Formule 1

FIA maakt belangrijke bekentenis Max Verstappen na overtreding F1-raceregel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juli 2024 17:01

F1-racedirecteur Niels Wittich heeft de teams naar verluidt verteld dat Max Verstappen achteraf gezien de zwart-witte vlag (voor een coureur, die wegens onsportief gedrag wordt gewaarschuwd. Dit wordt samen met het startnummer van de betreffende coureur getoond, red.) had moeten krijgen voor het veranderen van richting tijdens het remmen in Oostenrijk.

Max Verstappen F1

Verstappen en Norris zorgden voor een thriller op de Red Bull Ring toen de nieuwste rivaliteit in de Formule 1 ontbrandde. Verstappen werd opgejaagd toen Norris probeerde de leiding over te nemen van de Red Bull-coureur. Norris' favoriete plek om aan te vallen was in de remzone bij bocht 3. Hij werd echter afgepoeierd door Verstappen en meldde meerdere keren dat de regerend wereldkampioen aan het remmen was.

De stewards keken er niet naar en hun gevecht eindigde in ronde 64 toen ze met elkaar in botsing kwamen. Dat was op het moment dat Verstappen naar ietsje links bewoog om zijn positie te verdedigen terwijl Norris hem aan de buitenkant probeerde te passeren.

Volgens Motorsport sprak F1-racedirecteur Wittich met de teams tijdens de teammanagersvergadering op donderdag tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië en gaf hij toe dat Verstappen achteraf gezien zwart-wit had moeten krijgen voor het bewegen onder het remmen.

"We zijn blij omdat de FIA zijn mening heeft gegeven over wat er in Oostenrijk is gebeurd en we zijn tevreden dat deze mening bevestigt dat ons inzicht direct na de race correct was, en tijdens de race tot op zekere hoogte ook", zei McLaren-teambaas Andrea Stella over de bijeenkomst met Wittich.

"Tijdens de race kun je niet veel beïnvloeden, omdat je niet eens met de stewards kunt praten. Je kunt wel met de racedirecteur praten, maar die praat eigenlijk niet met de stewards."

"Onze visie werd ondersteund door de FIA, die het intern zal hebben bekeken en misschien zijn interpretatie zal hebben aangepast. We kwamen allemaal tot de conclusie dat Max een waarschuwing had moeten krijgen, zo niet een zwarte en witte vlag. En dit zou de escalatie hebben voorkomen die leidde tot de botsing."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS