Karting • GK4 Kartseries

Het zat eraan te komen! Annabelle Brian pakt podium in Venray: knappe P2 in IAME X30 Junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2021 18:03 • Print artikel

VENRAY – Kartster Annabelle Brian had wel verwacht dat ze ‘een beetje naar voren’ zou komen in Venray, maar niet dat ze zo ver zou komen. De dertienjarige Winsumse racete afgelopen weekeinde tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series op haar nieuwe Lenzo Kart naar een razendknappe tweede plaats. Dat deed ze in de zeer competitieve IAME X30 Junioren-klasse, tussen de jongens. Die podiumplaats zat er al een tijdje aan te komen.

Annabelle Brian

Wat haar prestatie nog knapper maakte, was dat ze ook wat tegenslag had moeten overwinnen op het Limburgse circuit. “Ik moest tijdens de eerste race op de laatste plaats starten omdat ik te laat in het parc fermé was”, begon Annabelle haar verhaal. “Daarna viel ik in de eerste ronde helaas uit.”

Het betekende dat ze in de tweede race opnieuw van de laatste plaats moest starten. Haar snelheid was evenwel goed, wist Annabelle, want tijdens de kwalificatie had ze de vijfde tijd gereden. Tijdens de race bleek die snelheid ook, want ze haalde de ene na de andere rijder in.

“Uiteindelijk ben ik toch nog vierde geworden”, zei Annabelle tevreden na de tweede wedstrijd. Dat knappe resultaat zorgde ervoor dat ze de derde race nog als twaalfde mocht starten. Vervolgens ging ze er eens goed voor zitten en toonde ze opnieuw haar doorzettingsvermogen, haar talent en haar racing-skills. Annabelle haalde opnieuw de ene na de andere rijder in en eindigde zo razendknap als tweede. Een podiumplaats dus!

“Ik had wel verwacht dat ik een beetje naar voren zou kunnen komen, maar niet dat ik een podiumplaats zou pakken”, zei een enigszins verbaasde Annabelle. “Een dag eerder hadden we niet zo’n goede dag, dus we hoopten dat het beter zou gaan. Het is er wel uitgekomen dat we snel waren.”

Dat ze altijd tegen voornamelijk jongens rijdt, vindt ze geen enkel probleem. “Het is juist leuker om tegen jongens te rijden dan tegen meisjes omdat er meer uitdaging in zit”, legde Annabelle uit. “En als meisje valt het meer op als je vooraan rijdt. Soms zijn de jongens wel een beetje chagrijnig als ze van mij hebben verloren. Dat zullen ze dan moeten accepteren.”

Annabelle Brian

Annabelle is bezig aan haar eerste volledige seizoen in een IAME X30-klasse en dat gaat dus bijzonder goed. De voortekenen daarvoor waren er overigens al. “Vorig jaar heb ik een paar wedstrijden meegereden en toen ging het ook wel goed. Maar dit is mijn eerste echte podiumplaats. En met een nieuwe kart, een Lenzo Kart.”

Annabelle racet nu drie jaar. Dat ze begon met racen, lag wel een beetje voor de hand. “Mijn vader heeft een autobedrijf. Hij heeft vroeger met auto’s geracet. Het zat dus al in de familie. Maar mijn broertje is met karten begonnen. Door hem wilde ik het ook gaan doen. Ik stond altijd met mijn vader en moeder langs de baan te kijken en toen wilde ik op een gegeven moment ook gaan rijden.”

Ze begon op de kartbaan van Ulrum. “Toen ging ik nog niet zo snel, maar ik vond het al hard gaan. Ik heb een jaar Honda Cadet gereden en toen werd ik gevraagd voor een team. Daar heb ik een jaar gereden in de Rotax Max Minimax-klasse. Toen ben ik naar een X30-team gegaan en nu rijden we anderhalve maand in een Lenzo-kart. We staan met twee andere rijders in één team die ook met dezelfde kartmerk rijden. En dat gaat hartstikke goed.”

Annabelle heef dit seizoen een druk programma. Behalve in de GK4 Kart Series, komt ze ook uit in het Nederlands kampioenschap IAME, de IAME Euro Series in Genk en alle IAME Benelux-races. “Superleuk. Hoe meer races hoe beter.”

Annabelle Brian wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: en Akzo Nobel-Sikkens - Sikkens Autolakken
Univé verzekeringen
Autoschade Brian
Caravan en camperservice Brian
Van Dijk Watersport
4 in 1 Service Winsum
Lenzo Kart
Pole-Position

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS