Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Harry King domineert openingsweekeinde Porsche Carrera Cup Benelux op vernieuwd circuit van Spa

Uitgegeven door Peter Vader • 8 mei 2022 09:02

Met twee keer een loepzuivere ‘hattrick’, bestaande uit pole position, overwinning en de snelste raceronde, was de Brit Harry King, uitkomend voor het Brits-Nederlandse team Parker Revs Motorsport, de dominerende man tijdens het openingsweekeinde van de Porsche Carrera Cup Benelux op het circuit van Spa-Francorchamps. De Belgen Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) en Tom Boonen (#TeamPGZ by RedAnt Racing) wonnen respectievelijk op vrijdag en zaterdag de Pro-Am-klasse, de Fransman Sébastien Lajoux (DUWO Racing) en de Andorrees Joan Vinyes (Bapro Motorsport) behaalden elk eenmaal de zege in de Am-divisie. De best geklasseerde Nederlanders waren Xavier Maassen (#TeamPGZ by RedAnt Racing) als zevende in de eerste race en Rik Koen (PG Motorsport) als achtste in de tweede wedstrijd.

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 1

Het was een waar Porsche-festival op het beroemde circuit in de Belgische Ardennen, waar de afgelopen maanden ongelooflijk veel werk verzet is met een nieuwe asfaltlaag, diverse grindbakken om de terugkeer van motorraces mogelijk te maken en ook de bouw van een indrukwekkende nieuwe tribune bovenaan de Raidillon. Naast de Porsche Carrera Cup Benelux waren ook de Duitse en de Franse Porsche Carrera Cup te gast op het zeven kilometer lange Grand Prix-circuit, waar in het voorprogramma van het FIA WK lange-afstandsracen (FIA WEC) gereden werd. In totaal waren er ruim 70 Porsche-Cup-auto’s vertegenwoordigd, wat een indrukwekkende groepsfoto opleverde.

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 2

King met beste uitgangspositie
Dat Harry King dit jaar een van de absolute titelfavorieten is, maakte hij tijdens de vrije trainingen al duidelijk door in beide sessies de snelste tijd te rijden, wat hij in de kwalificatie bevestigde. Met een tijd van 2:20,158 minuten behaalde hij de pole position voor de eerste race, terwijl hij een voorsprong van ruim een halve seconde op de als tweede geklasseerde Belg Glenn Van Parijs (NGT Racing) had. Ghislain Cordeel (Team GP Elite) kwalificeerde zich als derde. Ook in de rangschikking van de op één na snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling van de tweede race, eindigde King bovenaan, ditmaal voor Cordeel en Van Parijs.

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 3

Uitstekende weersomstandigheden
Het evenement op het circuit van Spa-Francorchamps vond plaats bij uitstekende weersomstandigheden, wat in de Ardennen bepaald niet altijd het geval is. Bovendien konden er voor het eerst in twee jaar weer zonder restricties toeschouwers worden toegelaten, een belangrijke bijdrage tot de goede sfeer en de geslaagde seizoensstart. Bij de start van de eerste race op vrijdag in de namiddag nam Harry King direct de leiding, voor Van Parijs en Cordeel. Verderop in het veld viel Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice) bij de start stil, waardoor hij heel wat terrein verloor.

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 4

Spannende duels
Terwijl King vooraan verder en verder uitliep en Van Parijs zijn tweede plaats consolideerde, had Cordeel zijn handen vol met het verdedigen van de derde positie tegen de aanvallend rijdende Maxime Soulet (August Racing by NGT Racing). Ook verderop in het veld waren er spannende duels. Na 14 ronden kwam Harry King als winnaar over de eindstreep met een voorsprong van ruim 15 seconden op Glenn Van Parijs, terwijl Ghislain Cordeel nipt de derde plaats veiligstelde. Xavier Maassen werd als zevende de best geklasseerde Nederlander. Jan Lauryssen, na het winnen van de Am-titel vorig jaar dit seizoen actief in Pro-Am, won bij zijn eerste optreden ook die klasse, voor Koen Wauters (Belgian Racing Team) en Didier Glorieux (Speedlover). In de Am-klasse leek Stijn Lowette (NGT Racing) op weg naar een comfortabele klassezege, maar hij werd op de laatste meters voor de finishlijn in de rondte getikt door een andere deelnemers. Daardoor ging de klassezege naar de Fransman Sébastien Lajoux, gevolgd door Philip Wils (Speedlover) en Luc Vanderfeesten (#TeamPGZ by RedAnt Racing).

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 5

King opnieuw winnaar
Ook in de tweede race nam King bij de start de leiding, voor Cordeel en Van Parijs. De Brit bouwde opnieuw een aardige voorsprong op, maar achter hem werd er goed gestreden. In de zevende ronde passeerde Van Parijs Cordeel voor de tweede plaats, terwijl Cordeel slechts enkele honderden meters later ook de derde positie kwijtraakte, en wel aan Sam Dejonge (#TeamPGZ by RedAnt Racing). In de achtste ronde kwam Lucas van Eijndhoven in botsing met Philip Wils, waarop de auto van Wils bij de rechts-linkscombinatie van Fagnes (ook bekend als ‘Pif-Paf’) in de grindbak vast kwam te staan. Luc Vanderfeesten moest uitwijken voor het incident en raakte daarbij de gestrande auto van Wils, waarop hij zelf ook schade opliep en moest uitvallen. Vanwege de incidenten kwam de safety-car in actie, waarop de race in de elfde ronde weer werd vrijgegeven. King won opnieuw, voor Van Parijs en Dejonghe. Pro-Am-winnaar werd ditmaal Tom Boonen, gevolgd door Jan Lauryssen en Didier Glorieux. De overwinning in de Am-klasse ging naar Joan Vinyes voor Stijn Lowette en Sébastien Lajoux.

Porsche Carrera Cup Benelux at Spa 2022 6

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS