Formule 1

Forza Alex! Toestand stabiel, maar arts bevestigt dat Zanardi de kans loopt op een hersenbeschadiging...

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juni 2020 10:33 • Print artikel

Alex Zanardi loopt het risico op hersenbeschadiging als gevolg van een frontale crash tegen een vrachtwagen tijdens een handwielerwedstrijd in Italië. De voormalige F1-coureur, die in 2001 zijn benen verloor bij een horror-crash, kwam in een bocht naar beneden op de tegemoetkomende rijstrook terecht en liep daarbij ernstig hoofdletsel op. Corriere della Sera zei dat de race niet officieel was gesanctioneerd vanwege de corona-shutdowns, daarom waren de tegemoetkomende rijstroken niet afgesloten voor verkeer.

Alex Zanardi

Wordt hij de kampioen van weleer?
De 53-jarige Zanardi onderging neurochirurgie en gezichtschirurgie en werd volgens van het ziekenhuis in Siena 'met een gereserveerde prognose overgeplaatst naar de intensive care'. Zanardi’s arts Dr. Sabino Scolletta vertelde de Italiaanse media dat de Olympisch kampioen handwielrennen, aangesloten op een beademingsapparaat, in het ziekenhuis aankwam "met vrijwel alle botten in zijn gezicht gebroken". Daarop vervolgde hij: "Het neurologische beeld blijft ernstig, de fysieke omstandigheden blijven stabiel. De komende dagen zullen we hem neurologisch evalueren mits de omstandigheden dat toelaten. Wordt hij weer de kampioen van weleer? We hopen het, werken eraan en daarom zijn we allemaal hier."

"Verslechtering is mogelijk"
Dr. Scoletta gaf echter toe dat hersenbeschadiging of een verslechtering van zijn toestand ook mogelijk is. "Het kan nog erger worden, dat is mogelijk, maar momenteel is hij stabiel", eraan toevoegend dat Zanardi ook het risico loopt op "schade aan zijn gezichtsvermogen". "Wanneer de hersenen minder ontstoken zijn, zullen de maxillofaciale partners ook hun werk moeten doen om ook het gezichtsgedeelte te ‘herstellen’, dat we een beetje hebben verwaarloosd omdat er een acuut overlijdensrisico was", voegde hij eraan toe.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS