Autosport NL • Autosport NL Diversen

Coureur Tom van der Zwet laat zich niet stoppen door de coronacrisis en maakt direct indruk bij rentree achter het stuur

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2020 00:16 • Print artikel

ZANDVOORT – Door het coronavirus had Tom van der Zwet dit seizoen nog geen meters kunnen maken in een raceauto, maar onlangs was het dan eindelijk zover. De twintigjarige coureur uit Wassenaar kroop in Zandvoort weer achter het stuur van zijn vertrouwde BMW M 240i. Tijdens de eerste testdag sinds de corona-uitbraak in Nederland reed hij op het vernieuwde duinencircuit naar een persoonlijk snelste tijd. Nota bene op oude banden.

Tom van der Zwet kampioen BMW M 240i 2019

Die persoonlijke snelste tijd was een knappe 1.49,8. Een lekkere comeback dus voor Tom. Hij deed dan ook tevreden zijn verhaal. “Het was de eerste testdag van het seizoen voor mij. Het idee was weer meters te kunnen maken. Dat is echt goed gegaan. Ik heb me uitstekend vermaakt!”

Een voor de hand liggende vraag was hoe de rijder van topteam Dayvtec de nieuwe kombochten op het fameuze circuit had ervaren. “Ik vind ze wel leuk. Vooral de Laatste bocht is echt leuk”, zei hij enthousiast. “Het geeft een extra kick. De bocht was al vol gas en nu kun je er nog beter vol gas.”

Autocoureur Tom van der Zwet BMW M 240i

Hoewel de vernieuwde staat van het circuit pas onlangs is opgeleverd, had de baan veel grip, had Tom, die vorig jaar in de Special+ klasse kampioen werd van de DRDO, ervaren. “Er lag wel aardig wat grind op de baan, maar de grip was toch goed.” Zo kon hij zonder probleem eindelijk weer meters maken. In oktober vorig jaar had hij met de prestigieuze BMW immers voor het laatst op snelheid gereden.

De testsessie met in totaal veertig auto’s begon voor Tom wat stroef. In de eerste twintig minuten was er een aantal keer een code rood, had hij veel met verkeer te maken en als gevolg daarvan kwam hij niet goed in zijn ritme.

Daarna werd het gauw beter. Tom was weldra in staat de limiet van de auto op te zoeken. “Ik reed op het randje van de grip en daarmee gingen de rondetijden mooi omlaag.” Toch was dat voor hem niet het belangrijkst. “Ik moest echt weer gaan rijden. Je moet tenslotte scherp blijven als coureur.”

Daarom was hij maar wat blij dat de maatregelen tegen de coronacrisis onlangs zijn versoepeld. Dat maakte de testdag in Zandvoort mogelijk en zo kon Tom dus eindelijk weer achter het stuur van een raceauto kruipen. Of het dit seizoen nog van echt racen komt, wist hij niet. “Ik hoop dat dit jaar nog een race van de Supercar Challenge wordt gehouden. Maar dat is nog onzeker.”

Podium Tom van der Zwet met Cor Euser

Een definitief programma voor dit jaar had Tom overigens nog niet voordat de coronacrisis uitbrak. “Ik was bezig met sponsors toen de coronacrisis begon. Daardoor is dat op pauze gezet en had ik nog geen idee wat ik dit jaar zou gaan doen.”

In de tussentijd doet hij er alles aan om fit te blijven. “Krachttraining en cardio zijn erg belangrijk”, weet hij. “En ik ben vorige week zaterdag weer gaan karten in Berghem” Daarnaast heeft hij thuis een simulator waar hij dagelijks vele uren op racet. Alles is bij hem altijd op het racen gericht.

Binnenkort zit Tom weer in een raceauto. Ditmaal in een Seat Cupra. “Ik ga helpen bij het maken van de afstelling van de auto. En het is voor mij natuurlijk een mooie training.” Want hoewel de coronacrisis Tom zijn plannen voor raceseizoen 2020 volledig heeft veranderd, blijft hij op en top gemotiveerd. “We zijn druk bezig met de plannen voor volgend jaar. Ik wil in 2021 de Supercar Challenge gaan rijden!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS