Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Zege Ford, Ferrari pakt titel bij fabrikanten in GT-Pro, 50ste overwinning voor Aston Martin + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 november 2017 15:51

Ford heeft de GTE-Pro in Shanghai meetellend voor het FIA World Endurance Championship gewonnen. Daarmee behaalden Harry Tincknell en Andy Priaulx alweer hun tweede overwinning bij het team van Chip Ganassi. Het tweetal verkleinde daarmee het gat in de stand voor het wereldkampioenschap bij de GT-coureurs. Ferrari legde in Shanghai beslag op de fabrikantentitel met de derde plaats. In de GTE-Am klasse pakte Aston Martin de overwinning, de vijftigste alweer!

Aston martin

Tincknell had in de slotfase nog een stevig gevecht met Richard Lietz in de Porsche 911 RSR. De Porsche vocht overigens de gehele wedstrijd met de twee Fords. Priaulx nam halverwege de race de eerste plek over door de teamgenoot van Lietz, Fred Makowiecki in te halen. Stefan Mücke, in de andere Ford, had daarvoor aan de leiding gelegen, maar kon deze niet vasthouden. Lietz verloor tijd door een aanvaring met de Toyota TS050 Hybrid van Jose Maria Lopez. Het zorgde voor een lekke band aan de Porsche 911 RSR. Waardoor hij de pit in moest en de rest van het veld volgde, ondertussen bleef Tincknell in de Ford buiten. De Amerikaanse bolide maakte een late pitstop en kwam slechts 10 seconden voor Lietz op de baan. Alessandro Pierre Guidi en James Calado waren derde op het podium met de Ferrari 488 GTE. De derde plek van de AF Corse-coureurs was voldoende om de fabrikantentitel voor het merk uit Maranello te pakken. Oliver Pla en Mücke in de tweede Ford, kwamen uiteindelijk als vierde over de finish. Nicki Thiim en Marco Sorenson die van pole position vertrokken kwamen niet verder dan plek 5.

In de GTE-Am pakte Aston Martin de overwinning. Het betekende een mooi feestje voor het Britse merk, want het was de 50e overwinning sinds de oprichting van het team in 2004. Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda haalde de winst voor Aston Martin Racing binnen. Het team leidde de race van start tot finish. Porsche-coureurs Ben Barker, Kahled Al Qubaisi en Nick Foster profiteerde van een incident vroeg in de race, waar de Spirit of Race en Clearwater Racing Ferraris bij betrokken waren.