Formule 1

Duurzame vrachtwagen van het jaar 2023 - de winnaars van Sustainable Truck of the Year!

Uitgegeven door Deni Volkers • 26 december 2022 18:01

De prijzen gaan naar DAF in de categorie Trekkers, Mercedes-Benz Trucks in de categorie Distributie en Ford in de categorie Bestelwagens.

DAF

De uitreiking van de Sustainable Truck of the Year 2023, het Europese evenement dat de meest efficiŽnte en duurzame vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen beloont, vond net voor kerst plaats. Het evenement werd uitgezonden op de websites en sociale mediakanalen van Sustainable Truck&Van en Vado e Torno, de twee redactionele platforms die de awards elk jaar toekennen door een jury van deskundigen bijeen te brengen.

De prijzen gingen naar DAF XG Plus 480 in de categorie Trekker; Mercedes-Benz eActros in de categorie Distributie en Ford E-Transit in de categorie Bestelwagen. De prijzen werden in ontvangst genomen door Paolo A. Starace, CEO van DAF ItaliŽ; Maurizio Pompei, CEO van Mercedes-Benz Trucks ItaliŽ en door Marco Buraglio, Commercial Vehicle Director bij Ford ItaliŽ.

Aan de prijsuitreiking van dit jaar werd ook deelgenomen door Raluca Marian, directeur EU Advocacy en General Delegate van de Permanente Delegatie bij de EU van de IRU, de International Road Transport Union. Zij sprak over hoe de beschikbaarheid van technologisch geavanceerde en duurzamere voertuigen kan helpen om het belangrijke probleem van het chauffeurstekort aan te pakken. "Tegen 2026 zullen er in Europa wellicht 2 miljoen chauffeurs minder zijn. Het feit dat jongeren dit beroep niet langer aantrekkelijk vinden, is een van de belangrijkste oorzaken van dit probleem. Minder vervuilende, meer gedigitaliseerde en technologisch geavanceerde voertuigen kunnen jongeren zeker helpen deze baan te benaderen", aldus mevrouw Marian.

Om de markt beter te vertegenwoordigen is de prijs voor de duurzame truck van het jaar, die dit jaar zijn 7e editie beleeft, opgesplitst in drie verschillende categorieŽn: Trekker (voertuigen tot 44 ton); Distributie (voertuigen tot 26 ton, 2 of 3 assen); Bestelwagen (voertuigen tot 3,5 ton). Voor de beoordeling van de voertuigen in de competitie wordt rekening gehouden met 40 technische parameters, verdeeld over 6 macrogebieden, zoals motor, transmissie, veiligheid, comfort, connectiviteit en duurzaamheid.

Dit jaar zijn voor de tweede keer op rij twee van de drie bekroonde voertuigen volledig elektrisch.

Duurzame vrachtwagen van het jaar 2023: winnaars en redenen

DAF XG Plus 480

Categorie trekker: DAF XG Plus 480

De DAF XG Plus 480, die qua benadering en vorm zijn weerga niet kent, maakt gebruik van de nieuwe Europese verordening inzake spoorbreedte die het mogelijk maakt de cabine te verlengen zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals de veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers. De truck heeft verbeterde aerodynamische prestaties, een lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

De DAF XG Plus 480 is het resultaat van een ontwerp dat gericht is op efficiŽntie, duurzaamheid, veiligheid en chauffeurscomfort. Voortbouwend op de ervaring met de XF-serie begon het project vanaf een blanco vel. De met 160 mm verlengde cabine aan de voorzijde en 330 mm aan de achterzijde, in combinatie met een 3 graden hellende voorruit en een zorgvuldige studie van de luchtstroom, heeft geresulteerd in een verbeterde luchtweerstand ten gunste van Cx die met 19% is verminderd.

Over veiligheid gesproken: het glasoppervlak van de voorruit is met 33% toegenomen en dat van de zijruiten met 15%, samen met de innovatieve lijn van het Vision-dashboard dat wordt gekenmerkt door zijn elegante helling naar de voorruit toe. De Corner View (in plaats van de buitenspiegel en de trottoirspiegel), het digitale spiegelsysteem (camera's met opklapbare armen), maar ook de Vision Door (het raam in het portier aan de passagierszijde) helpen nieuwe normen te stellen op het gebied van direct zicht en leggen de lat voor veiligheid hoger.

Mercedes-Benz E Actros

Distributiecategorie: Mercedes-Benz eActros

De allereerste door Mercedes-Benz ontwikkelde elektrische vrachtwagen is verkrijgbaar in twee versies, met 3 of 4 batterijmodules, elk met een geÔnstalleerd vermogen van 112 kWh. Dit betekent 336 of 448 kWh batterijen, die de eActros een bereik vůůr het opladen geven van maximaal 300 en maximaal 400 km. De vrachtwagen beschikt over een echt technologisch pluspunt dat zijn ontwerp onderscheidt als native electric. Het voertuig heeft een geŽlektrificeerde achteras met twee motoren met een piekvermogen van 400 kW en een continu vermogen van 330 kW in combinatie met een transmissie met twee versnellingen.

Mercedes-Benz

Deze oplossingen, gecombineerd met de traditionele kenmerken van de Actros - robuustheid, betrouwbaarheid, functionaliteit, ergonomie en comfort - maken van de eActros een echte leider onder de e-trucks. Niet in de laatste plaats worden duurzaamheid en een superieur comfortniveau in dit geval ook gegarandeerd door de afwezigheid in de cabine van enige galm of hinderlijk geluid. Tot slot vult de eActros, als traditie in de filosofie en geschiedenis van de fabrikant uit Stuttgart, een rijke uitrusting van ADAS aan ten behoeve van hogere veiligheidsnormen.

Ford E-transit

Bestelwagen categorie: Ford E-Transit

Ford E-Transit vertrekt vanuit een zeer solide basis, aangezien de Transit de standaard van het merk Blue Oval in de bedrijfsvoertuigensector heeft bepaald en zelf een icoon en een benchmark is geworden. Vandaag heeft Ford de robuustheid, betrouwbaarheid en veelzijdigheid van een uitstekend gestructureerd gamma vertaald naar de elektrische versie van zijn bestseller.

Ford E-transit

Geproduceerd in de fabriek in Kocaeli, Turkije - waar, niet verrassend, 100% van de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen - is de E-Transit zeker het vlaggenschip van Ford Pro, een wereldwijd merk dat zich richt op klanten van bedrijfsvoertuigen. De Ford E-Transit is een elektrische motor met achterwielaandrijving en 68 kWh lithium-ionbatterijen. Er zijn twee vermogens (184 en 269 pk), drie lengtes (van 5.531 tot 6.707 mm), twee dakhoogtes (gemiddeld en hoog) en in totaal 25 verschillende versies. In alle gevallen rijk uitgerust en met een geclaimde actieradius tot 317 km.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS