Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S: Peugeot onthult haar nieuwe bommetje voor de LMH-klasse + Technische gegevens

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 juli 2021 09:13 • Print artikel

PEUGEOT heeft het doek verwijderd van de nieuwe 9X8, de ultieme Hypercar-uitdager die is klaargestoomd voor zijn competitieve debuut in het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) in 2022. De 9X8 wordt aangedreven door een hybride krachtbron die zijn krachten verdeelt over vier wielen. Dit hyper-efficiënte prototype past daarmee perfect in PEUGEOT’s ‘Neo-Performance’ strategie, die staat voor duurzaamheid en prestaties voor zowel weg- als raceauto’s. PEUGEOT SPORT’s engineering team en PEUGEOT Design hebben nauw samengewerkt om met de 9X8 nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Zo kon bijvoorbeeld de achtervleugel dankzij een uitgekiend ontwerp achterwege blijven, terwijl het design nog steeds tot in de poriën ‘PEUGEOT’ uitademt.

Peugeot 9X8
De PEUGEOT 9X8 – de nieuwste troef van PEUGEOT in de endurance-racerij – is een directe opvolger van de PEUGEOT 905, winnaar van de 24 uur van Le Mans in 1992 en 1993 en de PEUGEOT 908, die in 2009 de Franse raceklassieker won. Het nieuwe prototype staat klaar om de langdurige en succesvolle betrokkenheid van het merk in deze autosport van wereldklasse voort te zetten met een zeer competitieve auto en een sterke, direct herkenbare merkidentiteit.

De PEUGEOT 9X8 is een ambitieus project, volledig in overeenstemming met de PEUGEOT Neo-Performance-visie. Deze visie is gebaseerd op het combineren van een eersteklas sportieve afkomst met een baanbrekende styling, efficiëntie en technologische expertise, die kan worden doorvertaald naar de straatauto’s van PEUGEOT.

PEUGEOT 9X8
De nauwe samenwerking tussen de Design- en Engineering-teams van PEUGEOT en PEUGEOT Sport maakt het verschil als het gaat om het verkennen van nieuwe aerodynamische oplossingen en styling-ideeën, om zo een compleet originele productlijn te creëren.
De vormen en aerodynamische eigenschappen van de PEUGEOT 9X8 zijn het resultaat van de gebundelde inbreng van de ontwikkelingsingenieurs die onder de verantwoordelijkheid vallen van Olivier JANSONNIE, technisch directeur bij PEUGEOT Sport, en het ontwerpteam onder leiding van PEUGEOT Design Director Matthias HOSSANN.

De werkwijze van deze top-experts werd mogelijk gemaakt door nieuwe reglementen, opgesteld door de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) en ACO (Automobile Club de l'Ouest) voor de nieuwe Le Mans Hypercar (LMH)-klasse. Deze klasse is de opvolger is van de voormalige LMP1-hoofdklasse in de endurance-racerij. De grotere flexibiliteit die de nieuwe technische regels met betrekking tot aerodynamica mogelijk maakt, draagt bij aan een radicaal nieuwe manier van denken en bevordert zo de opkomst van innovatieve auto's. Bovendien krijgen ontwerpteams hiermee de ruimte om echt het verschil te maken en nieuwe oplossingen te bedenken. Zo maakten de ingenieurs en ontwerpers van PEUGEOT van deze gelegenheid gebruik om nieuwe creatieve processen uit te vinden en gevestigde denkbeelden en codes te doorbreken. Op deze manier werd de hypercar als het ware opnieuw uitgevonden.

Peugeot 9X8
Een naam die vooruitstrevendheid koppelt aan PEUGEOT-erfgoed. PEUGEOT’s nieuwe Hypercar-racer heet PEUGEOT 9X8. De "9" zet de serie voort die de fabrikant gebruikte voor zijn recente topklasse endurance-racewagens: namelijk de PEUGEOT 905 (die racete van 1990 tot 1993) en de 908 (2007 tot 2011), eveneens baanbrekende racers die iconen van het merk werden.

De 'X' verwijst naar de vierwielaandrijving en hybride aandrijflijn van de PEUGEOT Hypercar die de elektrificatie-strategie van het merk in de autosport onderstreept.

De "8" is het achtervoegsel dat wordt gebruikt voor alle huidige modelnamen van PEUGEOT. Van de 208 en 2008 tot de 308, 3008, 5008 en natuurlijk de 508 die werd ontwikkeld door dezelfde ingenieurs en ontwerpers als de 9X8 en het eerste model is met het Peugeot Sport Engineered-label.

PEUGEOT neemt met twee exemplaren van de 9X8 deel aan het 2022 FIA World Endurance kampioenschap.

PEUGEOT 9X8

PEUGEOT 9X8 – Technische data
Le Mans Hypercar (LMH)
Lenge: 5,000mm
Breedte: 2,080mm
Hoogte: 1,180mm
Wielbasis: 3,045mm
Andrijving: PEUGEOT HYBRID4 500KW (all-wheel drive)
Achter aandrijving: 500kW (680hp), 2.6L twin-turbo, 90-graden V6 petrol interne verbrandingsmotor + zeven versnellingen sequentiële transmissie
Voor aandrijving: 200kW electriscje motor-generator + enkelvoudige remming
Batterij: High density, 900-volt batterij ontworpen door Peugeot Sport, TotalEnergies/Saft
Brandstof en smeermiddelen: TotalEnergies

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS