Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC maakt aanpassingen BoP bekend voor de resterende races: "Na een close race in Le Mans..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 juli 2023 21:53

Het FIA World Endurance Championship heeft de Balance of Performance (BoP) voor de resterende races van het seizoen bekend gemaakt. In de aanloop naar de 6 uur van Monza heeft de organisatie de BoP vastgesteld voor de LMH’s en de LMDh’s voor deze race, maar ook voor de 6 uur van Fuji en 8 uur van Bahrein vastgesteld.

6 uur van Monza start 2022

In Monza krijgt de Ferrari 499P 12 kW (16 pk) minder vermogen dan wat er maximaal beschikbaar is. Daarnaast wordt de winnaar van Le Mans ook 5 kilo zwaarder. Ook de hoeveelheid energie is met 8 megajoule (MJ) teruggebracht. Voor de andere twee races wordt de Italiaanse bolide respectievelijk 11 en 12 kilo zwaarder. De Cadillac daarentegen wordt 14 kilo lichter, maar heeft ook minder vermogen. De Amerikaanse LMDh krijgt 15 kW (20 pk) minder. Daarnaast mag de auto ook 15 MJ minder verbruiken over een stint.

De Peugeot 9X8 wordt iets zwaarder en krijgt iets meer vermogen. De Porsche 963 krijgt 10 kW vermogen minder. De Vanwall Vandervell 680 mag 12 MJ meer verbruiken. De Toyota krijgt geen aanpassing in het gewicht, maar wel 5 kW minder vermogen. Hoewel de BoP voor de races verandert ten opzichte van elkaar, zegt de ACO wel hetzelfde startpunt gehanteerd te hebben voor de meeste auto’s. Dit betekent dat het uitgangspunt hetzelfde is zoals gehanteerd bij de Le Mans-race. Hiermee zeggen de ACO en FIA het plan gevolgd te hebben, zoals deze aan het begin van het seizoen was.

"Na een close race in Le Mans, met niet minder dan vijf verschillende fabrikanten aan de leiding in verschillende fasen van de wedstrijd, maakte de BoP-aanpassing voorafgaand aan de 6 Uur van Monza deel uit van het oorspronkelijke plan. Het is gebaseerd op de methodologie waarbij een correlatie wordt gemaakt tussen simulaties en gegevens van telemetrie op het circuit”, zegt de FIA in een verklaring. "De gegevens die tijdens de 24 uur van Le Mans zijn verzameld, zijn uitgesplitst en gecorreleerd met simulatietools, waardoor een beter inzicht is verkregen in het optimale prestatiepotentieel van elke auto. De aanpassing kent verschillende waarden toe aan alle drie de circuits die dit seizoen nog op het programma staan: Autodromo Nationale di Monza, Fuji Speedway en Bahrain International Circuit, rekening houdend met de unieke eigenschappen van elk van de drie lay-outs."

Wat betreft de GTE-Am klasse zijn slechts enkele aanpassingen ten opzichte van de 6 uur van Spa-Francorchamps doorgevoerd. De Corvette C8.R en de Ferrari 488 GTE Evo krijgen 10 kilo meer gewicht. Dit is bovenop het extra gewicht dat zij al aan boord hadden. Voor de Porsche 911 RSR-19 en Aston Martin Vantage GTE zijn er geen aanpassingen aan het minimumgewicht doorgevoerd.6 uur van Monza event poster


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS