Autosport NL • Formule BRL

Henk Vuik wint allereerste race Formule BRL

Uitgegeven door Maurice Hoogers • 2 augustus 2008 10:17 • Print artikel

Vandaag werd op het Drentse TT-Circuit van Assen de allereerste race van de gloednieuwe Formule-BRL klasse verreden. De startopstelling zorgde voor enige verrassingen, want besloten was om de snelste zes van de kwalificatie links te laten opstellen, en de nummers zeven tot en met twaalf rechts. Hierdoor was het Barry Maessen, die zich als zevende had gekwalificeerd, die van pole position mocht vertrekken, met naast hem Henry Zumbrink die in de kwalificatie de snelste tijd had laten noteren.

Start

Bij de start van de race kwam iedereen goed weg, en hield iedereen zich ook netjes in de eerste bocht. Barry Maessen wist in de eerste ronde zijn pole position goed te verdedigen en kon hierdoor zijn eerste positie behouden. Maessen stond echter al snel onder grote druk van Van der Pol, die vanaf de vierde plek was opgeklommen naar plaats twee. In de tweede ronde lukte het Van der Pol zelfs om Maessen naar een tweede positie te verwijzen.

Barry Maessen

Achter de koplopers ging het in de tweede ronde al fout. Henry Zumbrink en Ricardo van der Ende kwamen met elkaar in aanraking vlak voor de Ramshoek en liepen daarbij veel schade op. Het betekende voor beide coureurs een voortijdig einde van de race. De crash leverde een safetycar situatie op, zodat de marshalls de brokstukken konden opruimen.

Bij de herstart ging het al snel fout voor Nelson van der Pol. Hij moest de strijd staken. Het was Henk Vuik die hier goed van wist te profiteren, want hij was het die een ronde na de safetycar-situatie als eerste doorkwam.

Thomas Hylkema was vandaag goed op dreef. Hylkema, ondanks zijn zesde trainingstijd gestart vanaf de laatste positie, reed een zeer sterke race en lag in de negende ronde al op de tweede positie, vlak achter Henk Vuik maar voor Francesco Pastorelli.

Hylkema in achtervolging op Vuik

Pastorelli wist deze podiumpositie niet vast te houden, want in de tiende ronde lukte het Barry Maessen om Pastorelli voorbij te gaan. Pastorelli had een kapotte voorvleugel, en kon hierdoor niet meer dezelfde tijden noteren als de concurrentie.

Aan de kop van het veld lukte het Hylkema niet meer om Vuik in een foutje te dwingen. Henk Vuik won hierdoor de eerste race van de Formule BRL, voor Thomas Hylkema. Barry Maessen maakte het podium compleet. Het debuut van de Formule BRL kon al met al zeer geslaagd genoemd worden!

Uitslag Race 1 Formule BRL
1. Henk Vuik 12 ronden
2. Thomas Hylkema
3. Barry Maessen
4. Francesco Pastorelli
5. Dick Freebird
6. René Zwikker
7. Leo Kurstjens
8. Derk Siebers
9. Nelson van der Pol
10. Henry Zumbrink
11. Ricardo van der Ende
12. Ferdinand Kool

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS