Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Komend weekend alweer de tweede ronde van 2024 met de FIA WEC 6 Hours of Imola + DEELNEMERSLIJST

Uitgegeven door Peter Vader • 17 april 2024 15:15

De tweede ronde van het FIA WEC – de 6 Hours of Imola – gaat komend weekend (19-21 april) van start terwijl de serie zijn debuut maakt op het iconische Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië. Ondanks dat er nog nooit een ronde van het WEC werd georganiseerd, is Imola geen onbekende in de enduranceraces: precies 50 jaar geleden, in 1974, werd er de 1000 km van Imola georganiseerd. Vervolgens was het circuit van 2013 tot 2016, en in 2022, gastheer van een ronde van de European Le Mans Series, die er in juli terugkeert.

FIA WEC 6 Hours of Imola Porsche Hypercar Foto 1


14 fabrikanten, 37 auto's, 110 coureurs
Met 14 fabrikanten (Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota), 37 auto's (19 Hypercars; 18 LMGT3-inzendingen) en een met sterren bezaaide deelnemerslijst bestaande uit 110 coureurs uit 28 verschillende landen, beleeft het WEC werkelijk een nieuw gouden tijdperk. Imola markeert ook het eerste evenement voor de geheel nieuwe 2024 9X8 Hypercar van Peugeot TotalEnergies met radicale aerodynamische upgrades, waaronder een achtervleugel en verschillende bandbreedtes.

Thuiswedstrijd voor de Italianen
Op de deelnemerslijst voor Imola staan verschillende Italiaanse teams en coureurs die de thuisfans kunnen aanmoedigen, waaronder de winnaars van de 24 uur van Le Mans van vorig jaar, Ferrari, en Lamborghini en Isotta Fraschini die nieuw zijn voor 2024. In totaal zullen 12 Italiaanse coureurs deelnemen aan hun thuisrace, waaronder Antonio Giovinazzi (Ferrari AF Corse), Antonio Fuoco (Ferrari AF Corse), Mirko Bortolotti (Lamborghini Iron Lynx), Alessandro Pier Guidi (Ferrari AF Corse) en Edoardo Mortara (Lamborghini Iron Lynx). Er zullen ook grote verwachtingen zijn voor thuisheld en meervoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi, die dit seizoen zijn WEC-debuut maakt in een BMW M4 LMGT3 met Team WRT.

FIA WEC 6 Hours of Imola Porsche GT3 Foto 2


Wijzigingen deelnemersveld
In de tweede ronde van het WEC van dit jaar zijn er twee wijzigingen in de deelnemerslijst sinds de opening in Qatar vorige maand. De Nr2 -Cadillac zal slechts twee coureurs bevatten voor de Italiaanse race, waarbij de Brit Alex Lynn en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber hebben bevestigd dat ze de Cadillac V-Series R Hypercar-uitdager zullen besturen. Ten tweede ziet het Alpine Endurance Team de reservecoureur van het team Jules Gounon invallen voor vaste coureur Ferdinand Habsburg, die eind vorige maand geblesseerd raakte tijdens een test. De Fransman Gounon zal zijn eerste race rijden achter het stuur van een prototype op een circuit dat hij goed kent, nadat hij daar in 2022 een podiumplaats behaalde in GT World Challenge Europe.

Tegen de klok in
Tijdens elke rit over het 4,9 km lange circuit van Imola bereiken Hypercar-coureurs topsnelheden van 312 km/u en rijden ze 50% van de ronde met volledig geopend gaspedaal. Het tegen de klok in draaiende circuit wordt gekenmerkt door zijn unieke ouderwetse gevoel en het kijken naar Hypercars rond het 4,909 kilometer lange F1-circuit, zal een spektakel zijn om nooit te vergeten. Bovendien is Imola één van de drie circuits op de WEC-kalender van 2024 dat tegen de klok indraait. De andere twee zijn Interlagos in Sao Paulo (Brazilië) en COTA in de Verenigde Staten.

Porsche onbetwiste leider!
Tijdens de Qatar Airways Qatar 1812km van vorige maand won Porsche zowel in de Hypercar als in de LMGT3. Met de sterkte van de grid van dit jaar zal er echter geen tekort zijn aan kanshebbers die de Duitse fabrikant in Imola van plek willen verdringen. Met een heel andere circuitindeling, een race van zes uur in plaats van de tien uur die het seizoen opende en een smal circuit dat inhalen moeilijk maakt, is het Italiaanse Imola-decor klaar voor een spannende FIA WEC endurancerace!

Klik hier voor de deelnemerslijst van FIA WEC 6 Hours of Imola 2024

Tijdschema FIA WEC 6 Hours of Imola:

Vrijdag 19 april

Vrije training 1: 12:00 – 13:30

Vrije training 2: 17:15 – 18:45

Zaterdag 20 april

Vrije training 3: 11:10 – 12:10

Kwalificatie + Hyperpole: 14:45 – 15:55

Zondag 21 april

Race: 13:00 – 19:00 uur

Foto's: FIA WEC

FIA WEC 6 Hours of Imola Ferrari Foto 3Ferrari 499P

FIA WEC 6 Hours of Imola Isotta Fraschini Foto 4Isotta Fraschini Tipo6-C

FIA WEC 6 Hours of Imola Lamborghini Foto 5Lamborghini SC63

FIA WEC 6 Hours of Imola presentatie Lamborghini en Ferrari Foto 6Ter presentatie van de FIA WEC 6 Hours of Imola werd op 4 april een persconferentie gehouden in de General Aviation Terminal van de luchthaven Guglielmo Marconi in Bologna. De bijeenkomst omvatte toespraken van Frederic Lequien (CEO van de FIA WEC), Nazareno Ventola (CEO Gruppo Aeroporto di Bologna), Giammaria Manghi (hoofd van het politieke secretariaat van het presidentschap - regio Emilia-Romagna), Marco Panieri (burgemeester van Imola) en Pietro Benvenuti (algemeen directeur van Imola Circuit). Speciale gasten waren onder meer coureurs Antonio Fuoco (Ferrari AF Corse), Sarah Bovy (Iron Dames), Pierluigi Martini (winnaar van de 24 uur van Le Mans 1999) en Emanuele Pirro (vijfvoudig winnaar van Le Mans). Verschillende Italiaanse coureurs zullen deelnemen aan hun thuisrace: Antonio Giovinazzi (Ferrari AF Corse), Antonio Fuoco (Ferrari AF Corse), Mirko Bortolotti (Lamborghini Iron Lynx), Alessandro Pier Guidi (Ferrari AF Corse) en Edoardo Mortara (Lamborghini Iron Lynx) . Er zullen ook grote verwachtingen zijn voor de thuisheld en meervoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi, die dit seizoen zijn WEC-debuut maakt in een BMW M4 LMGT3 bij Team WRT. Andere bekende namen zijn onder meer Jenson Button, Robert Kubica, Nyck De Vries, Mick Schumacher, Daniil Kvyat, Sebastien Buemi, Paul Di Resta en Kamui Kobayashi. (Foto: Imola)

FIA WEC 6 Hours of Imola Foto 7

FIA WEC 6 Hours of Imola tussenstand hypercars Foto 8


FIA WEC 6 Hours of Imola tussenstand LMGT3 Foto 9


FIA WEC 6 Hours of Imola Foto 10

FIA WEC 6 Hours of Imola Foto 11



FIA_WEC_6_Hours_of_Imola_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS