Karting • KNAF

Vliegende start Milo Ligtelijn met knallende seizoensopener: "Alles loopt gestroomlijnd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 februari 2017 10:13 • Print artikel

GENK - Voor Milo Ligtelijn begon het nieuwe kartseizoen op een wel heel fraaie wijze. De vijftienjarige rijder uit Diemen won in Genk de finalerace om de KNAF Cup in de IAME X30 Senioren-klasse. Daarmee toonde hij direct aan ook dit jaar één van de sterkste rijders in de klasse te zijn. Milo heeft een druk seizoen. De snelle karter komt uit in de KNAF Cup en rijdt ook nog het Europees kampioenschap X30 bij de senioren. Daarnaast staat het WK X30 in Le Mans op het schema. De eerste horde is in ieder geval met succes genomen. Een vliegende start!

Milo Ligtelijn wint finale in Genk

“Het was mijn eerste officiële race bij de senioren dit seizoen en het is mooi om dan zo te beginnen”, glunderde Ligtelijn na afloop van de races op de Belgische piste. Dat de rijder van het PDB Racing Team in zijn Falcon-kart direct zo sterk voor de dag kwam, heeft te maken met de combinatie van drie factoren die volgens de sympathieke Noord-Hollander onontbeerlijk zijn: “Je moet veel plezier hebben in de sport, je hebt talent nodig en je moet heel veel oefenen. Als je één van die drie niet hebt, gaat het niet werken.”

Door zijn klinkende resultaat in Genk heeft hij een goed idee van waar hij ongeveer staat in de sterk bezette seniorenklasse. Daarom zet hij voor dit seizoen op een plaats in de top vijf in het eindklassement. “En een plaats in de top drie moet misschien ook wel mogelijk zijn”, zei hij. “We hebben zes races en ik heb in ieder geval alvast een overwinning te pakken.”

Zijn weekeinde in België begon al goed met zijn tweede tijd in de kwalificatie. Een resultaat waardoor hij met het nodige zelfvertrouwen aan de heats begon. Daarin werd hij achtereenvolgens tweede en vierde. Die resultaten betekenden dat hij de finale vanaf de tweede plaats, en dus op de voorste startrij, mocht beginnen. De talentvolle Diemenaar was zich er dus maar al te zeer van bewust dat hij voor de overwinning kon gaan. “Na anderhalf rondje lag ik al op de eerste plek, maar vier rondjes later kwam Joey van Splunteren me voorbij.”

Maar Milo gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij zette de achtervolging in en haalde de ervaren rijder zes rondes voor het einde weer in. “Daarna is hij steeds achter me gebleven. Later sloot Yarne Goovaerts bij hem aan en begonnen ze met elkaar te knokken. Zo kreeg ik mooi genoeg ruimte om ze voor te blijven.”

Close finish

Spannend was het wel, tot de finish aan toe. Want toen Milo voorbij het zwartwitgeblokt kwam geraasd, had hij een voorsprong van slechts drie tienden van een seconde op Van Splunteren, die tweede werd, en nummer drie Goovaerts. “In de laatste ronde heb ik wel behoorlijk moeten verdedigen, maar ik ben rustig gebleven en heb zo gewonnen.”

Behalve de resterende vijf races om de KNAF Cup rijdt Milo dit seizoen ook nog het Europees kampioenschap X30 bij de senioren. Drie van de vier races rijdt hij sowieso en de vierde hoopt hij ook te kunnen rijden. Verder is het de bedoeling dat hij het WK X30 in Le Mans gaat rijden en hoopt hij nog acte de présence te kunnen geven tijdens een race in Kristianstad in Zweden.

Om in al die wedstrijden goed te kunnen presteren heeft hij met het PDB Racing Team in ieder geval een topkartomgeving. Milo is zich er terdege van bewust. “Alles is er heel professioneel, alles loopt gestroomlijnd, de sfeer in het team is heel erg goed.” Maar er is meer voor de 3-vwo-leerling: “Ik kan mijn school goed met de sport combineren. Ik sta er goed voor op school en kan daarom ook zonder problemen vrij krijgen voor races. Daar hebben we afspraken over gemaakt.”

Zijn volgende race is in maart in Mariembourg voor de tweede ronde van KNAF Cup. Een baan die hem ligt, stelt Milo. “De baan is niet heel erg breed is. Dat vind ik juist mooi. Inhalen is er moeilijk, dus dat zorgt voor extra uitdaging!”

Milo Ligtelijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: AVT Makelaars Diemen, Adinf adviesburo, Eljes Infra en Retrofit verlichting.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS