Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA Woman in Motorsport teams claimen top resultaten in Le Mans; Beitske Visser foutloos naar negende plaats in LMP2-divisie!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 september 2020 06:18 • Print artikel

Aan het einde van een etmaal vol met adrenaline maakten de beide FIA Women in Motorsport-teams van het Richard Mille Racing Team en Iron Lynx in het Iron Dames-project veel indruk door topresultaten te behalen in de 88e editie van 's werelds grootste endurancerace. Het Richard Mille Racing Team schreef geschiedenis op Le Mans door als eerste volledig vrouwelijke LMP2-crew aan de start te komen. Tatiana Calderón, Sophia Flörsch en 'onze eigen' Beitske Visser logenstraffen hun gebrek aan ervaring in langeafstandsraces door op een uitstekende negende plaats bij de 24 LMP2-teams te finishen tijdens hun debuut op het Circuit de la Sarthe. De Iron Dames, ingeschreven door Iron Lynx in de categorie LMGTE Am, is een uniek project bedacht en ondersteund door Deborah Mayer, een gepassioneerde Franse coureur en promotor van vrouwen in de motorsport. De crew van Rahel Frey, Michelle Gatting en Manuela Gostner zijn bewezen podiumfinishers in de European Le Mans Series en het trio, dat pas voor de tweede keer deelnam aan Le Mans, claimde ook een mooie negende plek van de 22 starters in hun categorie, gelijk aan hun resultaat van vorig jaar.

FIA_Woman_in_Motorsport_finish_P9_Beitske_Visser

Michèle Mouton, voorzitter van de FIA Women in Motorsport Commission, zei over de indrukwekkende prestaties van beide teams: “Dit was een fantastische race voor onze drie rookies in LMP2, vooral vanwege het korte schema en het gebrek aan tijd op het circuit. Vooral 's nachts! Ze waren erg consistent, vochten hard en reden een slimme race, waarbij ze de hele tijd luisterden naar elk detail dat hen zou kunnen helpen verbeteren. Ze hebben ook een uitzonderlijk team achter zich, die we te danken hebben; de dames hebben ideale omstandigheden gehad met de volledige steun en het gebrek aan druk van Richard Mille, het is duidelijk een geweldige samenwerking. Ik weet zeker dat Katherine Legge tevreden is en we weten dat ze vecht om snel terug te komen, zelfs sterker.“

Le Mans 2020 actie FIA_Woman_in_Motorsport_Ferrari_Manuela_Gostner
De Nr85 Iron Lynx-Ferrari 488 GTE onderweg in de categorie LMGTE Am

Voor de Iron Dames was het hun tweede keer op Le Mans en ervaring helpt natuurlijk,” vervolgde Michèle. “Ook zij hebben een geweldig team en de steun van Deborah [Mayer] achter zich en zonder mechanische problemen zouden ze uitstekend werk kunnen leveren. Ze zijn zeer constant geweest met een geweldige racestrategie en hun kennis en begrip van endurance-races spreekt voor zich. Het is een heel goed resultaat en ik ben enorm trots op alle betrokkenen. Het toont aan dat vrouwen die de kans krijgen met sterke teams, het hoogste niveau kunnen bereiken.”

Le Mans 2020 FIA_woman_in_Motorsport_Manuela_Gostner
Manuela Gostner

FIA-voorzitter Jean Todt voegde ook zijn eigen "speciale felicitaties toe aan de twee volledig vrouwelijke teams die door de FIA Women in Motorsport Commission worden gesteund voor hun veelbelovende prestaties. “Voor het Richard Mille Racing Team was het de eerste keer dat Tatiana, Sophia en Beitske samen aan de start kwamen, wat hun prestatie des te opmerkelijker maakte. Tatiana, die zich als 20e in de categorie had gekwalificeerd, nam de start en begon meteen in de oppositie te kruipen, waarbij ze door het veld reed in de # 50 Oreca 07, door Gibson aangedreven raceauto, gerund door het Signatech-team van Philippe Sinault. Ze pakte vanmiddag de geblokte vlag voor het team.

FIA_Woman_in_Motorsport_Tatiana Calderón_Beitske_Visser_Sophia Flörsch
Tatiana Calderón, Beitske Visser en Sophia Flörsch

Tatiana Calderón: “Het is gelukt! We eindigden onze eerste 24 uur van Le Mans en iedereen heeft fantastisch werk geleverd. Ik ben super blij met het werk van iedereen; top 10… hopelijk kunnen we volgend jaar terugkomen en hoger mikken. Bedankt voor alle steun. "

Sophia Flörsch: “De 24 uur zit erop en we eindigen in de top 10! Het was een geweldige 24-uurs race, eigenlijk geen regen, en natuurlijk een grote dank aan Richard Mille maar ook de FIA Women in Motorsport en Michèle Mouton voor het mogelijk maken van dit. Het was geweldig en we komen terug! "

Beitske Visser: “Ik denk dat we heel trots mogen zijn. Drie rookies op de baan, het is ongelooflijk dat we deze race hebben afgemaakt en het is geweldig om in de top 10 te eindigen. We kunnen niet wachten om terug te komen en elke keer weer te verbeteren. "

Le Mans 2020 FIA_Woman_in_Motorsport_Beitske_Visser_actie

De Iron Dames hadden te lijden onder een gebrek aan grip en tempo tijdens de training en kwalificeerden zich als 18e met Manuela die de start nam in de Nr85 Ferrari 488 GTE Evo. Echter, slechts enkele uren na de race begon de bemanning zich een weg te banen door het veld en Manuela Gostner verzekerde zich van hun negende positie op de finishlijn. Met de grootste race van hun leven achter de rug, keren beide teams nu terug naar de actie in de European Le Mans Series met evenementen in Monza en Portimão die het seizoen afsluiten.

Le Mans 2020 Beitske Visser

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS