Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2: Ayumu Iwasa wint hoofdrace Abu Dhabi, Nederlandse MP Motorsport constructeurskampioen +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 20 november 2022 10:09

Ayumu Iwasa won de allerlaatste hoofdrace van dit Formule 2-seizoen. De Japanner hield Felipe Drugovich en Liam Lawson achter zich. De P2 van Drugovich was genoeg voor MP Motorsport om voor het eerst constructeurskampioen te worden in de Formule 2. Na afloop van de race maakte de kampioen nog enkele donuts op het circuit van Yas Marina.

Formule 2 hoofdrace Abu Dhabi

Zondagochtend om 10.00u Nederlandse tijd was het tijd voor alweer de laatste Formule 2-race van het seizoen, een enerverend seizoen. Een seizoen met spanning, sensatie, een bijzonder verhaal, nieuwe en terugkerende namen én een kampioen van een Nederlands team. Felipe Drugovich won twee maanden geleden al het kampioenschap in Monza, maar hij en teamgenoot Clement Novalak gingen de allerlaatste wedstrijd in als leiders in het constructeurskampioenschap. MP Motorsport kon het kampioenschap winnen van ART Grand Prix en Carlin, en dat was precies wat ze deden.

Ayumu Iwasa reed tijdens de kwalificatie die op vrijdagmiddag werd verreden de snelste tijd. Hij was nipt sneller dan zijn DAMS-teamgenoot Roy Nissany. Theo Pourchaire en Felipe Drugovich startte op de tweede rij. Richard Verschoor startte vanaf de tiende stek.

Iwasa kwam slecht van zijn plek af en Nissany pakte de leiding in de eerste bocht. Na de eerste bocht was Iwasa de man met de grip en veroverde de Japanner de leiding weer terug van zijn teamgenoot. Theo Pourchaire verloor enkele posities en viel terug naar P5. Na bocht negen spinde Ralph Bosschung, en kwam stil te staan op een onveilige positie. De wedstrijdleiding besloot een beroep te doen op de Virtual Safety Car.

Na een ronde werd de race weer hervat, Pourchaire was wakker en haalde Dennis Hauger in voor de vierde positie. Richard Verschoor lag bij het ingaan van de vierde ronde op de dertiende positie en had dus enkele posities verloren. Net als tijdens de sprintrace werd Logan Sargeant, die met een klein beetje geluk volgend seizoen bij het team van Williams rijdt, flink opgejaagd door Alpine-junior Jack Doohan. Sargeant had een flinke klaagzang over het feit dat hij ‘geen grip meer had’.

Felipe Drugovich startte vanaf de vierde positie, maar nam bij de start al direct de derde positie over van Pourchaire. Er ontstond een heuse DRS-trein waarin de top acht coureurs allemaal DRS tot hun beschikking hadden, met uitzondering van de leider Ayumu Iwasa. Nissany raakte de DRS op zijn teamgenoot kwijt en kwam onder druk te staan van Drugovich, die hem uiteindelijk in de zevende ronde werd ingehaald. Dennis Hauger, Liam Lawson en Olli Caldwell maakte als eerste hun verplichte pitstop.

Nissany had geen enkel tempo meer in zijn medium banden en werd ingehaald door Pourchaire, maar de Fransman schoot wijd in bocht negen en zodoende kon de Israëliër de derde positie weer overnemen. In de negende ronde kwam raceleider Iwasa naar binnen, samen met Pourchaire. Een ronde later doken Drugovich, Nissany, Logan Sargeant en Frederik Vesti naar binnen.

Pourchaire probeerde zich een weg te banen langs Hauger, maar kwam er op een pijnlijke manier achter dat zijn banden nog niet op temperatuur waren. De strijd om P13 ging virtueel gezien om de leiding en dat was te zien. Iwasa, Drugovich en Lawson streden om elke centimeter Arabisch asfalt.

Felipe Drugovich kende een angstig moment toen hij zijn MP Motorsport-bolide bijna in de DAMS van Iwasa hing. De heren konden elkaar met nét ontwijken. In de achttiende ronde warden Juan Manuel Correa van VAR en Tatiana Calderon de eerste twee coureurs die op de medium band waren gestart en naar binnen gingen voor een vers setje rubber.

Jack Doohan dook in de 27e ronde naar binnen, maar dat was slechts voor korte duur. De Australische coureur reed naar buiten en verloor zijn linker voorband. Dit betekende indirect dat het Williams-zitje voor Logan Sargeant veilig is gesteld. De Virtual Safety Car werd naar buiten gebracht en een kleine ronde in werking.

Drugovich haalde alles uit de kast om Ayumu Iwasa in te halen toen Theo Pourchaire stil viel in zijn ART. Dit betekende dat MP Motorsport het constructeurskampioenschap in the pocket had. In de 32e ronde viel Olli Caldwell stil en zorgde nogmaals voor een VSC. Deze was erg snel weg en de twee kemphanen op P1 en P2 konden hun gevecht vervolgen. Bij het ingaan van de allerlaatste ronde van het seizoen was het verschil slechts vier tienden. In de negende bocht probeerde de Braziliaan nog één keer om de Japanner in te halen, maar Iwasa maakte zich breed en zorgde ervoor dat hij de eerste positie behield. Iwasa won de hoofdrace in Abu Dhabi voor Felipe Drugovich en Liam Lawson. Richard Verschoor eindigde op de zevende positie.

MP Motorsport won voor de allereerste keer in hun bestaan het kampioenschap in de Formule 2. Ze verslaan hiermee grote namen in de autosportwereld en behoren en nu zelf ook bij. Carlin eindigde in op de tweede positie en ART moest genoegen nemen met de derde positie.


null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS