Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Frustratie bij Yelmer Buurman: "Toen ik eindelijk mijn kans rook"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juli 2011 09:11

ZOLDER - “Voorop gesteld, mijn auto was het hele weekend super. Het team doet geweldig goed werk”, stelde Yelmer Buurman afgelopen weekeinde heel beslist. En toch kwam het er niet helemaal uit tijdens de Superleague Formularace op het circuit van Zolder. Buurman startte van de zesde plaats. Daar finishte hij ook. De race werd een weinig opwindende optocht. De meeste posities werden gewonnen dan wel verloren bij de verplichte pitstop. Buurman kwam een ronde later binnen dan koploper Frederic Vervisch, maar dat bracht niets extra’s.

Yelmer Buurman Superleague Formula Zolder

Omdat hij als zesde was gefinisht moest hij als negende de tweede race in. Al snel kwam hij onder druk te zitten van de als tiende gestarte Doornbos, die Vervisch bijkans in zijn versnellingsbak had zitten. Op enig moment ging Buurman iets te wijd, waarvan zowel Vervisch als Doornbos profiteerde. De Belg bleef daarna buiten bereik, de voor Japan uitkomende Doornbos was na een ronde al weer ingehaald. Het duurde tot na de pitstops voordat weer reuring op de baan ontstond. Buurman was twee ronden later dan de meesten binnengekomen en kwam precies voor Doornbos terug op de baan. Voor hem zat Vervisch op wie Buurman verbeten de aanval inzette. Eenmaal zij-aan-zij in de Jacky Ickx-chicane verdedigde Vervisch de binnenkant van de bocht. Buitenom was daar geen optie. Nadat Vervisch ook Duncan Tappy was gepasseerd, kwam Buurman achter de voor Turkije uitkomende Brit te zitten. Die was langzamer, maar Buurman kwam er toch niet langs, met als gevolg dat Doornbos, Chris van der Drift en Neel Jani konden aansluiten. Maar die hadden weer geen kans tegen de Ubbergse coureur, die op zijn beurt nog steeds niet langs Tappy wist te geraken. “Toen ik eindelijk mijn kansen rook was ik al door mijn 'push-to-passes’ heen. Ik dacht dat ik er nog twee had maar òf ik heb verkeerd geteld, òf ik heb een paar keer onbedoeld de knop ingedrukt. En zonder dat extra toerental was er geen voorbij komen aan”. Yelmer finishte zo wederom als zesde, wat hem de zevende plaats voor de Super Finale opleverde.

Net als de twee hoofdraces werd ook de finale niet bijster spannend, op de strijd in de eerste bocht na. Zelfs toen het met nog ruim een ronde te gaan begon te regenen veranderde er niets, al vloog Vervisch bijna van de baan. Hij wist de koppositie nog net te houden. “Al met al een weinig opwindend weekend”, oordeelde Buurman. “Het niveau van de rijders en ook de auto’s is nu zo gelijkwaardig dat je op een baan als deze weinig kans hebt om posities te winnen. Dat is best frustrerend voor een racer zoals ik. Ik kijk nu al uit naar circuits waar je wel kunt passeren.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS