Formule 1

Gooit Fernando Alonso de handdoek in de F1-ring? Wordt het Formule 1, Le Mans, Dakar of IndyCar?

Uitgegeven door Peter Vader • 20 mei 2020 15:20

Tweevoudig F1-wereldkampioen Fernando Alonso zei maandag dat hij op zoek is naar een uitdaging "op het hoogste niveau" en een terugkeer naar de Formule 1 niet uitsluit, te midden van toenemende speculaties dat hij voor Renault zou kunnen tekenen. "Ik ben in uitstekende fysieke conditie en mijn motivatie is torenhoog, dus ik wil mij concentreren op een categorie die zich ook op het hoogste niveau bevindt. Of het nu de terugkeer naar de F1 is, het WEC-endurance kampioenschap of de IndyCar, ze komen allemaal in aanmerking", zei Alonso in een videogesprek met studenten van de Real Madrid Graduate School-Universidad Europea.

Fernando Alonso RX foto Peter Vader
Fernando Alonso: wordt het Formule 1, Le Mans, Dakar of IndyCar?

Op zoek naar uitdaging
De Spanjaard, die in 2005 en 2006 met Renault zijn twee wereldtitels won, stopte aan het einde van het seizoen 2018 met de Formule 1. Hij is ook een tweevoudig winnaar van het 24 uur endurance-evenement van Le Mans en eindigde afgelopen januari als 13e bij zijn Dakar Rally-debuut. Hij is ook van plan om weer deel te nemen aan de prestigieuze Indianapolis 500 van dit jaar. "Toen ik op zoek was naar uitdagingen en opties voor de komende jaren, besloot ik te kiezen voor het Dakar-avontuur", zei Alonso. “Het was alsof ik een muntje gooide en zag hoe ik kon genieten van wat een heel andere auto is. Het was een positieve ervaring waarvan ik zeker weet dat ik het in de toekomst opnieuw zal doen. Maar ik denk dat mijn volgende uitdaging er toch één op het hoogste niveau zal zijn, omdat ik nog steeds denk dat ik 100 procent fit ben om erop uit te gaan."

Terugkeer naar Renault?
Alonso, 38, wordt sterk in verband gebracht met een terugkeer naar Renault, nadat vorige week werd aangekondigd dat Daniel Ricciardo de Franse F1-renstal volgend jaar zou verlaten voor McLaren. De stap van de Australiër werd versneld door het aanstaande vertrek van Carlos Sainz naar Ferrari, na de aankondiging vorige week dat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel aan het einde van het seizoen de Scuderia zou verlaten.

“Hij is er klaar voor”
Flavio Briatore, Alonso's oude adviseur en voormalig Renault-baas, zei dat hij gelooft dat de Spanjaard klaar is om een comeback te maken. "Fernando is gemotiveerd. Een jaar uit de F1 heeft hem goed gedaan. Hij heeft zichzelf ontgift en ik zie hem rustiger en ervoor klaar is om terug te keren", vertelde hij aan de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. Ondertussen zegt Jenson Button dat hij geschokt is dat Vettel Ferrari gaat verlaten en dat het "waanzin" zou zijn als het team hem eruit had geduwd. Duitse media hadden gemeld dat Vettel, die veertien races met Ferrari won en hun derde meest succesvolle coureur is, een verlenging van een jaar met een verlaagd salaris weigerde, maar de 32-jarige coureur zei dat financiële zaken geen rol speelden in de gezamenlijke beslissing. "Als hij werd gepusht, dan is het voor mij waanzin", vertelde Button, de wereldkampioen van 2009, aan Sky Sports. "Hij liet vorig jaar zijn snelheid zien. Hij had een moeilijk moment in het seizoen waarin Charles (Leclerc, red.) erg goed presteerde en dat deed hem mentaal een beetje mentaal pijn. Maar hij kwam sterk terug... Hij is iemand die je zeker zou kiezen om in je auto te zetten als je een F1-team had. Er moet gewoon meer aan de hand zijn. Ik weet niet of Ferrari de route kiest om niet twee 'Nummer 1-coureurs' te hebben, maar het is een heel vreemde keuze en ik ben nog steeds geschokt dat Sebastian niet in een rode auto te zien zal zijn."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS