Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Indrukwekkend Formule 3-debuut voor Indy Dontje: "Absoluut droomweekend"

Uitgegeven door Casper Bekking • 28 april 2014 08:20

Indy Dontje heeft dit weekend hoge ogen gegooid tijdens zijn debuut in de ATS F3 Cup. In het openingsweekend van het Duitse Formule 3-kampioenschap op de etropolis Motorsportarena Oschersleben, vocht de Team Lotus-coureur zich in alle drie de races naar het podium en werd hij eveneens in alle wedstrijden tot beste Rookie gekroond. Met twee tweede plaatsen en een derde plaats scoorde Dontje in totaal 41 punten, waarmee hij ook de derde positie in de tussenstand van het kampioenschap inneemt.


VRIJE TRAINING EN KWALIFICATIE Omdat Dontje op donderdag nog schoolverplichtingen had, arriveerde de snelle Noord-Hollander pas op donderdagavond op het thuiscircuit van zijn Team Lotus. Ondanks dat hij hierdoor een extra testmogelijkheid misliep, stond Dontje op vrijdag wel gewoon direct zijn mannetje in de vrije training en kwalificatie. Nadat hij de training in vierde positie had afgesloten, verzekerde hij zich in de kwalificatie ’s middags van de derde startplaats voor de openingsmanche en derde race op het 3,696 kilometer lange circuit.

INDY DONTJE: “Dit is een superstart van het weekend. Nadat ik vanmorgen al snel het juiste ritme vond, konden we na wat aanpassingen aan mijn wagenafstelling in de kwalificatie nog een stapje vooruit maken. Complimenten aan het team en aan mijn teamgenoten Markus Pommer en Nabil Jeffri, de eerste 1-2-3 is al binnen!”

RACES In de openingsrace op zaterdagochtend verbaast Dontje bij de start direct zijn teamgenoot Nabil Jeffri door direct naar de tweede plaats door te stoten. Gedurende de race kan de Against Cancer het tempo van de leidende Markus Pommer prima volgen, maar kan hij door het karakter van het circuit zijn teamgenoot niet echt bedreigen om de overwinning. De verdienstelijke tweede plaats en het predikaat “Best Rookie” voelen echter aan als een zege. Vanaf de zevende startplaats – naar aanleiding van het reversed grid reglement voor de top acht finishers van de eerste race – laat Dontje in de tweede wedstrijd van het weekend toch zien dat inhalen wel degelijk mogelijk is op het bochtige baantje nabij Magdeburg. In de twintig minuten durende race knokt de snelle inwoner van Schoorl zich zelfs op naar de tweede plaats achter Jeffri waardoor hij wederom op het podium dezelfde twee bokalen in ontvangst mag nemen. Ook in de afsluitende manche van het weekend laat Dontje zien dat hij tot de titelkandidaten van de historierijke raceserie gerekend mag worden. Vanaf de derde startplaats handhaaft de debutant zijn positie als ware een ervaren routinier en noteert hij en passant snelle rondetijden die ook indruk maken op teambaas Timo Rumpfkeil. Net als in de vorige twee races krijgt Dontje op het ereschavot wederom de bokaal voor beste debutant in handen gedrukt.

INDY DONTJE: “Dit was een absoluut droomweekend. Complimenten aan iedereen binnen het team en natuurlijk aan mijn trouwe partners als Dobla, Against Cancer, Kartcentrum Lelystad en Raetsheren van Orden. Voorafgaand aan dit weekend hoopte ik me in de top vijf te kunnen handhaven, maar dit overtreft alle verwachtingen! Voor aanvang van de eerste race was ik best even zenuwachtig moet ik bekennen. Niet vreemd, want alles is immers nieuw, waaronder ook de startprocedure etc. Maar na het eerste podium viel alle druk weg en kon ik vrijuit racen. De oogst van dit weekend, zes bokalen, is natuurlijk reuze! Nu op naar de volgende meeting eind mei op de Eurospeedway Lausitz!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS