022 00:09

Jim Ringelberg loopt altijd met een positieve vipe in de paddock zoals te zien was tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap karting. De 38-jarige coureur uit Zuid-Holland liep met een big smile nadat hij zijn seizoen in de X30 Senior-klasse middels een gave overwinning met een kickstart begonnen was. Ringelberg had zin om een wedstrijd te karten en zou op de Landsard in Eindhoven in eerste instantie uitkomen bij de Masters. Na de trainingen op zaterdag besloot Ringelberg de stap naar de Senior-klasse te maken omdat hij meer competitie wilde en dat leverde spektakel op. Het eindigde zelfs in de dagoverwinning.

Jim Ringelberg big smile

Ringelberg maakt onderdeel uit van een heuse racefamilie en kart al ongeveer zijn hele leven. “Mijn vader heeft zijspan geracet, aan motorsport gedaan en zat bij de KNAF. Een andere zijspanner Theo van Kempen zei een kleine 30 jaar geleden tegen hem dat hij met zijn zoons moest gaan karten. En als je er eenmaal aan begint, kun je niet meer terug. Zo is het begonnen. De eerste keer in de kart was op 8-jarige leeftijd in Strijen, Bertus Grinwis was in de jaren ’90 mijn monteur. We hebben flink genoten en dat doen we nog steeds. Ik heb tegen de wereldtop gereden, in de Formule A en in de ICC, maar dan nog gaan we graag in januari lekker in Eindhoven rijden. Gewoon eens ouderwets lekker gas geven. Even racen zoals het hoort.”

Ringelberg heeft in diverse klasse geracet en een mooie staat van dienst. Een van zijn mooiste succes was ongetwijfeld de tweede plaats tijdens de Rotax Max Challenge Grand Finals van 2015 in Portimao! Herinneringen ophalen met Jim Ringelberg staat garant voor een lang en enerverend gesprek, maar terug naar het NK anno 2022. “Ik zou eigenlijk meedoen met de Masters, maar tijdens de trainingen op zaterdag was het verschil zo groot. Natuurlijk is het leuk als je gegarandeerd een beker pakt, maar ik wil er wel voor moeten strijden. Daarom heb ik aan de organisatie gevraagd of ik met de Senioren mee mocht doen en dat was geen probleem. Na de kwalificatie moest ik als elfde starten, dus ik had wat werk te doen.”

In een groot deelnemersveld vol met jonge honden, liet Jim nog maar eens even zien wat racen is. Je zag het aan zijn houding, als een leeuw zette hij de jacht in op zijn prooi en één voor één hengelde hij zijn opponenten binnen. Tot hij als eerste het zwart-wit geblokt zag! “Eenmaal in de flow gaat de kop naar beneden”, zo legt Ringelberg zijn waanzinnige opmars uit. “Ik was als Master vijf kilo zwaarder dan de rest en ik ben met mijn 38 niet de jongste meer. Je moet vooral goed blijven nadenken. Over de banden, de kart, de kerbstones. Op een dag als vandaag geeft ervaring de doorslag. In de eerste heat reed ik van P11 naar P5, maar kreeg ik wel een straf. In de tweede heat stootte ik door van P14 naar P4, waardoor ik de finale vanaf de elfde plaats moest starten. Als je dan alsnog de overwinning pakt, is dat gewoon geweldig. Dit was echt racen, met goede inhaalacties.”

En dan te bedenken dat zijn nachtrust tussen de trainingen en de wedstrijddag aardig verstoord werd. “Ik ben negen maanden geleden papa geworden. Vannacht stond ik om half 3 nog een luier te verschonen. Toen dacht ik wel even ‘shit, ik moet straks nog racen’. Maar het geeft je zo veel energie. Mijn dochter heeft al een Formule 1-loopauto en het zit er al van jongs af aan in. Als ze de mentaliteit van papa of mama heeft, komt het zeker goed.”

Jim Ringelberg wint NK Karting

“Ik had echt niet verwacht dat ik hier zou winnen, maar soms moet het allemaal een keer op zijn plek vallen. Ik heb goed gebruik gemaakt van mijn kart, een Falcon van PdB Racing. Dat is gewoon een super kart en ik had super ondersteuning van mijn vaste monteur Jan. Ik kom hier met een vriend naartoe, we halen de kart uit het busje en dan zie je dat je nog kunt winnen ook. En dat op 38-jarige leeftijd.”

Met het runnen van Ringelberg Touringcars & Autoverhuur uit Hoogvliet heeft hij door zijn drukke werk nauwelijks tijd om te trainen. Het karten geldt als een mooie uitlaatklep voor de dagelijkse beslommeringen. “Daarom is het voor mij zo mooi. Even alles de boel de boel laten. Ik wil vooral de mensen van PdB Racing bedanken. Nick, Peter en Gerda. En daarnaast mijn monteur Jan en de organisatie van het NK IAME. Het was weer goed georganiseerd en dat in tijden van corona. Tot slot heb ik goed kunnen sparren met Joey van Splunteren. Ik heb veel ervaring, maar hij ook en samen kunnen we toch net een tandje meer.”

Ringelberg Touringcars
Bij Leo Ringelberg Touringcars kunt u vanuit heel Nederland een bus huren met chauffeur. Huur een bus met chauffeur voor uw schoolreisje naar b.v. Efteling, Duinrell of Drievliet, uw personeelsuitje, bedrijfsfeest of excursie, maar ook groepsvervoer, congresvervoer, bedrijfsbezoek of een airporttransfer is mogelijk. Behalve een touringcar huren kunt u bij Ringelberg Touringcars ook een compleet arrangement of dagtocht boeken. Kijk eens op de website van Ringelberg Touringcars voor meer informatie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS