Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

6 Uur van Spa 'achter gesloten deuren'?: "We wachten, zoals mensen overal, op meer details"

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 april 2020 13:55 • Print artikel

Niet alleen Nederland, maar ook België heeft de grootschalige evenementen tot 1 september van dit jaar verboden. Dat betekent dat het FIA World Endurance Championship in een lastige positie zit. De 6 uur van Spa was verschoven van eind april naar augustus. Mocht de race doorgaan, dan betekent dit dat deze 'achter gesloten deuren' plaatsvindt. FIA WEC-directeur Gerard Neveu laat nu doorschemeren dat het een mogelijkheid is waar rekening mee gehouden wordt.

Spa Francorchamps Eau Rouge

“Op dit moment is het te vroeg om te zeggen dat we alle mogelijkheden hebben overwogen”, zegt Neveu tegenover Endurance-Info. “Als we deze zomer achter gesloten deuren rijden, in het WEC alsmede de ELMS, gaan we dat doen. We geloven dat we elke mogelijkheid beschikbaar voor ons moeten benutten, om te verzekeren dat onze teams deze zomer zolang de veiligheid van de deelnemers is gegarandeerd, kunnen racen.”

Le Mans dat onder de verantwoordelijkheid van de ACO valt, heeft nog niet gesproken over de mogelijkheid van een race achter gesloten deuren. Neveu zegt dat dit nog kan veranderen, afhankelijk van de beperkingen die door de Franse overheid worden opgelegd.

“Op het moment moeten we nederig zijn”, zegt de WEC-directeur. “We wachten, zoals mensen overal, op meer details over de beperkte exit strategie en alleen dan weten we exact hoe we deze zomer onze evenementen kunnen houden. Het meest belangrijke element is natuurlijk dat iedereen veilig blijft, gezond en thuis komt.”

Een gezamenlijk evenement van het WEC en de ELMS wordt door de Fransman uitgesloten, vanwege de afmetingen van de pitboxen en de pitstraat. Er gingen geruchten rond van een gezamenlijk evenement, door het gebruiken van de twee pitsstraten. “We hebben de mogelijkheid met het team natuurlijk op het circuit van Spa bestudeerd, maar gezien de karakteristieken van het circuit, was die propositie niet mogelijk”, aldus Neveu. “Logistiek is het onmogelijk om deze twee evenementen in hetzelfde weekend te houden, omdat de paddock gebieden en vooral de endurance pitsstraat (de oude pits en pitgebouwen, red.) te klein zijn om de ELMS LMP2- en LMP3-auto’s te accommoderen. Hoewel, ze gaan wel twee weekenden achter elkaar rijden, zodat deelnemers en betrokken partners in de twee kampioenschappen hun middelen kunnen consolideren voor twee afzonderlijke races. Het belangrijkste punt is dat het combineren van deze twee belangrijke paddocks lastig zijn samen te voegen in het evenement van een race 'achter gesloten deuren'.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS