Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Iron Dames wordt de eerste volledig vrouwelijke line-up die een European Le Mans Series-race wint

Uitgegeven door Deni Volkers • 18 oktober 2022 08:01

Het Italiaanse raceteam Iron Lynx en zijn volledig vrouwelijke line-up, de Iron Ladies, hebben afgelopen weekeinde het seizoen van de European Le Mans Series (ELMS) afgesloten met een dominante overwinning in Portimão en daarmee geschiedenis geschreven.

Iron Dames

Het perfecte weekend van de Iron Dames begon op zaterdagmiddag, toen Sarah Bovy in de auto #83 haar briljante kwalificatie voortzette en de eerste pole position van een vrouwelijke coureur in de geschiedenis van de European Le Mans Series pakte, opnieuw een mijlpaal voor vrouwen in de autosport.

De race op zondag begon in moeilijke, natte omstandigheden; Sarah bleef in de top drie in de LMGTE-klasse in de beginfase en zette een goed en consistent tempo neer voor de rest van de race.

De Iron Dames pakten een podiumplaats na een geweldige prestatie de vorige keer in Spa, en koos voor een uitstekende alternatieve strategie terwijl de andere leiders pitchten onder Full-Course Yellow (FCY), waardoor ze na 35 minuten de leiding heroverde.

Sarah bracht de auto binnen vanaf de eerste plaats na een geweldige dubbele stint en gaf de leiding over aan de nieuwe Ferrari Challenge Europe Trofeo Pirelli kampioen, Doriane Pin tijdens een andere FCY periode.

Doriane zette de #83 auto een ronde voor op het hele LMGTE-veld tijdens haar stint en Michelle Gatting nam het stuur over om de race te beëindigen toen de regen weer naar beneden kwam.

Michelle wist de achterstand op de rest van het veld weg te werken en kwam in de slotfase met een ronde voorsprong over de streep, waardoor de Iron Ladies de eerste vrouwelijke winnaars werden in de geschiedenis van de European Le Mans Series en de derde plaats in het LMGTE-klassement.

Met de derde plaats in het eindklassement verzekerden de Iron Ladies zich van een automatische deelname aan de 24 uur van Le Mans in 2023 voor Iron Lynx om deel te nemen aan de iconische race in het honderdste jaar.