Autosport BE • Formule Renault 1600

Formula 16 uit de startblokken

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 april 2008 08:31

Op het F1 circuit van Spa-Francorchamps is afgelopen weekend het vernieuwde Formula 16-seizoen van start gegaan. Door een late beslissing dat het kampioenschap kon doorgaan en de vroege planning van de eerste race, waren verschillende piloten nog niet klaar met hun voorbereidingen.

Daar de klasse dit jaar samen rijdt met de Nederlandse Formule Gloria, gingen bij het begin van de kwalificaties, toch dertien wagens de baan op. Aangezien beide klasses nog nooit samen hadden getraind, was het raden naar de verhouding tussen de twee types van wagens. Ondanks de 30 pk minder en de 130 kg meer, wist Jordy Dodemont zich algemeen toch te kwalificeren met een knappe derde tijd.


In de eerste sessie liet Valérie Theuwissen een verdienstelijke negende tijd noteren, maar bij het begin van de tweede sessie deed ze iedereen even opschrikken door haar naam te verbinden aan een rode vlag. Valérie Theuwissen vertelt over haar moment: “Boven op de Raidillon maakte ik een foutje en de wagen ging iets te breed. Ik slipte in het natte gras en de wagen werd op volle snelheid zijdelings in de muur gekatapulteerd.”

Theuwissen kwam er met de schrik vanaf. Van de wagen bleef echter niet veel over. Een bewijs dat ook in een opstapklasse als de Formula 16, de veiligheid van de piloten de hoogste prioriteit is, dankzij een oerdegelijke monocoque en het verplichte HANS systeem.

Hoewel de service van Borremans alle nodige stukken voor reparatie ter beschikking had op circuit, moest het team na de eerste poging toch de reparatie staken, toen ze begrepen dat er niet genoeg tijd was om de wagen weer competitief te krijgen voor de race op zondag.

Dit betekende jammer genoeg een opgave van Theuwissen Racing voor dit weekend. Tijdens de races op zondag toonde Dodemont dat hij uit het juiste Formule-hout is gesneden. Terwijl hij onvermijdelijk terrein verloor op de lange rechte stukken in Francorchamps tegen de Gloria’s met hun hogere topsnelheid, kon hij in de bochtige tweede sector telkens weer wat goed maken. Zijn vijfde plaats in de eerste reeks en vierde plaats in de tweede reeks tonen dan ook duidelijk dat True Racing zijn twee overwinningen in het Formula 16-kampioenschap 2008 meer dan verdient.


Hoewel het aantal piloten beperkt bleef, waren er toch vijf teams aanwezig op het circuit die aan geďnteresseerden de nodige informatie konden bezorgen over deze betaalbare instapklasse. Zoals voorzien was er ook een teammeeting, waarin werd beslist om gezamenlijk te werken aan een evolutie van de wagen. In de komende weken starten reeds de eerste studies naar een upgrade van het vermogen, evenals een evolutie in de aerodynamica.

Het doel blijft echter steeds om een betaalbare klasse aan te bieden aan jongeren die willen doorgroeien na het karten. Er zullen in dat opzicht binnenkort ook nog extra promotie acties worden opgezet.

In ieder geval wordt nu al uitgekeken naar een groter startveld op de volgende race in Zolder tijdens het Star Festival van 17 en 18 mei.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS