Autosport NL • Formule BRL

Dick Freebird onder indruk van Formule BRL: "Dit smaakt naar meer"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 augustus 2008 09:03 • Print artikel

ASSEN – Normaal racet Dick Freebird in een auto met een dakje. Maar afgelopen weekend tijdens de Rizla Racing Day op Assen maakte de Rosmalenaar zijn debuut in een single-seater. Met twee vijfde plaatsen hield Freebird zich in de Formule BRL uitstekend staande. "Een prachtige ervaring", stelde de 22-jarige coureur tevreden. "Zeker de tweede race in de regen was zeer uitdagend."

Dick Freebird racet al enkele jaren in de Benelux Racing League (BRL). Deze ‘dichte’ auto’s krijgen volgend jaar waarschijnlijk een ‘broertje’ in de vorm van een open single-seater. BRL-organisator Harry Maessen wilde zijn nieuwe racewagen graag aan rijders en publiek presenteren, dus liet hij deze Formule BRL-bolide afgelopen weekeinde in Assen een tweetal demonstratiewedstrijden rijden. Dick Freebird was één van de twaalf uitgenodigde coureurs.

Onder de indruk
In tegenstelling tot veel van zijn collega-rijders had Dick Freebird nog nooit in een echte formule-wagen geracet. De Brabander was van meet af aan onder de indruk van het potentieel van de vierwieler. "Ten eerste gaat de Formule BRL een stuk harder dan de BRL V6", zei Freebird na afloop. "Bovendien heb je met een dergelijke wagen veel meer grip."

Eerste race
Voor de eerste race, op zaterdag 2 augustus, kregen de deelnemers twee vrije trainingen om te wennen aan de Formule BRL. "Vervolgens werd door middel van loting de startvolgorde voor de openingsmanche bepaald. Ik mocht van de twaalf deelnemers als zevende vertrekken", meldde Freebird, die onder meer moest opboksen tegen sterke rijders als Ricardo van der Ende en regerend Formule Ford-kampioen Francesco Pastorelli. "Ik kon lekker meekomen en finishte uiteindelijk als vijfde."

Tweede manche
Vlak voor de start van de tweede heat, op zondag, begon het te regenen. "We stonden al op de grid, waardoor we op het laatste moment de slicks hebben vervangen voor regenbanden", zei Freebird. "Vlak na het begin spinde de leider al van de baan. Ik kon goed gebruik maken van die situatie, waardoor ik opklom van plek vijf naar twee. Nadat een paar snelle regenrijders als Henry Zumbrink en Nelson van der Pol mij hadden ingehaald, kon ik later wederom goed profiteren toen er voor mij een paar bolides van de baan raakten. Ik kwam er goed tussendoor en lag wederom op P2. Helaas heb ik in de slotfase iets teveel geprobeerd en ging ikzelf ook in de rondte. Gelukkig kon ik de wagen aan de praat houden en ben ik wederom als vijfde gefinisht. Al met al heb ik heel veel geleerd dit weekend. Dit avontuur smaakt zeker naar meer."

Volgende races
Komend weekend komt Dick Freebird al weer in actie. Tijdens de Master of Formula 3 op het circuit van het Belgische Zolder staan de zevende en achtste race van de Benelux Racing League V6 op het programma.

Uitslag Formule BRL, race 1: 1. Henk Vuik, 12 ronden in 25:42.031, 2. Thomas Hylkema, op 0.547, 3. Barry Maessen, op 8.477, 5. Dick Freebird, op 14.632. Uitslag race 2: 1. Nelson van der Pol, 11 ronden in 25:51.997, 2. Henry Zumbrink, op 5.274 seconden, 3. Henk Vuik, op 9.112, 5. Dick Freebird, op 32.001.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS