Autosport BE • Formule Renault 1600

Cox en Dolby winnen FR 1.6 races in Spa

Uitgegeven door Stijn Vermeulen • 11 juni 2006 14:11

De twee wedstrijden van de Formula Renault 1.6 in het voorprogramma van de twaalf uur van Spa werden in zomerse weersomstandigheden verreden. De Fransman Pierre Combot mocht bij de eerste wedstrijd vanop pole vertrekken en kwam na een perfecte start als de rechte lijn naar Combes opgestormd. Achter hem werd de Brit Craig Dolby gevolgd door Niels Cox en Jamie Smets, die in de start Ludovic Sougnez te pakken had genomen.

Al snel trok Craig Dolby ten aanval en passeerde hij de rijder van Thierry Boutsen Racing. Die was echter vast van plan om zijn leidersplaats terug te pakken. Net op dat moment kwam echter de Safety Car voorrijden, omdat de gecrashte eenzitter van Siso Cunill moest worden geruimd.

Toen de Safety Car opnieuw de pitlane kwam ingereden bleven er slechts vier van de twintig reglementaire minuten over. Maxime Martin trachtte nog zoveel mogelijk plaatsjes te winnen (hij was pas als negende vertrokken), maar vooraan ging de strijd tussen Combot en Dolby door tot de laatste ronde. In Combes gingen beiden te laat in de ankers. De Brit koos het gras waardoor hij werd gepasseerd door Niels Cox, Combot sneed de chicane af. De Fransman werd aan de finish bedacht met een tijdstraf van dertig seconden, waardoor Jamie Smets zijn eerste podium kon veroveren, net voor Julien Schroyen en Maxime Martin.

Niels Cox tekende dus voor zijn eerste zege in Formula Renault 1.6 en won uiteraard ook de Renault Stars Challenge. “Ik had wel gedacht dat er zich iets zou voordoen tussen Dolby en Combot. Ik lag stevig op de derde plaats en vanaf de deur voor mij openging, heb ik de mogelijkheid met beide handen gegrepen.”

Craig Dolby had gemengde gevoelens: tevreden over de tweede plaats, teleurgesteld omdat hij de zege had gemist. “Voor het kampioenschap is dit een uitstekend resultaat. De strijd met Pierre was spannend, maar sportief. We gingen zij aan zij naar Combes. Ik remde te laat, hij nog meer. Ik wou Cox zeker niet hinderen, want ik wist dat ik dan een straf zou oplopen.”

Jamie Smets, voor het eerst sinds het begin van het seizoen in goeden doen, wist zich in de strijd vooraan te mengen. De laureaat van de RACB Formula Renault Academy veroverde in Francorchamps zijn eerste podium. “Ik heb mijn seizoensstart gemist omdat ik niet genoeg ervaring had. Sindsdien heb ik met Marc Goossens Motorsport wat tests afgewerkt en voel ik me veel beter achter het stuur.”

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS