Autosport BE • BTCS

De 12u van Spa in 12 vragen!

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 14 juni 2011 15:34

De 12 Uur van Spa, die nu zaterdag verreden wordt, is het hoogtepunt van de Belgian Touring Car Series 2011. We gaan dieper in op deze editie 2011 en doen dat in twaalf vragen:

1. Hoeveel deelnemers zijn er? 53 teams staan op de deelnemerslijst, naast de gewone deelnemers van de Belgian Touring Car Series, zijn er heel wat gasten die op de wedstrijd afkomen.

2. Waar komen ze vandaan? Uiteraard zijn er heel wat Belgen, dat spreekt voor zich. Acht andere nationaliteiten vinden we ook terug op de piste: Australiërs, Denen, Fransen, Engelsen, Duitsers, Nederlanders, Luxemburgers en Italianen. Er zijn ook heel wat rijders met een Monegaskische licentie

3. Welke wagens zien we aan de start? 16 silhouetten in de klassen S1 en S2, er zijn ook 37 toerwagens, in de klassen T2, T3, T3S (voorbehouden aan SEAT Leon Supercopa) en T4. Noteren we ook de Renault Mégane Trophy van Desbruères-Desbruères-de Sordi in de Guest klasse.

4. Wie zijn de favorieten? A priori zal de strijd om de zege een gevecht zijn tussen Bouvy-Kelders-Horion (Renault Mégane), Lémeret-Mondron-Schroyen (Renault Mégane), Radermecker-van de Poele-Verdonck (Volvo S60 Silhouette), Stéveny-de Radiguès-Lefort (KIA Pro_Ceed Silhouette) en Thiry-Moonens-Redant (Jaguar XJR Silhouette).

5. En de outsiders? Dan zouden we de Silhouette van Richard-Viron-Bordet (Renault Mégane) en de snelle T3’s van Qvick-Vanbellingen-Maes (BMW M3 WTCC) en Piron-Rosoux-Duez (SEAT Leon WTCC) naar voor kunnen schuiven.

6. En de ereplaatsen, voor wie zijn die? Naast Maillet-Dubois-De Keijser (Audi A4 Silhouette), Franchi-Vannerum (Jaguar X-Type Silhouette) en Rose-Leemhuis (Holden Commodore), moeten we zeker rekening houden met de tenoren in klasse S2, zoals Fumal-Servais-Contre en Poitevineau-Roy-Haddouche (GC10), of nog Bignalet-Arbaud-Orgeval-Du Passage, van de Poele-Vandenabeele-Nelissen Grade en Lequeux-Ueberecken-Mélotte (Touring Cup). Opgepast ook met Beliën-Cuyvers (BMW 120d) en vooral Latinne-Wauters-Vanthoor en Gosselin-Smits-Choque (VW Scirocco) die met . hun regelmaat ver kunnen komen?

7. Welke wagens zien we buiten de reguliere deelnemers? De Holden Commodore van de Australiër Mel Rose komt terug en wil na zijn opgave van 2009 tot het einde doorgaan. Na Spa blijven ze in de regio voor de 24 Uur van de Nürburgring. Ze hebben het wel niet voor onze regenbuien... we zien ook nog eens de Audi A4 Silhouette met het trio Maillet-Dubois-De Keijser, voor de tweede maal na 2010 en uiteraard won deze wagen in 2009, maar dan met Goossens-De Crem-Schroyen. Er is ook de Roadster, eveneens van de troepen van Franz Dubois met als rijders Benoît De Keijser en Christophe de Fierlant. Ook is het de eerste maal dat we de BMW M3 van het Deense team Karamba in ons land aan het werk zien

8. Wat zijn de andere aantrekkingspolen van deze wedstrijd? Het publiek zal oog hebben voor heel wat gevechten: de gevechten tussen de diverse SEAT Leon Supercopa en alle teams (Spork, Astur Car, Signa, Allure Team-Groupe Circus, CB Racing, Denospi, Traxx, Delahaye et Strategic Transport) geloven in hun kansen. We volgen ook met interesse de match tussen Renault en Honda in T2, waarbij de twee Honda Civic van Surinx Racing het tegen zes Renault Clio opnemen (in tegenstelling tot het enige exemplaar van team Allure dat het hele seizoen afwerkt).

9. Welk merk heeft het meeste wagens aan de start? SEAT wint met dertien eenheden (een Leon WTCC, een Toledo en elf (!)Leon Supercopa). Dan komt BMW met twaalf wagens: van de 1 Reeks met M3 motor over de M3 ex-WTCC,120d, de 130i, de M3 V8 tot de M3 E92). Brons is voor Renault (vier Mégane en zes Clio).

10. Hoe ziet het kampioenschap eruit voor de 12 Uur van Spa? Na vier manches, zien we twee teams vooraan met 64 punten: Stéveny-de Radiguès (KIA) en Bouvy-Kelders (Renault). Ze gaan Lémeret-Mondron (Renault - 51), Qvick-Vanbellingen (BMW - 45), Radermecker-van de Poele (Volvo - 40), Latinne-Wauters (VW - 39) en Richard-Viron (Renault - 34) vooraf. Opgepast er zijn tijdens de 12 Uur dubbele punten te verdien, met halve punten na 3 en 6 uur en de volle buit na 12 uur.

11. Hoe ziet de timing voor de 12 Uur eruit? Alle chronoritten zijn op vrijdag. Na 45 minuten vrije trainingen(10u00-10u45), zijn er twee kwalificatiesessies van een uur (11u35-12u35 en 14u45-15u45). De warm-up van 45 minuten vindt ook op vrijdag plaats (18u15-19u00), terwijl de start van de 12 Uur om 14u30 op zaterdag gegeven wordt, na een handtekeningsessie om 11u15 en de startprocedure vanaf 13u20.

12. Wat staat er nog op het programma? Drie wedstrijden van de Legends Cars Cup, met de eerste op vrijdag (16h05-16h45) en twee op zaterdag (09u00-09u20 en 12u55-13u15). De derde manche van de Belcar Endurance Championship is het hoogtepunt van hetprogramma voor de 12 Uur (zaterdag, 09u40-12u40) met een gevecht tussen Porsche, Audi, Mercedes, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari en BMW.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS