Autosport Internationiaal Singleseaters • Champ Car

Fernando Alonso gaat in Indianpolis over het dunste van het dunste lijntje

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 mei 2017 15:15

Fernando Alonso kwalificeerde zich binnen de ‘fast nine’ voor de vijfde plek op de grid voor de Indy 500. De Spaanse coureur had problemen met zijn auto in de kwalificatie, waardoor hij naar eigen zeggen een positie op de eerste startrij miste. Het is voor velen mogelijk een verrassing dat de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 het zo goed doet op de Brickyard. Dario Franchitti kan het echter uitleggen.

2017 Indy 500 Fernando Alonso


“Een van dingen die we bij Fernando hebben gezien, is zijn oog voor detail”, vertelde de drievoudig Indy 50-winnaar aan CNN. “De meeste coureurs op de grid zijn scherp, dat moet je zijn, maar hij heeft echt gestudeerd voor de Indianapolis 500. Kijkt oude races, praat met zijn teamgenoten.” Toch was de Schot verbaasd hoe snel Alonso op snelheid lag tijdens de rookietest. Maar er zijn er ook nieuwe uitdagingen voor de Spanjaard, zo vertelt Franchitti.

“Het zwaarste waar ik tegenaan liep in Indianapolis was hoe te racen”, vertelt hij. “Alleen rijden is niet zo moeilijk, dat wordt het pas in de massa en hoe je je auto moet positioneren, hoe je je inhaalacties plant, het momentum hoog houden. Dat komt met ervaring.” De McLaren Honda-coureur wordt als een van de beste rijders in de Formule 1 gezien, maar voor op een oval rijden mist hij ervaring. Alonso moet dus tijdens de race al zijn rijvaardigheden inzetten.

“Wanneer je op een circuit rijdt, dan is er een 190 mijl-bocht en een 60 mijl-hairpin, dus moet je de set-up zo maken dat deze voor alles werkt”, legt Franchitti uit. “In Indianapolis werk je met een vrij dunne bandbreedte en is er absoluut geen compromis. Hij gaat leren dat fouten worden afgestraft. Ik hoop dat hij dat niet hoeft te leren, maar hij gaat over het dunste van het dunste lijntje in Indianpolis. Je kunt niet over de limiet gaan.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS