Autosport Internationiaal Singleseaters • Champ Car

De 1997 IRL True Value 500: Luyendijk won, maar kreeg geen prijs + VIDEO

Uitgegeven door Dirk Kempen • 23 maart 2015 17:15

Het jaar is 1997 en de Indy Racing League staat nog in de kinderschoenen. Arie Luyendijk had net zijn tweede Indy 500 gewonnen en het veld maakte zich klaar voor de True Value 500 op Texas Motor Speedway. De finish van deze race was zeer controversieel en had grote gevolgen voor de toekomst van de Indy Racing League.

In 1996-1997 reed de Indy Racing League haar eerste volledige seizoen. De uiterst snelle Texas Motor Speedway was daarnaast nieuw op de kalender. De snelle Amerikaanse raceklasse kende haar eigen kwalificatie systeem. Een coureur moest twee ronden zo snel mogelijk rijden en daarna een pitstop maken, na de pitstop stopte de klok. Deze pitstop bleek tijdens de kwalificatie de scherprechter te zijn. Coureurs zoals Billy Boat en Eliseo Salazar kwalificeerde hierdoor achteraan. Tony Stewart veroverde de pole position. Arie Luyendijk kwalificeerde zich als elfde.

Voor A.J. Foyt en zijn team was de druk om te presteren erg hoog. Foyt is een geboren Texaan en zijn coureurs, Billy Boat en Davey Hamilton, moesten goed presteren om zijn bijnaam "Super Tex" hoog te houden. Dit werd een zware taak, Boat startte de race als 21ste en Hamilton startte de race vanaf plaats negen. Gedurende de race hadden veel coureurs motorproblemen. Marco Greco was de eerste coureur die uitviel met een geplofte motor, maar er volgden er veel meer. Tegen het einde van de race waren er nog slechts zestien van de 26 gestarte coureurs over. Vooraan reed de als eerste gestarte Tony Stewart. Er kwamen donkere wolken aan de horizon van Stewart nadat bleek dat de motor van zijn teamgenoot, Robbie Buhl, was opgeblazen. Dit zorgde voor de laatste neutralisatie van de race.

Na de neutralisatie en de laatste pitstops was de 500 mijl race een sprintrace over 38 ronden geworden. Bij de herstart was er bijna een catastrofaal ongeluk. Achterblijver Tryce Carlson kwam uit de pits en reed in de weg van Tony Stewart en de als tweede rijdende Billy Boat. Arie Luyendijk, opgeklommen naar de vierde plaats, kon Carlson ternauwernood ontwijken. Luyendijk reed op de vierde plaats maar lag volgens de tijdwaarneming één ronde achter op Stewart, Boat en de als derde rijdende Davey Hamilton. De oudste coureur, Luyendijk, haalde al snel de jongste coureur, Stewart, in om weer in dezelfde ronde te rijden. Met nog tien ronden te gaan gaf de tijdwaarneming aan dat Stewart aan de leiding ging, voor Boat en dat Davey Hamilton volgde op één ronde achterstand. Arie Luyendijk had een achterstand van maar liefst twee ronden op Tony Stewart.

Met nog twee ronden te gaan sloeg het noodlot toe voor Tony Stewart, ook zijn motor begaf het. De eerste overwinning in de IRL voor Tony Stewart en Team Menard ging letterlijk in rook op. Billy Boat nam de leiding in de race over en tot vreugde van teambaas A.J. Foyt reden zijn twee coureurs vooraan. De race werd afgevlagd onder de gele vlag met Billy Boat, Davey Hamilton en Arie Luyendijk als top drie.

Billy Boat werd gehuldigd als racewinnaar. Een woedende Arie Luyendijk kwam op het podium afgestormd. Luyendijk wilde duidelijk maken dat hij de winnaar was van de race en niet Billy Boat. A.J. Foyt pikte dit niet en gaf de Nederlander een klap. Ironisch genoeg duwde de Amerikaanse teambaas de Nederlander in een plantsoen met tulpen. Luyendijk diende een klacht in over de uitslag van de race waarna er opnieuw naar de race werd gekeken. Uiteindelijk bleek dat de tijdwaarneming niet goed werkte en bij enkele coureurs, waaronder Luyendijk, niet had geregistreerd dat ze de start/finish gepasseerd waren tijdens de eerste pitstops. Hierdoor kwam naar voren dat Luyendijk twee ronden extra had gereden! Luyendijk werd een dag later als winnaar van de race uitgeroepen.

A.J. Foyt was zo gefrustreerd met de aangepaste uitslag dat hij weigerde de trofee aan Luyendijk te geven. De United States Automobile Club (USAC) was het overkoepelend orgaan van de IRL en verantwoordelijk voor de tijdwaarneming. Na deze race werd het contract tussen de USAC en IRL ontbonden waarna de IRL zelfstandig verder ging. Luyendijk schreef geschiedenis, hij was de eerste coureur in de IRL die twee achtereenvolgende races won.

In de onderstaande video is het korte gevecht tussen Luyendijk en Foyt te zien. Om de volledige race terug te kijken klik HIER.