Autosport BE • Bravo Historic Championship

CCB Motorsport overwint zinderende hitte in Ardennen

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 5 juli 2010 16:02

GIESSENLANDEN / SPA (B) – Het Team KIA Van Muijlwijk – CCB Motorsport heeft op het Belgische circuit Spa-Francorchamps in de zinderende hitte hun eerste races van het seizoen verreden. Tijdens het evenement Spa Summer Classic kwam het team voor het eerst met drie auto’s in het Belgian Historic Championship in actie. Coureurs Maurice Visser en Pieter van Muijlwijk uit de gemeente Giessenlanden kregen gezelschap van Stéphane Rion, die zijn Lotus Europa aan het team toevertrouwde. Het drietal overwon de problemen die de hitte met zich meebracht en kwam na twee sterke inhaalraces uit op een prima klassering.

Maurice Visser in actie met de Hillman Avenger Tiger

De kwalificatie vond op vrijdag onder zeer hoge temperaturen plaats. Niet alleen voor de coureurs was dit minder aangenaam, ook de auto’s hadden hieronder te lijden. Door de hitte blies Van Muijlwijk zijn koppakking eruit, kende Rion diverse oververhittingsproblemen en begaf de experimentele versnellingsbak van Visser het. Druk sleutelwerk kwam er aan te pas om de auto’s te prepareren voor de eerste wedstrijd op zaterdag.

Nadat de problemen vakkundig waren opgelost, verheugden de drie rijders zich op twee inhaalraces. De Lotus Europa van Rion had nog geen enkele wedstrijdmeter gereden, maar was goed geprepareerd om de races uit te rijden. Rion maakte ondanks een slippende koppeling in de eerste wedstrijd acht plaatsen goed en steeg er nog eens vier in de afsluitende race op zondag. Hierdoor werd de Fransman netjes als zestiende in zijn divisie geklasseerd.

Stéphane Rion met de Lotus Europa

Van Muijlwijk ging in de eerste wedstrijd als de brandweer. Rijdend met de Talbot Sunbeam maakte hij in de eerste manche maar liefst twaalf plaatsen goed. In de tweede race beleefde de coureur een spannend moment. Bij een uitrempoging op een tegenstander schoot Pieter op hoge snelheid rechtdoor in de bocht Les Combes. Gelukkig hield hij zijn bolide uit de bandenmuur en kon hij zonder problemen zijn weg vervolgen.

De Hillman Avenger Tiger van Visser schoot in de eerste race ook uit de startblokken en na diverse gevechten met onder meer een Jaguar XJS, TVR Vixen 2500 en een Peugeot 205 GTI, had Visser in totaal acht posities goedgemaakt en werd hij als negende in zijn divisie geklasseerd. In de tweede race werd nog één positie winst geboekt. Dit hadden er meer kunnen zijn als de start minder chaotisch zou zijn verlopen. De wedstrijdleiding besloot de start op het laatste moment af te breken. Maar doordat de marshals langs de baan met groene vlaggen zwaaiden, gingen enkele coureurs alvast van start. En deze actie werd niet bestraft.

Pieter van Muijlwijk met de Talbot Sunbeam

Al met al kan teameigenaar Maurice Visser met groot genoegen terugkijken op het eerste raceweekend van het seizoen. “De Lotus van Stéphane had nog nauwelijks gereden en ondanks een slippende koppeling heeft hij het goed gedaan”, vertelde Visser. “Ook Pieter ging als de brandweer en beleefde een spannend moment in Les Combes. Gelukkig kreeg hij de auto weer op het asfalt. Mijn race was fantastisch. Van te voren had ik bedacht welke auto’s ik wilde inhalen en dat is me gelukt. In de tweede race ging mijn spruitstuk kapot en dat kostte mij vermogen. Maar ik kon de race uitrijden en ik had verwacht dat de drie coureurs die mij bij de start inhaalden een straf zouden krijgen. Maar dat gebeurde jammer genoeg niet.”

Ondanks de hitte kwamen de drie auto’s aan de finish en dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen. “Met bijna zestig deelnemers was dit een mooi evenement. En we hebben gezien dat de kwaliteit van het deelnemersveld is gestegen. Wij waren zo’n vijf tot zes seconden per ronde sneller dan vorig jaar, maar ook de tegenstanders hebben niet stilgezeten”, zei Visser. “We horen bij de groep van de snelste jongens, maar die was dit weekend een stuk groter dan normaal. Misschien dat de grote groep Engelsen er tijdens het volgende evenement niet bij is. Dan denk ik dat een topvijfklassering mogelijk is. Een aantal concurrenten uitten na de wedstrijd hun verbazing dat ik met mijn auto met vier versnellingen gemakkelijk een 200 pk sterke Peugeot 205 GTI voorbij reed.”

Team KIA Van Muijlwijk CCB Motorsport

De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 21 augustus als het team in actie komt in het voorprogramma van de 24 uursrace van Circuit Zolder in België.

Foto's: Motorsportsmediaservice.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS