Formule 1

Catawiki viert 70 jaar Formule 1: Sport Memorabilia van Michael Schumacher tot Max Verstappen

Uitgegeven door Johan Vis • 23 mei 2020 11:01

De iconische Formule 1 vierde onlangs zijn 70-jarig bestaan. Om dit historische evenement te eren organiseert Catawiki - het meest bezochte, door experts samengestelde online verkoopplatform in Europa voor verzamelobjecten, oldtimers en meer - een reeks speciale veilingen. Veilingen van memorabilia zijn populairder dan ooit en ook voor deze speciale gebeurtenis gaan er vanaf meerdere F1-gerelateerde items onder de hamer.

Max Verstappen helm

Zoals fans weten heeft de Formule 1 een lange geschiedenis. Expert Sport Memorabilia bij Catawiki Marc Jans zegt: “70 jaar geleden was de Britse Grand Prix op Silverstone de eerste officiële Formule 1-race voor het wereldkampioenschap. Vorig jaar heeft de F1 zijn 1000e race op het circuit van Shanghai gevierd.”

Meerdere sportevenementen zijn inmiddels geannuleerd als gevolg van de COVID-19-crisis en gepassioneerde sportliefhebbers bieden steeds vaker op memorabilia op Catawiki. Ten opzichte van maart steeg het aantal biedingen in deze categorie in april met 29% en het aantal unieke bieders met 25,8%.

De themaveilingen ter ere van dit jubileum zijn: Niki Lauda Herdenking, F1 Modelauto's (15-29 mei), Exclusieve F1 Automobilia (15-27 mei) en Exclusief F1 (15-28 mei). Alle objecten die beschikbaar zijn tijdens deze veilingen zijn te zien op de website van Catawiki met de hashtag #70yearsformula1.

Voor deze themaveilingen is een reeks unieke objecten geselecteerd, zoals een replica van de Bell Snell M85-helm die door Niki Lauda persoonlijk is gesigneerd tijdens testraces op Silverstone een paar seizoenen geleden, een Max Verstappen-helm en een Verstappen-racepak uit 2017. Daarnaast gaat er een bijzonder zeldzame ongebouwde kit van de WRX Rosso Ferrari 643 schaal 1:8 onder de hamer die in het begin van de jaren ’90 is geproduceerd in Japan. Deze kit wordt als zeer zeldzaam beschouwd omdat het een van de laatste is die ooit door de Rosso-corporatie is geproduceerd voordat het bedrijf failliet ging na een brand in haar fabriek.

Catawiki heeft in het verleden al meerdere Formule 1-objecten geveild, zoals de Ferrari F1 stalen geluidsdempers, toebehorend aan de Ferrari F1 Formule F300, een originele media F1-helm gebruikt en gesigneerd door Max Verstappen tijdens het raceseizoen van 2017, een helm, gebruikt en gesigneerd door Michael Schumacher, een gesigneerde officiële replica van de helm van Lewis Hamilton, racehandschoenen gedragen en gesigneerd door de drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna da Silva, en een Renault R29-Motorkap van de Formule 1-auto die Fernando Alonso bestuurde in 2009.

Marc Jans: “De categorie Sport Memorabilia groeit elk jaar in termen van bieders per veiling. Zo zagen we in 2019 een groei van 28% ten opzichte van 2018. Catawiki is in 2013 begonnen met het organiseren van sportmemorabilia-veilingen; sindsdien zijn er meer dan 37,5 duizend items geveild aan sportliefhebbers. Wij zijn blij te kunnen aankondigen dat we binnenkort weer enkele parels in deze categorie mogen aanbieden. Een voorbeeld hiervan is de gele helm van Verstappen die hij tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2018 droeg. Deze helm heeft zijn speciale gele kleur te danken aan Jumbo – één van zijn persoonlijke sponsors.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS